Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

«Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ» Από Συντακτική ομάδα Inchiostronero

Η Δύση έχει αρχίσει να βλέπει την αφήγηση του πολέμου ως πιο σημαντική από τον ίδιο τον πόλεμο

Η Κ ΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΤΟΥ Κ ΟΥΡΣΚ


Σύμφωνα με τον Alistair Crooke, η Δύση έχει φτάσει να θεωρεί την αφήγηση του πολέμου πιο σημαντική από τον ίδιο τον πόλεμο, καθώς επιτρέπει την επιβολή και την ενίσχυση μιας ιδεολογικής ευθυγράμμισης μέσω ενός συμμορφούμενου μέσου. Έτσι, για παράδειγμα, η εστίαση δεν ήταν στην παραγωγική ικανότητα που επαρκεί για την υποστήριξη στρατιωτικών στόχων, αλλά σε αυτή της επιβολής μιας φανταστικής «πραγματικότητας» που καταρρέει λίγο κάθε μέρα, απαιτώντας αφηγηματικές παρεμβάσεις συντήρησης. Έχει απόλυτο δίκιο: ακόμη και τώρα, μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου, αυτή η στρατηγική χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με την τρέλα του Κουρσκ, αλλάζοντας την πραγματική του έκταση, τις προθέσεις και τα τρομακτικά αποτελέσματα.

Οι Ουκρανοί έχουν χάσει μέχρι στιγμής έξι χιλιάδες από τους πιο εκπαιδευμένους άνδρες τους και πάνω από χίλια οχήματα όλων των τύπων , αλλά στην πραγματικότητα έχουν διεισδύσει μόνο για περίπου τριάντα χιλιόμετρα στη ρωσική επικράτεια, στερώντας επίσης από τά άλλα μέρη την πηγή αυτή, όπου προχωρούν τώρα οι Ρώσοι πιο γρήγορα. Αλλά δεν ήταν καθόλου ιδέα του Ζελένσκι, αλλά μια ιδέα του ΝΑΤΟ που χρειαζόταν κάτι για να επαναφέρει την Ουκρανία στα πρωτοσέλιδα και με την ελπίδα να μπορέσει πραγματικά να φτάσει στο Κουρσκ και το πυρηνικό εργοστάσιό του: η απόδειξη αυτού δεν βρίσκεται μόνο στον ασυνήθιστο αριθμό ψεύτικων δυτικών μισθοφόρων παρόντων στο πεδίο της μάχης - έτσι όσοι λένε τώρα ότι ξαφνιάζονται από την επιχείρηση είναι ξαπλωμένοι - αλλά κυρίως στο γεγονός ότι έφεραν μαζί τους πολλά συστήματα EW ευρωπαϊκής προέλευσης και ακόμα μυστικά για να μπλοκάρουν drones και νά εκμηδενίσουν τις επικοινωνίες του αντιπάλου. Τους τοποθέτησαν στα κύρια οχήματα των στηλών και των κινητών ομάδων για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητά τους, με την ελπίδα ότι ο αιφνιδιασμός θα έκανε τον εχθρό να υποχωρήσει μέχρι να κατακτήσει ολόκληρη την περιφέρεια . Αυτό ήταν εν μέρει πρόβλημα για τους Ρώσους. Ωστόσο, σε λίγες μέρες έφεραν ένα επαναστατικό οπτικά κατευθυνόμενο σύστημα drones στο πεδίο της μάχης, ώστε να μην ενοχλούνται πλέον από ηλεκτρονικές παρεμβολές και ανέκτησαν την πρωτοβουλία, σφαγιάζοντας τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα. Από αυτό προκύπτει μια δυσάρεστη πραγματικότητα: το Κουρσκ ήταν μια ιδέα του ΝΑΤΟ που σύντομα είδε τα τελευταία και ακόμα μυστικά στρατιωτικά επιτεύγματα της συμμαχίας να τερματίζονται.

Γι' αυτό μπορούμε να μιλάμε για καταστροφή: το Κουρσκ ήταν ένα στοίχημα για να αλλάξει κάπως η στρατηγική ισορροπία που είδε το καθεστώς του Κιέβου να εξαντλείται σε ένα άπειρο λουτρό αίματος, αλλά αυτό το στοίχημα χάθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι ο αντίπαλος είναι επίσης σε θέση να ανταποκριθεί καί  στις τελευταίες δυτικές «καινοτομίες» όσον αφορά τα όπλα. Και αποκάλυψε την αδαή απλοϊκότητα που κυριαρχεί στους δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους  όταν πίστευαν ότι οι Ρώσοι θα τά έβαζαν μέ τόν Πούτιν μετά την εισβολή στο έδαφός τους. Η ιστορία που ακολουθεί αυτή τη νέα σφαγή είναι μόνο ήττα μετά την ήττα : η συστηματική καταστροφή του ηλεκτρικού και ενεργειακού δικτύου, η τακτική εξόντωση αποθηκών όπλων, η ακύρωση της βιομηχανικής ικανότητας δεν αφήνουν διαφυγή . Ούτε μπορούμε να σκεφτούμε σοβαρά τη μαζική δημιουργία νέων στρατευμάτων: νέα δεδομένα κινητών τηλεφώνων δείχνουν ότι ο πληθυσμός της χώρας υφίσταται κατάρρευση . Ο αριθμός των ενεργών χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ουκρανία είναι τώρα 16 εκατομμύρια, οι ενεργές κάρτες SIM είναι περίπου 25 εκατομμύρια . Κάνοντας έναν έστω κατά προσέγγιση υπολογισμό για κυβερνητικούς, διοικητικούς και στρατιωτικούς χρήστες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Azarov υπολογίζει ότι υπάρχουν τώρα περίπου 18-19 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία σε σύγκριση με 38 εκατομμύρια το 2022.

Ρώσοι παλεύουν με φτυάρια και άλλες βασικές πολεμικές φάρσες

Το παιχνίδι χάθηκε, αλλά εδώ μπαίνει στο παιχνίδι όλο το πρόβλημα των «νικηφόρων» αφηγήσεων που ήταν διάσπαρτες ελεύθερα τα προηγούμενα χρόνια: είναι στοιχειώδεις, αποκλειστικά συναισθηματικές, αποφεύγουν την επιχειρηματολογία και στοχεύουν στη δημιουργία συναίνεσης για το τίποτα. Δηλαδή: είναι δύσκολο να γυρίσουμε πίσω ενώ η περιπέτεια Κουρσκ έχει οριστικά τινάξει στον αέρα το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων. Έτσι το ΝΑΤΟ θα αναγκαστεί σε άμεση αντιπαράθεση, χωρίς να το θέλει πραγματικά και να  μπορεί  να τήν υποστηρίξει.

https://www.inchiostronero.it/la-catastrofe-di-kursk/

Δεν υπάρχουν σχόλια: