Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Βαρθολομαίος και Επιφάνιος σχεδιάζουν επίσκεψη στο Άγιον Όρος μετά το Πάσχα.


π. Oleg Tochinsky: «Ο σκοπός αυτής της ενέργειας είναι ξεκάθαρος. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να γονατίσει το Άγιον Όρος.» 
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος και ο «Μητροπολίτης» Επιφάνιος Ντουμένκο, επικεφαλής της σχισματικής Ουκρανικής εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, διοργανώνουν ταξίδι στο Άγιον Όρος μετά το Πάσχα, αναφέρει η Ελληνική ιστοσελίδα vimaorthodoxias.gr.  
Ο Επιφάνιος Ντουμένκο θα ταξιδέψει στο Άγιον Όρος, ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αναφέρει η Ελληνική ιστοσελίδα.  
Πριν από αυτό το ταξίδι θα προηγηθεί επίσκεψη άλλης αντιπροσωπίας της σχισματικής εκκλησίας, από 5 έως 9 Απριλίου, «για να προετοιμάσει το έδαφος για την μετάβαση του προκαθημένου τους και ενδεχομένως και του κ. Βαρθολομαίου
«Πάντως το κλίμα στο Άγιον Όρος είναι πολύ βαρύ ως προς το Ουκρανικό ζήτημα και η Ιερά Κοινότητα δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή διάθεση να αναγνωρίσει την νέα Εκκλησία της Ουκρανίας,» γράφει το Βήμα Ορθοδοξίας. 
Η Ιερά Κοινότητα αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στην ενθρόνιση του Επιφάνιου Ντουμένκο, αν και αρκετοί Αγιορείτες συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία της Κωνσταντινούπολης.  
Μια σχισματική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε νωρίτερα τον Φεβρουάριο (7 έως 10) το Άγιον Όρος, όπου τέλεσαν λειτουργία σε δύο Μονές -Παντοκράτορος και Βατοπαιδίου, κοινώνησαν σε μια τρίτη -Σίμωνος Πέτρα, και τέλεσαν παράκληση σε μία τέταρτη -Ιβήρων. Ωστόσο, άλλες Μονές -Παντελεήμονος, Δοχειαρίου και Ζωγράφου- έκλεισαν τις πύλες στους σχισματικούς. Άλλα Ελληνικά Μοναστήρια -Φιλοθέου, Καρακάλλου- δήλωσαν νωρίτερα ότι εάν τους επισκεφθεί ο Επιφάνιος Ντουμένκο θα κλείσουν τις πύλες τους.  
Ο π. Oleg Tochinsky, ιερέας της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας στο Λουτσκ [Lutsk], σχολίασε για το προγραμματισμένο ταξίδι: «Ο σκοπός αυτής της ενέργειας είναι ξεκάθαρος. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να γονατίσει το Άγιον Όρος. Δεν αποκλείω ότι θα επιβληθούν κυρώσεις, ακόμη και άμεση πίεση στα Μοναστήρια που αντιδρούν, όπως συνέβη με την Εσφιγμένου. Το Άγιον Όρος λοιπόν…. αναμένει του τελευταίο του διαγώνισμα.» 
Σύμφωνα με την Ρομφαία, η αντιπροσωπεία στις αρχές του Απριλίου θα ηγείται από τον «Μητροπολίτη» Λουτσκ και Βολίνσκας  [Lutsk and Volyn] Μιχαήλ Ζίνκεβιτς [Mikhail Zinkevitch] και σκοπεύει να επισκεφθεί διάφορες Μονές του Αγίου Όρους.
Επιπλέον, μια αντιπροσωπεία από τη σχισματική εκκλησία επισκέπτεται αυτήν την στιγμή την Πάτμο, όπου έγινε η Αποκάλυψη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο από τον Θεό, αναφέρει η σχισματική εκκλησία στην σελίδα της στο Facebook.
Μετάφραση Φαίη
                                     ΒΑΡΑΘΡΟ-ΛΟΜΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: