Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος – Αποτείχιση: Δικαίωμα γιὰ σχῖσμα, ἢ καθῆκον ἑνότητας;



Πηγή βίντεο Kostas Koutsospyros

tasthyras

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΑΡΧΗ ΑΙΡΕΣΕΩΣ Η ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ. Ο ΑΡΕΙΟΣ, Ο ΝΕΣΤΟΡΙΟΣ, Ο ΒΑΡΛΑΑΜ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ; 
ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΜΙΑ ΚΛΗΡΙΚΟΜΑΧΙΑ ΟΣΟ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΡΕΣΗ.
 ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΥΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ.

 Αποσπάσματα από ένα άρθρο του μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου Ζηζιούλα, στο περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου «Διάβαση» και στο 54ο τεύχος του (των μηνών Μαρτίου – Απριλίου 2005), με θέμα «Ο επίσκοπος ως προεστώς της Θείας Ευχαριστίας».

3. Ο Επίσκοπος εικονίζει, ως προεστώς της Εκκλησίας, «τον Βασιλέα Χριστόν όπως θα έλθει στη Βασιλεία του», με λαμπρότητα και ακτινοβολία!

4. Η Θεία Λειτουργία είναι εντελώς αδιανόητος χωρίς την έννοια του εικονισμού. Αλλά όταν λέμε ότι ο Επίσκοπος στη Θεία Ευχαριστία είναι εικών του Χριστού, «δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό, διότι χάσαμε πλέον τη γλώσσα της εικόνος της εκκλησιαστικής ζωής» (σ. 7). 

5. Πάντως, εφ’ όσον «ο Επίσκοπος είναι εικών του Χριστού, δεν μπορούμε να παρακάμψουμε την εικόνα του και να πάμε απευθείας στο πρωτότυπο … Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να προσευχόμαστε στον Χριστό (σημείωση: απ’ ευθείας), αλλά πρέπει να παρεμβάλλεται η εικόνα του Επισκόπου» (σ. 7). «Υπάρχουν βέβαια ακόμη πολλοί που βλέπουν στο πρόσωπο του Επισκόπου τον ίδιο τον Χριστό, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται διαρκώς και χάνεται η εικονολογική αντίληψη των δρωμένων της Θείας Ευχαριστίας» (σ. 8).

6. «Εάν η επικοινωνία μας με τον Θεό παρακάμπτει τον άνθρωπο (Επίσκοπο), τότε η επικοινωνία αυτή πραγματοποιείται μέσω της φαντασίας» (σ. 9).

7. «Το μνημόσυνο του Επισκόπου κατά τη Θεία Λειτουργία αποτελεί το πλέον καίριο στοιχείο, που αναδεικνύει τη Θεία Ευχαριστία επισκοποκεντρικό γεγονός στην ζωή της Εκκλησίας» (σ. 10).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επομένως συνεχίζεται ο πόλεμος εναντίον τού Ησυχασμού! Ακόμη κι από τον πρ.Γκοτσσόπουλο, ίσως ανεπίγνωστα.

Ανώνυμος είπε...

Τί δύσκολα & περίπλοκα τὰ κάνομεν!
Ἡ ἀπάντησις βρίσκεται 10 ἑκατοστά δίπλα στὸ κείνενο! εἶναι τό "Zizioulas Legrand Part 4"!!!!
Τί λέει ὁ αἱρετικός αὐτός:
Στὴν Ἁγία Τριάδα ἔχομε ἱεράρχησι προσώπων! : ἄκρα βλασφημία! ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Ἀρείου!!!!
καὶ συμπληρώνει, (ἔχει κι ἄλλη αἵρεσι! μὲ μία μόνον θὰ μείνομεν;): Ἔτσι, (μὲ βάσι τὴν προηγουμένη βλασφημία) καὶ στὴν ἐπίγειο ἱεραρχία ὑπάρχει ἱεράρχησις τῶν "πρώτων"! Ὁ "πρῶτος"τῆς Πόλεως εἶναι ὑπεράνω τῶν λοιπῶν (εὐτελῶν) "πρώτων"!!! Εἶναι "πρῶτος"τῶν "πρώτων".
Ἔ! αὐτὸ μόνο του δικαιολογεῖ τὴν ἐπέμβασι σὲ ἄλλη ἐπαρχία, ἄνευ ἀδείας τοῦ οἰκείου ἱεράρχου!
Τέλος!