Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Το Φανάρι έχει δεσμευτεί στο ‘Σύμφωνο Συνεργασίας’ να δημιουργήσει επαφές μεταξύ σχισματικών και Τοπικών Εκκλησιών.


σ.σ. Συμφωνία με ανταλλάγματα (τόμος αυτοκεφαλίας για κτήρια και περιουσιακά στοιχεία) που μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή κατόπιν έγγραφης συγκατάθεσης. Είναι αυτά σύμφωνα με το πνεύμα της Εκκλησίας; Ο Ιησούς Χριστός, οι Άγιοι Απόστολοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας αυτά μας έμαθαν; Μοιάζει ή δεν μοιάζει το σύμφωνο Βαρθολομαίου-Ποροσένκο με την συμφωνία Κοτζιά-Δημητρώφ; Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν ανταλλάγματα. Και στις δύο περιπτώσεις επιχειρείται να επιβληθεί μία καταστροφική θέση μειοψηφίας στους πολλούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει τώρα την «συμφωνία των Πρεσπών» και στα σχολικά εγχειρίδια. Ο Βαρθολομαίος θα πιέζει συνεχώς τις Τοπικές Εκκλησίες να αποδεχθούν τους σχισματικούς. Όποιος δικαιολογεί το Φανάρι στο Ουκρανικό, θα πρέπει να δικαιολογήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό.


Οι υποχρεώσεις του Φαναρίου να δημιουργήσει επαφές μεταξύ της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» και των Τοπικών Εκκλησιών, ορίζονται στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου.  
Η Κωνσταντινούπολη έχει δεσμευτεί να προωθήσει την «ενεργό συνεργασία και τον διάλογο με ηγέτες και εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους όλων των κέντρων της Ουκρανικής Ορθοδοξίας», καθώς και, να διατηρήσει και να δημιουργήσει επαφές «μεταξύ της Αυτοκέφαλης Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία και τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες σε άλλες χώρες». Αυτό αναφέρεται στο κείμενο του Συμφώνου Συντονισμού και Συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη τις 3 Νοεμβρίου του 2018 από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ένα αντίγραφο του κειμένου, που διέθεσε η Προεδρική Διοίκηση της Ουκρανίας, δημοσιεύθηκε στα Ουκρανικά Νέα.  
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος δηλώνει ότι «αγαπά τους Σλάβους και εκτιμά την αφοσίωσή τους», άρχισε να τηρεί το δικό του μέρος της συμφωνίας πριν από την χορήγηση του Τόμου, στέλνοντας επιστολές στους προκαθήμενους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και ζητώντας τους να αναγνωρίσουν τη νέα εκκλησιαστική οργάνωση στην Ουκρανία.  
Ταυτόχρονα, η συμφωνία περιέχει ρήτρα σχετικά με την ενδεχόμενη λήξη της σύμβασης και, κατά συνέπεια, την ακύρωση όλων των συμφωνιών: «Τα μέρη μπορούν να καταγγείλουν την παρούσα Συμφωνία ανά πάσα στιγμή κατόπιν έγγραφης συγκατάθεσης».  
Παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι της Κωνσταντινούπολης, συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ, υπαινίχθησαν ότι το ζήτημα αναγνώρισης της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ήταν υπόθεση ενός – ενάμισι μηνών, μέχρι στιγμής καμία από τις Τοπικές Εκκλησίες (εκτός από την Κωνσταντινουπόλεως) δεν έχει αναγνωρίσει την OCU και τη νομιμότητα της «επισκοπής» της: η πλειονότητα των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών εγκρίνει την διοργάνωση μιας Πανορθόδοξης Συνόδου ή Σύναξης των προκαθημένων των Τοπικών Εκκλησιών για το «Ουκρανικό ζήτημα».  
Όπως ανέφερε η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων, στις 2 Μαρτίου του 2019, στο Σάλτσμπουργκ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τους προκαθήμενους των Ορθόδοξων Εκκλησιών Κύπρου και ΑλβανίαςΤα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπαινίχθησαν ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως προσπάθησε να πείσει τους προκαθήμενους να αναγνωρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
***
Μετάφραση Φαίη

Δεν υπάρχουν σχόλια: