Αυτή η εικόνα δείχνει την ατσάλινη ενίσχυση που χρησιμοποιείται στη βάση μιας ανεμογεννήτριας. Για να ολοκληρωθεί, πρέπει να προστεθούν περίπου 800 κυβικά σκυρόδεμα, που ισοδυναμεί με βάρος σχεδόν 2000 τόνων. Μόλις αποσυναρμολογηθεί η ανεμογεννήτρια, η οποία έχει μέση διάρκεια ζωής είκοσι χρόνια, αυτή η βάση θα παραμείνει θαμμένη για πάντα στο έδαφος. Ότι και να σου πουν για να σε μπερδέψουν, αυτού του είδους η ενέργεια δεν είναι ούτε καθαρή ούτε φιλική προς το περιβάλλον.
-
Συν τα συνθετικά λάδια που περιέχουν πολύ τοξικές ουσίες και τα οποία χρησιμοποιούνται για να μην υπερθερμαίνονται οι ρότορες με τη περιστροφή και πιάσουν φωτιά , οι οποίες τοξικές ουσίες καταλήγουν επί το πλείστον στο υπέδαφος .
Συν οι τεράστιοι δρόμοι που ανοίγονται καταστρέφοντας βουνά , συν η ηχορύπανση , συν η ζημιά που προκαλούν στη μελισσοκομία , συν οι θάνατοι άγριων πουλιών , συν το τέλος της τουριστικής δραστηριότητας σε όποια περιοχή μπαίνουν.
Συν οι τεράστιοι πυλώνες υψηλής τάσης που μεταφέρουν το ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες στο δίκτυο και οι οποίες πυλώνες προκαλούν σοβαρές ασθένειες - κυρίως λευχαιμία - σε όσους κατοικούν σε αποστάσεις μικρότερες των 5 - 7 χιλιομέτρων από αυτές .
Το χειρότερο όμως όλων νομίζω ότι είναι η επίδρασή τους στο κλίμα : αυξάνουν τη θερμοκρασία όπου τοποθετούνται ( βλ. μελέτη του Harvard ) και κυρίως σταματούν τις βροχοπτώσεις .
Με βάση τη λειψυδρία που μαστίζει τη πατρίδα μας με τις λίμνες και τα ποτάμια να στερεύουν, γίνεται πλέον ζήτημα ζωής ή θανάτου να συνεχιστεί αυτό το έγκλημα.
Στα νησιά όπου κατά τα άλλα δεν επιτρέπεται η δόμηση για πάνω από ένα ή το πολύ δύο ορόφους, δίνουν άδειες για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών ύψους 150 - 180 μέτρων. Περιμένουν να ολοκληρωθεί η σύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο μεταξύ όλων των νησιών με την ενδοχώρα, για να γεμίσουν και όλα τα νησιά με ανεμογεννήτριες .
Από μεγάλο tour operator από τη Γαλλία μόλις έμαθαν ότι σε ένα συγκεκριμένο νησί θα έμπαιναν δεκάδες τερατώδεις ανεμογεννήτριες από γαλλική πολυεθνική , επικοινώνησαν για να μας πουν ότι αν γίνει αυτό θα σταματήσουν να στέλνουν επισκέπτες σε αυτό το νησί. Οι τοπικοί φορείς μάλλον έχουν μπει στο κόλπο γιατί ετοιμάζουν φαραωνικά λιμενικά έργα, όπως και έργα οδοποιίας, που δεν δικαιολογούνται από τη τουριστική κίνηση.
Μετά από 15 - 20 το πολύ χρόνια, αυτές οι ανεμογεννήτριες δεν είναι πια λειτουργήσιμες και καταργούνται. Όμως το κόστος της αποκατάστασης του περιβάλλοντος, της αποσυναρμολόγησης τους και της απομάκρυνσής τους από το χώρο δεν επιβαρύνει την εταιρεία. Επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τους Έλληνες πολίτες που θα έχουν και όλες τις αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους, αλλά και το κόστος της αποκατάστασης (φυσικά άλλες ανεμογεννήτριες θα μπουν δίπλα στις παλιές).
Το έγκλημα που συντελείται είναι εθνικών διαστάσεων και δεν αφορά μόνο τη καταστροφή του περιβάλλοντος. Αφορά το νερό, τις τοπικές οικονομίες, την υγεία μας, την ίδια μας τη ζωή.
Στη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη σταμάτησαν κατά πολύ τη τοποθέτησή τους γιατί διαπίστωσαν ότι δεν λύνουν το ενεργειακό πρόβλημα και έχουν τεράστιο κόστος (μία από τις αιτίες του κόστους είναι ότι η ενέργεια που παράγουν δεν αποθηκεύεται αλλά πληρώνονται για όλη την ενέργεια που παράγουν παρά το ότι η ενέργεια που πάει στο δίκτυο είναι σχεδόν η μισή), ενώ δεν αποτελούν σταθερή πηγή ενέργειας αφού δεν λειτουργούν με λιγότερο από 4 μποφώρ και περισσότερο από 7 μποφώρ .
Βρήκαν όμως τους συνήθεις μακάκες για να ξεστοκάρουν ...
1 σχόλιο:
Η παγίδα των φωτοβολταϊκών
Το 2006 η Καλιφόρνια επικέντρωσε τις προσπάθειες της στο πώς να παρακινήσει τους Πολίτες να χρησιμοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια – με επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες κατοικιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις σκεπές, ύψους 3,3 δις $, χωρίς όμως να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απόρριψη τους. Ως εκ τούτου, με δεδομένο το ότι σήμερα έχει τελειώσει ο χρόνος ζωής πολλών εξ αυτών, εκκαθαρίζονται σε χώρους υγειονομικής ταφής – με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το σελήνιο και το κάδμιο. Στην ουσία, μόνο ένα στα δέκα πάνελ ανακυκλώνεται πραγματικά – ενώ σωστά λέγεται πως «η βιομηχανία υποτίθεται ότι είναι πράσινη, αλλά στην πραγματικότητα όλα έχουν να κάνουν με χρήματα».
https://analyst.gr/2022/07/23/i-pagida-ton-fotovoltaikon/
Δημοσίευση σχολίου