Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

π. Ν. Λουδοβίκος: H σάρκα του ανθρώπου η ενσάρκωση του Θεού και η Θεία Μετάληψη

                          

Μια εξαιρετικά επίκαιρη, διαχρονικής σημασίας, συνέντευξη του π. Νικόλαου Λουδοβίκου στον ραδιοσταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος που μεταδόθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα του 2020.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΤΑ ΔΙΑΒΛΗΤΑ ΠΑΘΗ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΙΑΒΛΗΤΩΝ ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΕΛΙΚΑ. ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΣΗΣ, ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΡΟΤΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ. ΟΤΙ ΥΒΡΙΖΕΤΑΙ Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ. ΟΤΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΝ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΙΑ ΠΡΟΔΙΔΕΤΑΙ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ.

                             Friedrich Christoph Oetinger
                             Και η πνευματική σωματικότης.

1. Η σωματικότης είναι το τέλος των έργων του Θεού.


Δέν είναι τόσο απλό να πούμε τί πράγμα είναι το "πνεύμα" για έναν "αυθεντικό" καθαρό (pietista) όπως ο Oetinger, Ιεράρχη και εμπνευστή μερικών θρησκευτικών κοινoτήτων, όπως και μερικών εκλεκτικών φιλοσόφων, (όπως ο Γκαίτε, ο Baader, o Σέλλινγκ και η Ρωσική φιλοσοφία). Πρώτα απ'όλα διότι τα γραπτά του ομιλούν για την σωματικότητα τού πνεύματος, αποκλείοντας τήν αυτάρκεια αυτού που συνηθίσαμε να ονομάζουμε πνεύμα. Στο λήμμα Geist (πνεύμα) τού μνημειώδους "λεξιλογίου" τού 1776, για παράδειγμα, μετά απο μία αναφορά μάλλον κοινότοπη στον Εβραϊκό όρο Ruah και στό καινοδιαθηκικό πνεύμα, διαβάζουμε έκπληκτοι, ότι το πνεύμα είναι ένα Spiraculum ένα πράγμα πολύ πιό λεπτό και ευκίνητο απο όσο είναι ο αέρας και η φωτιά, παρότι κρυμμένο στο υλικό σώμα. Υπονοείται δηλαδή ο βιβλικός αντιδυαλισμός ο οποίος δέν γνωρίζει τίποτε απο υλικό και άϋλο, παρά ότι ο Θεός, η ψυχή και το πνεύμα δέν είναι κατι απλώς υλικά. Η σάρκα και το αίμα του Ιησού δέν πρέπει να ξεχωρίσουν απο το πνεύμα και την ζωή. Το πνεύμα δηλαδή δέν μπορεί να είναι ποτέ ένα καθαρό πνεύμα, αλλά ένα ειδικό σώμα, σύμφωνα με τις Ερμητικές δοξασίες, ή ακόμη και τις θεοσοφικές, το οποίο νομιμοποιείται βιβλικά (Εζεκιήλ και Αποκάλυψη) κάτι που τον οδηγεί να ερευνήσει κάθε κείμενο και κάθε κουλτούρα για κάποια απόδειξε αυτής τής δομής,τής πνευματοσωματικής, τόσο τού σύμπαντος όσο και τής ιστορίας τής σωτηρίας.
Απο εδώ φτάνουμε στην διάσημη εάν όχι προφητική θέση του Oetinger, σύμφωνα με την οποία "η σωματικότης" είναι ο τελικός σκοπός των έργων (ή οδών ) του Θεού. Μία πνευματική σωματικότης, εννοείται, όπου μετά την ενσάρκωση θα έπρεπε να μεταμορφωθεί ακόμη και η βάρβαρη μεταπροπατορική φύση, ενόψει μίας αποκαταστάσεως η οποία κατά κάποιο τρόπο προεικονίζεται στις επιστήμες τής φύσεως. Είναι γεγονός όμως ότι ενώ στα γραπτά τής ωριμότητός του βρίσκουμε μία αυξανόμενη αμφιβολία για τις μυστικο-θεοφοσικές προτάσεις τής νιότης του, την ιδέα τής σωματικότητος σαν σκοπού τού Θεού, στην πρώτη δημιουργία μέχρι την εσχατολογική ανανεωμένη γή, δέν την ακουμπά καμμία αμφιβολία. Ούτε οντολογική, λόγω τής επιμονής με την οποία επαναλαμβάνει ότι το πνεύμα είναι και σώμα και της θεματικής με την οποία δέν τονίζει την άρρητη υπερβατικότητα τού Θεού, αλλά την αυτογένεση και την φανέρωση του στα όρια τής μορφής και του πεπερασμένου σώματος, ούτε επιστημονική, απορρέοντας τήν βεβαιότητα όχι μόνον απο την κεντρική του ιδέα και τις Γραφές, αλλά και απο την αισθητηριακή ανάλυση πάντοτε, βασισμένη στην δομή τού σώματος, δηλαδή απο το αισθητό.
Διότι στο σώμα ο Θεός απευθύνεται στον άνθρωπο και αποφασίζει να τον σώσει. Ιδιαίτερες όσο θέλουμε, αλλά πάντοτε σωματικές είναι και οι μορφές στις οποίες φανερώνεται και το Άγιο Πνεύμα (μοναδικότης, πολλαπλότης, λεπτότης, διείσδυση κάθε πράγματος, πάναγνη καθαρότης, ευλιγισία...). Μοιάζει λοιπόν στον Oetinger εντελώς λογικό να ενδιαφερθεί πάνω απ'όλα με το Physicum και να βασίσει σε μία ανώτερη φυσική τον δικό του πρωτότυπο θρησκευτικό ρεαλισμό , εχθρικό τόσο στον εγωλογικό ρεαλισμό της μοντέρνας εποχής όσο και στον πνευματιστικό ψυχολογισμό.

Καμμία ψυχή και κανένα πνεύμα δέν μπορούν να φανερωθούν χωρίς σώμα, κανένα πνευματικό πράγμα δέν μπορεί να είναι τέλειο εν τη απουσία ενός σώματος. Ό,τι είναι πνευματικό είναι επομένως και σωματικό, είναι δέ ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος ο Θεός θέλησε να φανερωθεί στην σάρκα και μ' έναν σωματικό τρόπο θέλησε μάλιστα να εγκατασταθεί στον Χριστό όλη η πληρότης του Θεού. Ένα καθαρό πνεύμα είναι κάτι γυμνό και ωμό. Ας εγκαταλείψουμε λοιπόν τα πλατωνικά και Λαϊμπνιστικά φαντάσματα, σύμφωνα με τα οποία μόνον τα πνεύματα είναι όντα, ενώ τα σώματα θα ήταν φαινόμενα και όχι όντα ουσιώδη!
Εάν το πλαίσιο δέν ήταν βαθύτατα διαφορετικό (είναι ο Αντίχριστος, που θέλει να κάνει τον Θεό μία απλή σκιά), θα νομίζαμε ότι διαβάζουμε προκαταβολικώς μία δήλωση του Νίτσε σύμφωνα με την οποία το καθαρό πνεύμα είναι ένα απλό ψέμα, μία βλακεία. Ποιό αληθοφανώς, πρέπει όμως να δούμε μια ριζοσπαστικοποίηση τής αντιδυαλιστικής (αντι-μυστικιστικής) Λουθηρανικής τάσεως τής "πραγματικής παρουσίας". Διότι αφού το πνεύμα δέν είναι παρά σώμα και μάλιστα από το σώμα, και αφού δέν εξισούται με την λογική ψυχή, ακριβώς στα φυσικά πράγματα, τα κτιστά καθεαυτά, τα οποία δέν μπορούν να μειωθούν σε απλές σκιές, είναι που η πνευματικότης υπάρχει με την αληθινή της σημασία. Είναι στο Ορατό (και ειδικά στην ανθρώπινη φιγούρα), που ο Θεός φανερώνει την Πρόνοιά του, σε μία σωματικότητα η οποία προορίζεται να ξαναμεταμορφωθεί βαθμιαίως (αλλά ήδη απο τώρα) σε πνευματική σωματικότητα!

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΕΠΑΓΟΜΕΝΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΥΛΙΣΜΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ, ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΑΥΤΗ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΕΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΓΑΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ. 

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: