του Marcello Veneziani
Η μοναξιά του πολίτη. Ιταλική, ευρωπαϊκή, σύγχρονη. Μακάρι να έκανα λάθος, αλλά έχουμε πέσει στην πιο οξεία φάση της μαζικής παγκόσμιας μοναξιάς. Το λέω αυτό νιώθοντας την ελικοειδή και ίσως κυρίαρχη διάθεση των ημερών μας. το εμφύλιο, πολιτικό, υπαρξιακό κλίμα που αναπνέουμε. Και το λέω αυτό μετά από όσα έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια. Τρεις κακοτυχίες κατέστρεψαν τον κόσμο , αλλάζοντας γνώμη και φτάνοντας με εμμονή στα σπίτια μας μέσω των μέσων ενημέρωσης: η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και, τώρα, οι γενοκτονίες στο Ισραήλ, καθώς και η κλιματική κρίση, η οικονομική κρίση και τα μεταναστευτικά ρεύματα. Ο έξω κόσμος γίνεται αντιληπτός από τους ανθρώπους ως απειλή και τρόμος, και αυτό τους ωθεί περαιτέρω προς την οικιακή μοναξιά, νά αποσύρονται από τους δημόσιους χώρους. Εξ ου και μια νέα έννοια του ius soli: το δικαίωμα να είσαι μόνος.Τρεις κυβερνήσεις διαδέχθηκαν η μία την άλλη τα τελευταία τρία χρόνια στην Ιταλία, στην οποία όλοι ήταν στην κυβέρνηση με όλες τις πιθανές φόρμουλες: αριστερά, δεξιά, κέντρο, 5 αστέρια, τεχνικοί, αντιπολιτικοί και πολιτικοί, μέχρι την απόλυτη καινοτομία μιάς δεξιάς γυναίκας- ακριβώς στο τιμόνι της κυβέρνησης. Ποτέ δεν αλλάξαμε τόσο ξεκάθαρα πολιτικά σενάρια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ταυτόχρονα δεν αλλάξαμε ποτέ προοπτικές, βασικές γραμμές και προγράμματα. Ζούμε σε ένα είδος ακίνητης κινητικότητας. Περιστρέφουμε στροβιλίζοντας παραμένοντας πάντα στο ίδιο σημείο. Το ρεκόρ καταρρίφθηκε και επαναλαμβάνεται ατελείωτα. Και αν ενεργοποιήσετε το βίντεο, δείχνουν πάντα την ίδια ταινία. Ή πρέπει να συμβιβαστείτε με μικρές αποχρώσεις.
Έτσι, όταν ολοκληρωθεί η βόλτα, το κύριο αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε απόλυτη μοναξιά. Απόμακροι, ξένοι, αν όχι εχθρικοί προς τη γενική εικόνα και τα βασικά της σημεία. Κανείς δεν φαίνεται να μας εκπροσωπεί και να δίνει φωνή στις σκέψεις και την αποθάρρυνση μας. δεν καθρεφτιζόμαστε, δεν βρισκόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας σε καμία υψηλή, θεσμική, πολιτική, κοινωνική, πνευματική αναφορά. σε καμία γλώσσα και χωρίς μέσα ενημέρωσης-θεσμική ρητορική. Φυσικά, δεν μιλάω για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά μιλάω για ένα σημαντικό μέρος, θα έλεγα για την πλειοψηφία, τουλάχιστον σχετικά, των πολιτών. Που δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στα θεσμικά πρόσωπα, ξεκινώντας από τα δύο πρώτα: αυτό τού Πάπα και αυτό τού Πρόεδρου της Δημοκρατίας, μετά στούς μεγάλους διεθνείς και ευρωπαίους ηγέτες, μετά στήν πολιτική-κοινοβουλευτική τάξη, στούς καρχαρίες του μεγάλου κεφαλαίου, σ'αυτό το δικαστικό σώμα. Είναι πρόωρο να το πούμε, αλλά οι άνθρωποι αισθάνονται επίσης εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση στην εξουσία, την οποία έχουν επίσης εμπιστευτεί, αλλά που τους φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με το κυρίαρχο ρεύμα και τα υποχρεωτικά μονοπάτια, με τον Μπάιντεν και τη βαν Ντερ Λάιεν, με τις ευρωκρατικές και ατλαντικές οδηγίες, με την ιστορία των πάντα και των φετίχ του παρελθόντος και του παρόντος. Με ρεαλισμό δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε διαφορετικά, αυτή είναι η κατάσταση, αυτό είναι το σιδερένιο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε, αυτοί είναι οι άνθρωποι.
Πάρα πολλοί πολίτες έχουν ναυτία από την επιμονή των κυρίαρχων μονόδρομων αφηγήσεων που μας σερβίρουν τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, από την εποχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, περνώντας από πολέμους, γενικούς προσανατολισμούς, γιορτές όλων των εποχών και ευθυγραμμίσεις χωρίς δυνατότητες απόκλισης. Αν είσαι κατά της Προκατασκευασμένης Γνώμης, σε εξορίζουν και σε προσβάλλουν. αλλά είσαι φιμωμένος και περιθωριοποιημένος κι ας έχεις μια πιο αρθρωμένη σκέψη, όχι ισοπεδωμένος σαν ανεγκέφαλος μόνο στο σταθερό μενού που επιβάλλει η εταιρεία ούτε στο αντίθετό της. Είναι εύκολο να ισοπεδώσεις τον εαυτό σου σαν χαλί στο mainstream, να αποδεχτείς τα πάντα παθητικά, σαν στυπόχαρτο. αλλά είναι επίσης απλοϊκό να αποδίδουμε τα πάντα στη Μεγάλη Συνωμοσία, να υποδεικνύουμε τον Κακό Δημιουργό και να ξεφεύγουμε λέγοντας ότι όλα τα κακά έχουν μόνο μία πηγή.
Τελικά, το πιο διαδεδομένο συναίσθημα για τους πολίτες είναι να αισθάνονται αποκλεισμένοι, να μην εκπροσωπούνται από τις εξουσίες που βρίσκονται στην εξουσία. Αίσθημα σε μεγάλο βαθμό εκτός της περιμέτρου της συναίνεσης και της νομιμοποίησης. Εκτός από μια κοινωνία ένταξης. Υπάρχουν τώρα δύο κόσμοι που δεν επικοινωνούν ανεπανόρθωτα, παρά τις τεράστιες (μονόδρομες) ροές πληροφοριών: ένας κόσμος πάνω και ένας κόσμος κάτω. Ο πρώτος έχει γλώσσες, τελετουργίες, γιορτές και παραστάσεις που δεν αντικατοπτρίζονται καθόλου στη ζωή, τις απόψεις και τις διαθέσεις του κάτω κόσμου. Και αυτό, μέχρι πριν λίγο καιρό, έδινε αφορμή για την κινητοποίηση της δυσαρέσκειας, οι διαφωνίες διοχετεύονταν σε μια κατεύθυνση, ένα κίνημα, μια αντιπολιτευτική δύναμη, μια συλλογικότητα εμείς, έναν αρχηγό, ένα κόμμα ή έναν συνασπισμό. Αλλά τώρα, αυτή η αντίληψη της μοναξιάς δεν βρίσκει διέξοδο, δεν συνενώνεται, δεν κοινωνικοποιείται και δεν μεταμορφώνεται σε πίεση και προσανατολισμό. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη και την ενέργεια, περιπλανιέται ανέκφραστη ή παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση.
Θα ήθελα να κάνω λάθος, επαναλαμβάνω, ή θα ήθελα να αποδώσω αυτή την αίσθηση σε μια προσωπική αίσθηση μοναξιάς και αποθάρρυνσης, που μας ωθεί όλο και περισσότερο κάθε μέρα να αποσυρόμαστε, να σταματάμε να μιλάμε, να φεύγουμε από τούς δημόσιους χώρους. Αλλά μετά συνειδητοποιώ ότι αυτή η κατάσταση του μυαλού δεν είναι προσωπική και δεν αφορά μόνο τα δικά μου κίνητρα. αλλά διαπλέκεται και συναντά άλλες μοναξιές που συνθέτουν την ιθαγένεια σήμερα. Ένα είδος αναρχίας κατ' ανάγκη, αυταρχική λόγω αντικειμενικής έλλειψης συνεργειών και προσδοκιών. ένα είδος συναισθηματικής και οξυδερκούς μοναξιάς που δεν βρίσκει το κατάλληλο καταφύγιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακόμη λιγότερο στις συνήθεις μορφές κοινωνικότητας.
Ωστόσο, ακόμη και στη μοναξιά αισθάνεται κανείς ένα συλλογικό, ευρέως διαδεδομένο πεπρωμένο, που αφορά πολλούς πολίτες - Ιταλούς, Ευρωπαίους, σύγχρονους. Είναι μια μοναξιά που επεκτείνεται σε ομόκεντρους κύκλους: τοπική, αστική, μητροπολιτική, εθνική, πολιτιστική, θρησκευτική. ένα είδος εσωτερικής μετανάστευσης σε σχέση με την πόλη, τη θρησκεία, την πατρίδα, την κοινή γλώσσα. Και ενώ ο κόσμος από πάνω απομακρύνεται όλο και περισσότερο, οι νέοι βάρβαροι πλησιάζουν, από μέσα και από έξω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου