Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Ψυχοθεραπεία και εξομολόγηση (Psychotherapy and Confession)


Το ζήτημα της ψυχοθεραπείας αποτέλεσε σημείο αντιλεγόμενο για την ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση εδώ και δεκαετίες. Χάρη στις προσπάθειες φωτισμένων κληρικών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, η αμοιβαία καχυποψία έχει μειωθεί και η συνεργασία των δύο πλευρών έχει αποδώσει ορισμένους καρπούς, τουλάχιστον στα αστικά κέντρα. Στην θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλλε και η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα, όπου ο άκρος υποκειμενισμός του εξατομικευμένου δυτικού ατόμου, οι αγχώδεις ρυθμοί της καθημερινότητας, ο ανταγωνιστικότατος χαρακτήρας της σύγχρονης οικονομίας, η αποδόμηση της παραδοσιακής κοινότητας και η ασύλληπτη παρέμβαση της τεχνολογίας στην ανθρώπινη ύπαρξη κλπ., προκάλεσαν νέες μορφές ψυχικών διαταραχών, καθώς και γενικευμένο- διάχυτο άγχος. Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή σύγχυση σχετικά με τις διαφορές ψυχοθεραπείας και πνευματικής πατρότητας- εξομολογήσεως. Ελπίζω η ομιλία μου να αποσαφηνίσει κρίσιμες πλευρές του σημαντικού αυτού ζητήματος. Η ομιλία έλαβε τον Ιανουάριο του 2023 στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας του Μεταξοχωρίου του νομού Λαρίσης


ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕΙ Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ, ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ  ΕΓΩ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΙΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ, ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΕΓΩ. 
ΤΟ ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΘΟΤΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΣΗ ΤΟΥ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΥ. Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΝΟΗΘΗΚΕ ΣΑΝ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΣΤΑ ΑΔΥΝΑΜΑ ΕΓΩ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΤΟΥ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥ, ΣΤΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟ ΕΓΩ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ. 
ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΗΣ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ, ΚΟΣΜΙΚΟΤΗΣ. ΝΑ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΘΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΟΝΤΩΝ, ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ, ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΥΣΙΟΥ ΟΥΣΙΑΣ, ΑΝΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΕΠΙΝΟΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ. 
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ Η ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.

ΑΣ ΦΑΝΕΡΩΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΗΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΝΕΟΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ, Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: