GAFA, OTT, NATU, FINTECH. Ο νέος κόσμος αφθονεί σε αρκτικόλεξα. Ακρωνύμια παλιά και νέα πίσω από τα οποία, στη γλώσσα του John RR Tolkien, ευδοκιμούν οι σκοτεινοί άρχοντες της Mordor. Πράγματι, δεν είναι εντελώς σκοτεινά, αλλά στην κοινωνία των χιλίων φώτων, της παράστασης που, όπως και οι επιχειρήσεις, πρέπει να συνεχιστεί και να μην σταματήσει ποτέ, καταφέρνουν να παραμένουν στο παρασκήνιο του ευρύτερου κοινού. Πρώτα από όλα, ας αποκαλύψουμε τα ακρωνύμια, που δεν είναι ουδέτερα και βιαστικά αρκτικόλεξα για μυημένους, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σκηνογραφικού και ψυχολογικού μηχανισμού της εξουσίας. Κρύβει την αλήθεια και τη δική του ταυτότητα, κρύβει, τυλίγει, περιβάλλεται με εσωτερικές και μυητικές αύρες επίσης, και ίσως πάνω απ' όλα στην κοινωνία της διασκέδασης, με ψεύτικη διαφάνεια και πυροβολημένες ειδήσεις h. 24.
Το GAFA είναι το ακρωνύμιο που συνδυάζει τα αρχικά των τεσσάρων σούπερ γιγάντων της πληροφορικής, Google, Apple, Facebook, Amazon. Σε αυτά μπορούν να προστεθούν οι Microsoft και IBM. Το OTT είναι απλώς το αρχικό του Over the Top , πέραν τής κορυφής, αλλά και υπερβολικό, πάνω από το μέγιστο, η κοινή ονομασία που αποδίδεται σε κολοσσιαίες εταιρείεςκαι τεχνολογίες που, σε στενή συμμαχία, κυριαρχούν στον κόσμο. Το NATU είναι τα μικρότερα αδέρφια, αλλά σχεδόν τόσο ισχυρά όσο η GAFA. Πρόκειται για το Netflix, το οποίο δραστηριοποιείται στον θεμελιώδη τομέα των μέσων οπτικοακουστικής ψυχαγωγίας, την Airbnb, την πλατφόρμα μεσιτείας τουρισμού, ξενοδοχείων και ακινήτων. Η Tesla, που πήρε το όνομά της από τήν επιστημονική ιδιοφυΐα Σέρβο Νίκολα Τέσλα, είναι ένας από τους γίγαντες της ρομποτικής, στην πρώτη γραμμή του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ηγέτης του διάσημου έργου αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων. Η Uber είναι μια άλλη ψηφιακή πλατφόρμα, αυτή του κόσμου των μεταφορών, γνωστή στην Ευρώπη για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από οδηγούς ταξί και ναυλωτές .
Αυτοί είναι οι νέοι άρχοντες της Mordor, ενωμένοι με τον θόλο της διεθνούς χρηματοδότησης - Goldman Sachs, Jp Morgan, UBS, οι γαλαξίες Rockefeller, Warburg, Rothschild, τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια όπως Carlyle, Black Rock, Vanguard - με τα οποία έχουν ιδρύσει μια τρομερή συμμαχία, στη σκιά ενός τρίτου, των απόρρητων υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, της CIA, της NSA και της DARPA. Το λιγότερο γνωστό στο διεθνές κοινό είναι το τελευταίο, το αμφιλεγόμενο, για κάποιο διαβόητο πρακτορείο προηγμένων αμυντικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αναπτύσσει, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και θυγατρικές, κάθε είδους έρευνα που πιθανόν να έχει στρατιωτική χρήση. Το παλιό σύμβολο της DARPA ήταν το μασονικό μάτι που έβλεπε τα πάντα. Η δημιουργία της DARPA ήταν το Arpanet, το έργο για τη σύνδεση στρατιωτικών υπολογιστών μεταξύ τους,
Ο αυστηρός έλεγχος στα κύρια μέσα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης μας εμποδίζει να γνωρίσουμε και να αξιολογήσουμε την τεράστια επίδραση αυτού του συστήματος κυριαρχίας στις ζωές όλων των λαών και κάθε ανθρώπου. Αναβάλλουμε μια συνολική ανάλυση σε μια επόμενη παρέμβαση και θα επικεντρωθούμε αντ' αυτού σε ορισμένα στοιχεία οικονομικής, χρηματοοικονομικής και ανθρωπολογικής φύσης. Ακόμη και οι παρατηρητές με αποδεδειγμένη πίστη στην αγορά λαμβάνουν με φόβο τη βία και την ταχύτητα των αλλαγών στην κοινωνία που προκαλούνται από τη δύναμη της Fintech. Στην Ιταλία, ένας από αυτούς είναι ο γνωστός οικονομικός δημοσιογράφος Paolo Panerai, του οποίου παραθέτουμε ένα απόσπασμα από ένα πρόσφατο φυλλάδιο γραμμένο από πολλά χέρια, του οποίου ο σημαντικός τίτλος είναι Πώς θα είναι ο κόσμος με τον κόσμο στα χέρια του ψηφιακού Κροίσου;
«Από τότε που η δύναμη του Κροίσου του Διαδικτύου, το λεγόμενο OTT (Over the Top), έχει εκραγεί, από την Google στο Facebook. από όταν έγινε μιά σιωπηλή ( σιωπηλή; Μην ψαρεύεις σε βαρέλι, Δρ. Panerai! Εκδ..) συμμαχία μεταξύ των OTT και του κόσμου των οικονομικών και ορισμένων κυρίως αμερικανικών τραπεζών, η οποία δημιουργεί το νέο μοντέλο που ονομάζεται Fintech, μπορούμε να δούμε τον πολύ μεγάλο κίνδυνο να κερδίσει ο Κροίσος και τήν πολιτική νά είναι ανίσχυρη μπροστά στις δύναμεις και καταδικασμένη σε ήττα, κάνοντας τους πολίτες ένα είδος παρία της νέας εξουσίας». Λόγος ενός υποστηρικτή του παγκοσμιοποιητικού οικονομικού μοντέλου, όχι παρανοϊκών συνωμοσιολόγων ή, όπως προτιμάμε να λέμε τώρα, αδαών λαϊκιστών. Ένα άλλο συλλογικό ψευδώνυμο είναι το Big Data, το οποίο προσδιορίζει τους γίγαντες της Silicon Valley που διαχειρίζονται δίκτυα και συνδέσεις, από τις οποίες μπορούμε μόνο να περιμένουμε αρχειοθετήσεις, πολιτικές, πολιτιστικές, διαφημιστικές, ιατρικές και κάθε άλλου είδους. Αλλά είναι πάντα οι ίδιοι που αναφέρθηκαν παραπάνω, κάτω από την όλο και λιγότερο πιστευτή ομπρέλα της προοδευτικής αφήγησης, θα έλεγαν. Από αυτή την άποψη, μπορούμε εύκολα να υποστηρίξουμε την κρίση ενός από τους πατέρες του συστήματος, του ανιψιού του Sigmund Freud Edward Bernays, συγγραφέα του διάσημου δοκιμίου Propaganda: η καλύτερη μεταμφίεση μιας δικτατορίας είναι η δημοκρατία, αν ελέγχεις τα μέσα ενημέρωσης.
Τα νέα, για όσους το παρατηρούν χωρίς παθητικότητα και τεμπελιά, είναι πολύ ξεκάθαρα: η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μια φορά, χτύπησε, απαιτώντας από την Ιρλανδία την ανάκτηση τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ σε εκπτώσεις και φορολογικά οφέλη που χορηγήθηκαν στην Apple. Η πρώην κελτική τίγρη είχε γνωρίσει μια μικρή άνθηση στις αρχές της χιλιετίας, φιλοξενώντας τα κεντρικά γραφεία εταιρειών Fintech, προσφέροντας φορολογικούς όρους και νομικό καταφύγιο στη δίνη των λογαριασμών, θυγατρικών ή εταιρειών κελύφους, λογαριασμών «καρουζέλ» που διόγκωσαν τα έσοδα και τα κέρδη των η Apple -και όχι μόνο- πίσω από τα φορολογικά συστήματα της μισής Ευρώπης και μπροστά στον ελεύθερο ανταγωνισμό, το πιο ψεύτικο από ποτέ μάντραμ με το οποίο μας κυριαρχούν αυτοί οι γιγάντιοι εχθροί.
Ο πρόεδρος της Amazon, της οποίας τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία είναι περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλώνει ευρωπαϊκά έσοδα στο Λουξεμβούργο, τον «νόμιμο» φορολογικό παράδεισο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πατρίδα του ολιγάρχη Ζαν Πολ Γιούνκερ, αλλά κυρίως το ασφαλές καταφύγιο της Clairstream και της Eurostream. οι εταιρείες εκκαθάρισης-συμψηφισμού (συμψηφισμού χρεών και πιστώσεων που δημιουργούνται από οικονομικές και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες) που καταπίνουν, αφομοιώνουν και καθαρίζουν τα πιο βρώμικα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο. Τώρα, το ίδιο μεγάλο δουκάτο διεκδικεί 250 εκατομμύρια φόρους από την εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, που για ένα κρατίδιο περίπου μισού εκατομμυρίου κατοίκων δεν είναι λίγο. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι είναι οι OTT που διαχειρίζονται τους πολύ ισχυρούς διακομιστές του συστήματος εκκαθάρισης και τη μάζα των κρυπτογραφημένων δεδομένων που, αν ήταν γνωστά, θα άλλαζαν οριστικά την κοσμοθεωρία δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Όσον αφορά την Ιταλία, η Google είναι ο στόχος, η μηχανή αναζήτησης με 900.000 διακομιστές σε όλο τον κόσμο, ηγέτης των επενδύσεων στις τεχνολογίες και της σύνδεσης μεταξύ υψηλής χρηματοδότησης και τεχνολογίας. Η Υπηρεσία Εσόδων διεκδικεί πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια από τον υπερκολοσσό Mountain View και είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η Confindustria, μέσω του φορέα της, Il Sole 24 Ore, υπερασπίστηκε τον μεγάλο σειριακό φοροφυγά. Παρόμοιες καταστάσεις βιώνει και το Facebook, από τα οποία είναι γνωστά τρομακτικά επίσημα στοιχεία: στη Γαλλία κατάφερε να πληρώσει φόρους 319.000 ευρώ το 2015 έναντι εσόδων 266 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι λιγότερο από 0,2 τοις εκατό, περίπου ένα τοις εκατό του οφειλόμενου! Τα ιταλικά δεδομένα δεν είναι πολύ διαφορετικά.
Η Airbnb συνδέει όσους προσφέρουν χώρους, δωμάτια, ακίνητα, ξενοδοχεία και παρόμοια και όσους τα χρησιμοποιούν. Μόνο στη Ρώμη γίνεται λόγος για έναν γύρο χιλιάδων διανυκτερεύσεων που είναι πέρα από κάθε έλεγχο, όχι μόνο φορολογικά. Το σύστημα χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για να καλύψει την πορνεία και διάφορες παρανομίες. Οι παραδοσιακοί επιχειρηματίες υποφέρουν και συχνά κλείνουν, ή πρέπει να υποκύψουν στον συνηθισμένο εκβιασμό της αγοράς όπου τα μεγάλα ψάρια καταβροχθίζουν ανελέητα όλα τα άλλα, σε σημείο να προκαλέσουν εξαθλίωση και οικονομική έρημο. Γνωρίζουμε πολλά για την Uber, ξεκινώντας από τη φαρσα απελευθέρωσης των ιδιωτικών μεταφορών που προωθείται από τον σύντροφο Bersani.
Αυτά που αναφέρθηκαν είναι μόνο μια ελάχιστη τομή του τι συμβαίνει εδώ και περίπου δέκα χρόνια, με μια επιτάχυνση που μπορούμε να χρονολογήσουμε στην αρχή της προεδρίας Ομπάμα. Ήταν ο μαυρισμένος δικηγόρος του Ιλινόις, μάλιστα, που καθόρισε την προέλαση των νέων αρχόντων της Μόρντορ, λόγω της απουσίας κανόνων στις ΗΠΑ, των κεντρικών γραφείων των εταιρειών, των ερευνητικών εργαστηρίων και, φυσικά, των οικονομικών οντοτήτων που υποστήριζαν τό πλανητικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, ακριβώς στις ΗΠΑ μιλάμε για «υπεράρνηση» ή «walmartization» της κοινωνίας, με αναφορά στην τεράστια αλυσίδα καταναλωτικών αγαθών χαμηλής ποιότητας και την προοδευτική προλεταριοποίηση ολοένα και πιο μεγάλων ανθρώπινων μαζών στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες. Η θεωρητική αιτιολόγηση, επανειλημμένα ad nauseam, είναι ότι οι πλατφόρμες πληροφορικής και τα GAFA ωφελούν τους καταναλωτές με διαφορετικούς τρόπους. Από τη στιγμή που η διαμεσολάβηση και το άμεσο εμπόριο –ακόμη και τα μεγάλα– κονιορτοποιηθούν, το κόστος μειώνεται. Μόνο εν μέρει αληθεύει, αλλά στο μεταξύ εκατομμύρια θέσεις εργασίας, χιλιάδες εταιρείες πεθαίνουν και ο καταναλωτής, αυτό το νέο ζωολογικό δείγμα σε ανθρωποειδή μορφή, δεν είναι πλέον καταναλωτής λόγω έλλειψης χρημάτων. Ακόμη και το υποχρεωτικό και συνεχές χρέος και η καταναλωτική πίστη δεν είναι πλέον σε θέση να εξισορροπήσουν το σύστημα:Πάνω από την κορυφή , πράγματι.
Ένας άλλος προνομιούχος παρατηρητής που έχει σημάνει περισσότερους από έναν συναγερμούς είναι ο Giulio Tremonti. Μια συνέντευξη με την Corriere della Sera είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. ίσως για αυτό το λόγο εμφανίστηκε στα μέσα Αυγούστου. Είναι πεπεισμένος ότι στην Ευρώπη, ελλείψει πολιτικής προστασίας των κοινωνικών και προσωπικών αξιών σε κίνδυνο, ο συνδυασμός OTT και χρηματοδότησης θα πυροδοτήσει μια νέα κρίση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί το δεύτερο μισό αυτής που ξέσπασε το 2007 και εξερράγη την επόμενη χρονιά. Ο Τρεμόντι είναι ίσως το μόνο μέλος της ανώτατης πολιτικής τάξης που παραδέχτηκε ότι ο καρκίνος του κόσμου είναι «η άνοδος στην συνολική και παγκόσμια δύναμη του Κροίσου». Ούτε ο ίδιος, όμως, δεν τολμά να φέρει την ανάλυση μέχρι το τέλος, αναγνωρίζοντας ότι οι περιοδικές κρίσεις του καπιταλιστικού μοντέλου της αγοράς είναι πυρετοί που αναζητούνται και προκαλούνται από τα υψηλότερα επίπεδα.
Η τεχνολογία, ιδιαίτερα η τεχνολογία της πληροφορίας και η τεχνοεπιστήμη, βλέπει ότι ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει το ΑΕΠ ολόκληρων κρατών αξιοσέβαστου μεγέθους. Η έλλειψη κανονισμών, κανόνων ή περιορισμών ανταποκρίνεται σε μια ακριβή ιδεολογία, την οποία υποστηρίζει ο Mark Zuckerberg, ο ιδιοκτήτης του Facebook, δηλαδή τήν κατάργηση οποιουδήποτε νομικού, οικονομικού, φυσικού ή πολιτικού φραγμού που συγκρατεί την οικονομική, οικονομική, τεχνολογική δύναμη. . Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο ιδεολογικό μανιφέστο που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2017, προφανώς σε ψηφιακή μορφή και αποκλειστικά στα αγγλικά. Το ονόμασε Building Global Community, οικοδομήστε την παγκόσμια κοινότητα, μια ανησυχητική οικουμενική δυστοπία που προορίζεται να γίνει πραγματικότητα αν εκατομμύρια άνθρωποι δεν κατανοήσουν τις καταστροφικές αντιανθρώπινες δυνατότητές της. Είναι η ιδρυτική πράξη της νέας ψηφιακής δημοκρατίας, η οποία είναι στην πραγματικότητα μια αυτοκρατορία με επικεφαλής τον Ζούκερμπεργκ και τον μικρό θόλο όσων κατέχουν την τεχνολογική γνώση, την άμεση επιστημονική έρευνα, τον έλεγχο της βιομηχανίας, τα χρήματα, την επικοινωνία και, έχοντας όλα τα μέσα, καθορίζουν τα πάντα.
Η ιδεολογία που υποστηρίζει το εγχείρημα το οποίο ερμηνεύει ο Ζούκερμπεργκ είναι ένας ακραίος ελευθεριοκρατισμός, τόσο στον κοινωνικό οικονομικό τομέα όσο και σε αυτόν των λεγόμενων «νέων δικαιωμάτων», καί η πρόθεση είναι να σφυρηλατηθεί μια «νέα ανθρωπότητα» που γεννιέται, ζει και πεθαίνει υπό την καθοδήγηση ενός παγκόσμιου τεχνολογικού Big Brother. Αρκετά με τη δύναμη των κρατών, άρα και των λαών και των εθνών που τα ίδρυσαν. Μια εντελώς νέα κοινωνία, διαμορφωμένη ώστε να ταιριάζει στην κυριαρχία και χαρακτηρίζεται από ένα γενικευμένο κοινωνικό και ατομικό έλεγχο, στην οποία, παραδόξως, είναι οι εποπτευόμενοι που προσφέρονται ως θήραμα, σε μια ανησυχητική εθελοντική υποτέλεια που είναι δύσκολο να διακριθεί από τον εθισμό στα ναρκωτικά. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε ένα απόσπασμα από το λιμπρέτο του δέκατου έκτου αιώνα του Etienne de la Boétie, Λόγος για την εθελοντική δουλεία «Κι όμως αυτός ο τύραννος, ο μοναχικός, δεν υπάρχει ανάγκη να τον πολεμήσουμε, ούτε καν να αμυνθούμε απέναντί του. Το θέμα δεν είναι να του αρπάξουμε τίποτα, αλλά μόνο να μην του προσφέρουμε τίποτα».
Σε αντίθεση με τον 16ο αιώνα, σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχουμε να μην προσφέρουμε τίποτα από τον εαυτό μας στην ψηφιακή τυραννία. Τουλάχιστον, ας προσπαθήσουμε να το αναγνωρίσουμε και άφοβα να το χαρακτηρίσουμε ως τόν ολοκληρωτισμό της τρίτης χιλιετίας. Για να μας κάνουν να αποδεχθούμε τον κοινωνικό έλεγχο, μας ναρκώνουν με μιά αφηρημένη ελευθερία. Η εξουσία έχει κατανοήσει καλά μια διαίσθηση του Φρίντριχ Σίλερ: «Οι άνθρωποι απαιτούν την ελευθερία του λόγου για να αντισταθμίσουν την ελευθερία της σκέψης, την οποία, αντίθετα, αποφεύγουν». Ο κόσμος που αναφέραμε πραγματοποιεί μια επανάσταση συγκρίσιμη με τις αλλαγές που παράγονται από το πετρέλαιο ή τον ηλεκτρισμό που νίκησαν το σκοτάδι. Ο Λένιν δήλωσε ότι η κομμουνιστική επανάσταση ήταν τό Σοβιέτ συν ο ηλεκτρισμός. Σήμερα, έχουμε την τεχνολογία της πληροφορίας και τη βιοτεχνολογία στην υπηρεσία ενός συμπλέγματος πολυεθνικών, με τα λεγόμενα Big Data στο επίκεντρο. Η ψηφιακή επανάσταση μας μεταφέρει προς την εθελοντική υπακοή, την προϋπόθεση της μη αναστρέψιμης απάρνησης της ελευθερίας και της προσωπικότητας. Η πρόθεση των πολυεθνικών εταιρειών που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, των Big Data, των γιγάντων των δεδομένων και της πληροφορικής, είναι να πραγματοποιήσουν έναν ριζικό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας μέχρι να εξαρτηθούμε, συλλογικά και ατομικά, από αυτές σαν ναρκομανείς από την καθημερινή δόση .
Το ποτάμι του χρήματος και του κέρδους στροβιλίζεται. Η εταιρεία Booz Allen Hamilton, για την οποία εργαζόταν ο διάσημος διαρρήκτης μυστικών ψηφιακής κατασκοπείας Έντουαρντ Σνόουντεν, έχει εισπράξει 13 δισεκατομμύρια δολάρια από το Υπουργείο Ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι παραστάσεις της είναι ειλικρινά κατασκοπευτικής φύσεως. Η εταιρεία ελέγχεται από τον όμιλο Carlyle, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, το οποίο διαθέτει περιουσιακά στοιχεία 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ορίζεται, στους οικονομικούς κύκλους, ως η επενδυτική τράπεζα της CIA. Μια άλλη εταιρεία, η Palantir (το όνομα είναι απόσπασμα από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, τις πέτρες που μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε το μέλλον) που ειδικεύεται στη συλλογή αναλυτικών δεδομένων, αξίζει ήδη 15 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι του μνημονευθέντος Peter Thiel (Paypal, Google) και, σύμφωνα με τις «φωνές μέσα», αναπτύσσει αλγόριθμους που προορίζονται για τη CIA, την NSA, το FBI. Ο ίδιος ο Τιέλ είναι υποστηρικτής μη κυβερνητικών οργανώσεων που δηλώνουν τον απόλυτο οικονομικό φιλελευθερισμό και θεωρεί δάσκαλό του τον Γάλλο φιλόσοφο Ρενέ Ζιράρ. Ο θεωρητικός του αποδιοπομπαίου τράγου ήταν στην πραγματικότητα αυτός πού ανακάλυψε την «μιμητική επιθυμία» που θα εμψύχωνε την ανθρωπότητα, που μελετήθηκε προσεκτικά από τους επιστήμονες του μάρκετινγκ, της διαφήμισης για τις επιπτώσεις της στον τομέα της κατανάλωσης.
Είναι σημαντικό ότι αποθαρρύνουν τη χρήση μετρητών με την αστεία δικαιολογία της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, που δεν είναι άλλο από το κρυμμένο πρόσωπο του Fintech, του παράσιτου που ανακαλύπτουμε στο δάσος κάτω από έναν σπασμένο κορμό. Πέρα από τους λόγους άμεσου ενδιαφέροντος των οικονομικών θόλων και τους πολιτικούς όσων φοβούνται τραπεζικά τρεξίματα σε περιόδους κρίσης, υπάρχουν άλλοι δύο σκοποί. Από τη μια τροφοδοτείται η χαρτογράφηση όλων των δαπανών ή των συναλλαγών μας για διάφορους σκοπούς, αλλά ουσιαστικά για εκβιασμό και κυριαρχία, από την άλλη τροφοδοτείται η ήδη ακμάζουσα αγορά ηλεκτρονικών καρτών και μικροτσίπ ραδιοσυχνοτήτων (τεχνολογία RFID). Επιπλέον, μας αφήνουν χωρίς πορτοφόλια, με βαθιές ψυχολογικές επιπτώσεις: homo sine pecunia imago mortis,και δεν χρειάζεται μετάφραση.
Άλλες κυριαρχίες διαφαίνονται: τα δύο μεγάλα επενδυτικά ταμεία, η Carlyle και η Blackstone, των οποίων κυριαρχούν οι τρεις-τέσσερις πιο ισχυρές οικογένειες στον κόσμο, ξόδεψαν το ασήμαντο ποσό τών δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαγοράσουν την NCR, τον γίγαντα που κατασκευάζει ταμειακές μηχανές και αδειοδοτεί την τεχνολογία POS, τα μηχανήματα μέσω των οποίων πληρώνουμε με χρέωση ή πίστωτική κάρτα, η οποία σύντομα θα είναι υποχρεωτική και στους εποχικούς πωλητές καρπουζιών και ψητών κάστανων. Εν τω μεταξύ, το Paypal μελετά ένα χάπι που θα επιτρέψει να μην χρειάζεται πλέον να κρατάτε ή να θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης για πρόσβαση στις υπηρεσίες. Η τελική λύση είναι ένα τυπωμένο κύκλωμα, το οποίο γίνεται ένα ηλεκτρονικό τατουάζ ικανό να παρακολουθεί τα δεδομένα του σώματος, να ανοίγει πύλες αντί για κάρτες και παρόμοια θαύματα: η αλλοτρίωση της Αποκάλυψης, το σήμα του μεταμοντέρνου θηρίου στο σώμα, το εξατομικευμένο 666 και αναμφισβήτητο Μεγάλων Δεδομένων(BIG DATA).
Έπειτα, υπάρχει το ταμείο In-Q-Tel, που ιδρύθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τους γίγαντες της Silicon Valley, οι οποίοι επενδύουν σε εταιρείες που ειδικεύονται στην ανάλυση και τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων ( social media) . Μια εφαρμογή της οποίας το όνομα είναι Dataminr, για να προλάβει γεγονότα, επεξεργάζεται δεδομένα από το Twitter, το αγαπημένο twittering των κυρίαρχων τάξεων από όλο τον κόσμο. Παρόμοια προϊόντα χρησιμοποιούνται τακτικά από επενδυτικές τράπεζες για την πρόβλεψη των κινήσεων της αγοράς. Με απλά λόγια, το τραγουδούν και το παίζουν. Αλλά θέλουμε να είμαστε «έξυπνοι», πονηροί μόνο για λίγες στιγμές, και μετά λέμε ότι είναι χειραγώγηση της αγοράς και «διαπραγμάτευση εκ των έσω»με στυλ. Η αγορά πρέπει να είναι ελεύθερη, πράγματι ξεκάθαρη. πρώτα οι μικροί έξω, μετά οι λιγότερο μεγάλοι ή οι αδέσμευτοι, τέλος όλοι έξω. Η ιδιωτικοποίηση του κόσμου με διαδοχικές συγκεντρώσεις προχωρά γρήγορα και το OTT fintech είναι ο προφήτης και ο κοσμικός του βραχίονας. Όπως αποκάλυψε ο ερευνητής δημοσιογράφος Daniel Estulin, οι ηγέτες των Big Data παρευρίσκονται σε συναντήσεις του άκρως μυστικοπαθούς Ομίλου Bilderberg, όπου, πριν από μερικά χρόνια, συζητήθηκε φιλικά η συνεργασία μεταξύ κρατών στον κυβερνοχώρο, με ευρεία έγκριση της ενεργού συμμετοχής των ιδιωτικών κολοσσών.
Η Microsoft επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να επιτρέψει σε ορισμένες πολυεθνικές, συμπεριλαμβανομένων των Coca Cola και Blockbuster, πρόσβαση στα δεδομένα του Facebook, ένα αυθεντικό ορυχείο πλανητικών πληροφοριών και ένα ισχυρό εργαλείο ελέγχου. Η μεγαλύτερη εταιρεία που εμπορεύεται νόμιμα δεδομένα είναι η Acxiom, της οποίας μέτοχος είναι το Facebook. Η Google είναι ο γίγαντας των γιγάντων και διαθέτει χιλιάδες διακομιστές σε όλο τον κόσμο που είναι αφιερωμένοι στην αποθήκευση και τη διατήρηση προσωπικών και παγκόσμιων πληροφοριών. Επίσης, αναπτύσσει έναν κβαντικό υπολογιστή που θα κονιορτοποιήσει την ήδη αξιοσημείωτη ταχύτητα που επιτυγχάνουν οι ενεργές συσκευές. Ο τηλεματικός έλεγχος, λοιπόν, έχει την Google ως κοινό και τερματικό σύνολο. Το ίδιο το όνομά του είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα, αφού υπενθυμίζει την ανέκφραστη δύναμη του άπειρου. Το Googol είναι στην πραγματικότητα ένας όρος που επινοήθηκε από έναν μαθηματικό για να εκφράσει τον αριθμό που σχηματίζεται από το 1 με 100 μηδενικά, δηλαδή 10 στην εκατοστή δύναμη. Αυτός ο αριθμός απεικονίζει τη διαφορά μεταξύ ενός τεράστιου αριθμού και του άπειρου. Οι δείκτες που χρησιμοποιεί η Google για να μας παρακολουθεί είναι τουλάχιστον εξήντα και η Bilderberg έχει διευθύνει διάφορες συναντήσεις σχετικά με τις τεχνολογίες ελέγχου του πληθυσμού.
Όσο για την Apple, το πλάσμα του Steve Jobs έχει ρευστό κεφάλαιο τουλάχιστον 215 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν εξ ολοκλήρου κρυμμένο στους πολυάριθμους φορολογικούς παραδείσους (τα αυθεντικά κράτη απατεώνων) με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και σε βάρος ενός ολόκληρου πληθυσμού. Μπορούν να το κάνουν, αφού τα συμφέροντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και η εκβιαστική δύναμη τών οποίων, κυριολεκτικά όλοι τό γνωρίζουν, είναι τεράστια. Η κεφαλαιοποίηση είναι η υψηλότερη που έχει επιτευχθεί ποτέ, 815 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Apple παραδέχτηκε ήδη το 2008 ότι μπορούσε να ελέγχει εξ αποστάσεως τα i-phone, μια από τις επαναστατικές εφευρέσεις της, με υπολογιστές Macintosh, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής iPod, tablet i-pad και πολλά άλλα. Ακολουθεί η Amazon με περίπου 500 δις. Τα ετήσια έσοδα του Facebook και της Google, στη μικρή επαρχία της αυτοκρατορίας που ονομάζεται Ιταλία είναι τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια το καθένα,
Η Microsoft απολαμβάνει μια πλανητική μονοπωλιακή θέση στα λειτουργικά συστήματα των προσωπικών υπολογιστών Windows και είναι ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, του Skype, του κολοσσού της ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων του οποίου το χαρτοφυλάκιο έχει περίπου 700 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Τα δεδομένα τους, ça va sans dire , έγιναν διαθέσιμα στην αμερικανική NSA. Το ίδιο το σύστημα Windows, στην πιο πρόσφατη έκδοσή του (Windows 10) συλλέγει πληροφορίες για εμάς. Μπορεί να το κάνει, αφού τις παρέχουμε μόνοι μας: σπάνια απενεργοποιούμε τις επιλογές που μας προσφέρονται κατά την εγκατάσταση, σπάνια αρνούμαστε την άδεια στις εφαρμογές να χρησιμοποιήσουν το αναγνωριστικό μας.
Η μεταμοντέρνα οικονομία ακολουθεί δύο βασικές γραμμές: η καινοτομία και η τεχνολογία καταστρέφουν την εργασία των ανδρών, το τεράστιο κόστος των επενδύσεων διώχνει αναπόφευκτα ακόμη και τους μεγάλους από την αγορά.Μόνο οι γίγαντες παραμένουν. Το Whatsapp, η γνωστή υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων, έχει αφομοιωθεί από το Facebook έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το γενικευμένο μονοπώλιο διαθέτει νέα εταιρικά στοιχεία, τις ψηφιακές πλατφόρμες. Το ένα είναι πλέον πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό, και αυτό είναι το Uber. Είναι μια ενδιάμεση υπηρεσία για τη μεταφορά επιβατών που αποσκοπεί στην εξάλειψη των οδηγών ταξί και των εταιρειών ναυλωμένων μεταφορών. Με μια απλή πρόσβαση, κάνετε κράτηση για ένα αυτοκίνητο που θα σας μεταφέρει στον προορισμό σας. Η Uber εισπράττει ποσοστό (είναι οι νέοι δεκανείς με απεριόριστη εμβέλεια), όποιος μας μεταφέρει τσεπώνει λίγα ευρώ, χρεώσεις και ρίσκα είναι σε βάρος του. Θυμάστε τη σφιχτή προπαγάνδα για να γίνετε επιχειρηματίες του εαυτού σας; Αυτός ήταν ο στόχος, το αποτέλεσμα υπάρχει για όποιον θέλει να δει.
NATU, Netflix, Airbnb, Tesla, Uber συνδέονται με υπεργίγαντες, καθώς η διαδικασία συγκέντρωσης είναι καταστροφική. Η Airbnb είναι ο ανταγωνιστής του ξενοδοχειακού τομέα, στη Γαλλία έχει μόνο 25 υπαλλήλους και τζίρο 800 εκατομμυρίων. Οι συμβάσεις είναι ατομικές, επισφαλείς, διώχνουν τα σωματεία, αλλά πάνω από όλα διαπροσωπική αλληλεγγύη. Το σύμπαν του NATU γενικεύει ένα καθαρά εμπορευματικό όραμα ζωής, έχουν αντικαταστήσει την έννοια του ανθρώπου -και του πολίτη- με αυτήν του καταναλωτή, του νέου είδωλου για τα συμφέροντα του οποίου λένε ότι εργάζονται. Το κόστος της εργασίας στον κόσμο θα μειωθεί περαιτέρω, πιθανώς 16 τοις εκατό λιγότερο σε δύο έως τέσσερα χρόνια. Το κέικ που πρέπει να μοιραστείτε είναι πάντα το ίδιο, ωστόσο, και το 90 τοις εκατό της ξεπερασμένης ανθρωπότητας πρέπει να διεκδικήσει μερικά ψίχουλα σκορπισμένα ευγενικά κάτω από το τραπέζι. Βιομηχανική επανάσταση χωρίς ανάπτυξη.
Οι μόνες λειτουργίες που θα αφήσει το παγκόσμιο μονοπώλιο των OTT στα κράτη θα είναι αυτές της αστυνομίας και της αδιάλλακτης υπεράσπισης της ιδιωτικής τους ιδιοκτησίας - παραχάραξη, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, άδειες. Θα παρέχουν τα μέσα πληροφορικής και τεχνολογικής υποστήριξης και τη δυνατότητα διανομής ενός καθολικού εισοδήματος στην πλειοψηφία (ίσως το 80 τοις εκατό όταν είναι πλήρως λειτουργικά) που δεν θα είναι πλέον σε θέση να παράγουν εισόδημα. Πολύ επικίνδυνη μάζα χωρίς τέχνη ή μερίδιο. Θα πρέπει να πληρωθεί για να μην επαναστατήσει και, καταναλώνοντας έστω λίγο, τροφοδοτεί το σύστημα. Τα χρήματα θα πάνε πίσω στη βάση, δηλαδή στην ολιγαρχία.
Μια ωραία μέρα θα δούμε έναν καπνό να σηκώνεται, τραγουδάει η λυπημένη Cio-Cio-San (Madame Butterfly) που ονειρεύεται την επιστροφή του αγαπημένου της Pinkerton. Ο καπνός θα έρθει από την Κίνα και θα είναι μια φωτιά που έχει ήδη ανάψει από αλαζονεία, λέγεται Alibaba, Tencent, Baidu, Huawei: άλλα OTT. Μια περαιτέρω επανάσταση είναι αυτή των κρυπτονομισμάτων, το εικονικό χρήμα μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το Bitcoin, στο οποίο εκτείνονται οι ορέξεις της Goldman & Sachs και πιθανότατα θα δημιουργήσει προβλήματα στις ίδιες τις κεντρικές τράπεζες στο νομισματικό ζήτημα, με πιθανές νέες κερδοσκοπικές φούσκες με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Αυτό θα εφαρμόσει τις θεωρίες των υπερφιλελευθεριστών Von Hajek και Friedman σχετικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ των εκδοτών νομισμάτων.
Στη δεκαετία του τριάντα του εικοστού αιώνα, ο Ίρβινγκ Φίσερ, ένας σημαντικός οικονομολόγος της εποχής, διέδιδε κοροϊδευτικά την ιδέα του «χρήματος από ελικόπτερο» , δηλαδή την πρόταση να πετάξουν χρήματα στο πλήθος για να στηρίξουν την κατανάλωση. Με διαφορετικές προφορές, οι δύο προαναφερθέντες ευλαβείς δάσκαλοι του πιο αδιάλλακτου φιλελευθερισμού φαντάστηκαν αυτό που γίνεται πραγματικότητα. Θα το ξανασυζητήσουμε σε επόμενο προβληματισμό: ένα μέτριο εισόδημα για όλους, χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό για όσους εργάζονται, να γρασάρουν τους τροχούς του μηχανισμού και κυρίως να εκτονώσουν την κοινωνική (ανθρωπολογική λέμε) βόμβα μιας κοινωνίας χωρίς εργασία. Στην κορυφή βρίσκονται οι OTT fintechs, η χρηματοδότηση και η τεχνολογία συν τα «βαθιά κράτη» των ΗΠΑ και οι στενότεροι σύμμαχοί τους, το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία.
Σύντομα , όπως λένε: έρχονται.
ROBERTO PECCHIOLI
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου