του Κωνστ/νου Γρίβα*
Η ένταση που προέκυψε προσφάτως στις σχέσεις Ολλανδίας – Τουρκίας έγινε αντιληπτή ως μια ελεγχόμενη σύγκρουση, άτυπα συμφωνημένη μεταξύ του Ρούτε και του Ερντογάν, έτσι ώστε να επιτύχουν και οι δύο εκλογικά οφέλη. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανόν ότι η αντιπαράθεση αυτή αποτελεί την πρώτη πράξη ενός «ήπιου» Πολέμου Πολιτισμών μεταξύ Ευρώπης και Ισλάμ, που φαίνεται πως προωθεί η Άγκυρα. Συγκεκριμένα, η σημερινή Τουρκία μετατρέπεται με ταχείς ρυθμούς σε ένα ιδιόρρυθμο ισλαμοεθνικιστικό μείγμα, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στο διαλεκτικό δίπολο των εσωτερικών της προβλημάτων και μιας διακηρυγμένης γεωπολιτικής στρατηγικής, που στοχεύει να την καταστήσει έναν από τους πιο σημαντικούς ευρασιατικούς πόλους ισχύος.
Άρα, χρειάζεται έναν νέο παράγοντα που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τις εσωτερικές της αντιφάσεις αλλά και να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της να λειτουργήσει ως ηγεμονική δύναμη. Και αυτός ενδέχεται να είναι ένας ευρωτουρκικός ιστορικοπολιτισμικός ανταγωνισμός, ο οποίος θα έκανε τους Τούρκους πολίτες να αποκτήσουν αίσθηση και αντίληψη της ενότητάς τους ως αντιθετικό μέγεθος της «κακής» Ευρώπης.
Συμπερασματικά, μια οξυμμένη γεωπολιτισμική αντιπαλότητα με την Ευρώπη θα προσέφερε στην Τουρκία τον κατάλληλο καταλύτη που θα της επέτρεπε να «δέσει» το εν πολλοίς αντιφατικό μείγμα του ισλαμισμού με τον εθνικισμό σε μια νέα συμπαγή γεωπολιτική ταυτότητα, θα λειτουργούσε αποφασιστικά υπέρ της ενότητας της Τουρκίας, θα προωθούσε τις φιλοδοξίες της να καθιερωθεί ως ανεξάρτητος ευρασιατικός πόλος ισχύος και θα προσέφερε στον Πρόεδρο Ερντογάν ένα πολύτιμο όπλο για να διευρύνει την κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Ιδιαίτερα δε μετά την πύρρειο νίκη στο πρόσφατο δημοψήφισμα, η ενίσχυση της αντιπαλότητας Ευρώπης – Τουρκίας καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμης σημασίας για την πολιτική Ερντογάν. Όμως, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να έχει διάχυτες συνέπειες και στην ασφάλεια της Ευρώπης, ενισχύοντας εμμέσως πλην αποφασιστικώς τις βίαιες ισλαμιστικές ενέργειες στο εσωτερικό της Γηραιάς Ηπείρου.
* Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου