Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Απίστευτο! Η αμφισβητούμενη επιχειρηματολογία του Βαρθολομαίου γίνεται "δόγμα" για την Ορθοδοξία

Θέλουν οι Φαναριώτες Ορθοδοξία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους;


Είναι δυνατόν οι ακροθεμέλιοι λίθοι της πίστης μας, τα κείμενα των Αγίων Πατέρων, να συμπεριλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία με τις απόψεις του εκάστοτε Πατριάρχη;


Όσον αφορά το πολυδαίδαλο ζήτημα της ουκρανικής εκκλησίας έχουν κατατεθεί διάφορες και διαφορετικές επιχειρηματολογίες. Χρήζει ενδελεχούς και προσεκτικής ερεύνης ποιος έχει δίκιο-αν έχει κανείς δίκιο…
Θεολόγοι Ιεράρχες και καθηγητές έχουν εκφράσει απόψεις, οι οποίες πάντα κάπου στηρίζονται, αλλά είναι δύσκολο να αξιολογηθούν. Και σίγουρα αυτό είναι δουλειά μιας Πανορθόδοξης Συνόδου να το πράξει.
Αντιθέτως οι πληροφορίες που φθάνουν από την Ιταλία δημιουργούν τουλάχιστον απορίες.
Στην κατηγορία των κειμένων της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας εντάχθηκε από την Μητρόπολη Ιταλίας η ιταλική μετάφραση του Πατριαρχικού Γράμματος της 09.03.2019 προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας! 

Υπενθυμίζεται πως προ εικοσαημέρου στην απαντητική του επιστολή στην ανακοίνωση της Εκκλησίας της Αλβανίας με την οποία ζητείται μεταξύ άλλων σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, ο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπερασπίζεται με σθένος τα…δικαιώματα της "Μητρός " Εκκλησίας, δίνει την δική του εξήγηση για την χορήγηση αυτοκεφαλιών, προσπαθεί να πείσει πως δρα ενωτικά, εξηγεί την αποκατάσταση των σχισματικών Φιλάρετου & Μακάριου, μιλά για κατασυκοφάντηση του ιδίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει ούτε βήμα πίσω προς την οδό της συγκατάβασης, της συναίνεσης και του διαλόγου.

Κι αυτό το σημείωμα η Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης, το δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της βιβλιοθήκη, στην κατηγορία των κειμένων της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας με τον ισχυρισμό πως σε αυτό ‘εκφράζονται για πρώτη φορά και με τον πλέον επίσημο και ισχυρό τρόπο βασικές θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας”.
Δηλαδή χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου από ολόκληρο τον κόσμο που θα επισκέπτονται την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως Ιταλίας, προκειμένου να αναζητήσουν και να μελετήσουν την ορθόδοξη θεολογία στην ιταλική γλώσσα, θα θεωρούν κομμάτι του ορθόδοξου δόγματος την επιχειρηματολογία του κ. Βαρθολομαίου.

Επιχειρηματολογία η οποία έχει έντονα αμφισβητηθεί. Ήδη αναλυτές από την Μόσχα έχουν αντιδράσει στα ιστορικά επιχειρήματα που έχει παρουσιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Σύμφωνα με τον κ.Βαρθολομαίο, το Μελετιανό σχίσμα του Αιγύπτου του τέταρτου αιώνα είναι ένα σημαντικό ιστορικό προηγούμενο που βοηθά να δικαιολογηθεί η υποδοχή του Φιλάρετου και του Μακάριου και των χιλιάδων μέχρι πρότινος αναγνωρισμένων ως σχισματικών κληρικών τους.
Οι Ρώσοι μιλούν για ανακρίβειες του Βαρθολομαίου και το κατηγορούν πως είναι “απροκάλυπτα απρόσεκτος”.
Ο Βαρθολομαίος γράφει ότι ο επίσκοπος Λυκοπόλεως Μελέτιος στην Αίγυπτο εκδιώχθηκε γύρω στα 302 για παράνομες πράξεις «συμπεριλαμβανομένης της άρνησης της πίστης και της θυσίας στα είδωλα». Οι Ρώσοι απαντούν πως ο σχισματικός κλήρος δεν έγινε δεκτός απολύτως πίσω στην Εκκλησία χωρίς επαναχειροτονία, αλλά μιλά συγκεκριμένα για  «επιβεβαιωμένη από μια πιο νόμιμη χειροτονία», σύμφωνα με την απόφαση των Αγίων Πατέρων της Α Οικουμενικής Συνόδου.
Έτσι, σύμφωνα με τους Ρώσους αναλυτές, το προηγούμενο που επικαλείται ο Βαρθολομαίος, είναι, στην πραγματικότητα, άμεσα αντίθετο προς τις πατριαρχικές ενέργειές του στην Ουκρανία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ρωσικό αντίλογο, ο Μελέτιος δεν εκτοπίστηκε για αποστασία και ειδωλολατρία, όπως ο Βαρθολομαίος ισχυρίζεται, αλλά επειδή είχε χειροτονήσει ιερείς εκτός της δικής του δικαιοδοσίας και δεν αποκαταστάθηκε μονομερώς από τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας όπως υποστηρίζει ο Βαρθολομαίος, αλλά από την Α Οικουμενική Σύνοδο.
Για τους Ρώσους αναλυτές το Μελετιανό Σχίσμα έχει πράγματι εντυπωσιακές ομοιότητες με την ουκρανική κατάσταση, αλλά αντί να υποστηρίζει τις πράξεις της Κωνσταντινούπολης, οι πηγές που ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος – και εκείνες που επέλεξε να μην παραθέσει, δηλαδή η Επιστολή της Α Οικουμενικής Συνόδου – χρησιμεύουν ουσιαστικά ως απαγγελία κατηγορίας για την συμπεριφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Από την στιγμή, λοιπόν, που υπάρχουν τέτοιες σοβαρές ενστάσεις , είναι άξιον απορίας πως τόσο αυθαίρετα μια Μητρόπολη του Οικουμενικού θρόνου επιλέγει να εντάξει την επιχειρηματολογία Βαρθολομαίου στην Δογματική Θεολογία!


πηγή

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ

                                 Ο ΒΑΘΡΟ-ΛΟΜΑΙΟΣ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: