Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Γιατί «ξεσάλωσε» εναντίον του λομπίστα της Τουρκίας ο Νίκος Κοτζιάς; Μα πρόκειται για πόλεμο…

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην συνέντευξη τύπου (Δ), κατά τη διάρκεια του φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, στο Ζάππειο Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 Η άγρια επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, εναντίον του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Χωρίς ίχνος πρόθεσης να υποστηρίξω τον Έλληνα υπουργό, με τον οποίο διατηρούμε μία μεγάλη απόσταση «ασφαλείας», η επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες άργησε πολύ. Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ

Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, έπρεπε να την στείλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος -όπως πληροφορούμαι- βλέπει στις διαπραγματεύσεις τον τρόπο με τον οποίο, μπροστά στα μάτια του, ο Άιντα καθοδηγεί τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Αυτή η τακτική του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, μειώνει και υποβαθμίζει τον Κύπριο ηγέτη, ο οποίος, όμως, τις προάλλες πάλι στήριξε τον κ. Άιντα σε σύναξη πρέσβεων στη Λευκωσία, και πάλι τάχθηκε εναντίον των θέσεων του κ. Κοτζιά. Τι να πω; Άβυσσος η ψυχή του…
 Πρόκειται για «τρελές καταστάσεις», χωρίς αμφιβολία. Αλλά είναι την ίδια στιγμή και επικίνδυνες για την Κύπρο και κατ’ επέκταση και για την Ελλάδα. 
Ο Έλληνας υπουργός, λοιπόν, έστειλε με καθυστέρηση την καταπληκτική του επιστολή στον επικεφαλής του ΟΗΕ, και είμαι βέβαιος πως αν το έκανε νωρίτερα θα είχε ανατρέψει τους σχεδιασμούς του Νορβηγού διπλωμάτη, ο οποίος στις Βρυξέλλες -σε συνεργασία με Ελληνοκύπριους παρακαλώ- προσπάθησε να πείσει τους γραφειοκράτες για την ανάγκη -αν είναι δυνατόν- να αποδοθούν και να εφαρμοστούν οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τους Τούρκους πολίτες.
 Πέραν του ότι πρόκειται για αθλιότητα εναντίον της ύπαρξης της Ε.Ε., είναι πολλαπλά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών κάθισαν και τον άκουσαν, αντί να τον πετάξουν έξω από το γραφείο τους. Αλλά, είπαμε. Είχε βοήθεια εκ των έσω. Και αυτό ο κ. Κοτζιάς το γνωρίζει. 
Ο κ. Άιντα, δεν υπονομεύει, έτσι απλά, την εθνική υπόθεση της Κύπρου. Με τις προτάσεις του, αν γίνουν αποδεκτές, ανατρέπει και την κυπριακή συμμετοχή σ’ αυτήν καθ’ αυτήν την Ε.Ε. Εισηγείται, ανάμεσα στα πολλά παλαβά που έχει πει κατά καιρούς, το δικαίωμα μετάβασης και παραμονής στη «Νέα Κύπρο» ίσου αριθμού Τούρκων και Ελλήνων πολιτών. Οι εισηγήσεις του είναι όλες σε καθεστώς 50-50, καθώς έχει ισοπεδώσει -με ευθύνη και της Λευκωσίας- την πλειοψηφία με τη μειοψηφία.
 Ο Έλληνας υπουργός «τα πήρε στο κρανίο» και για ένα άλλο, εξίσου σοβαρό λόγο: Πληροφορήθηκε ότι ο ‘Αιντα, σε όλους τους συνομιλητές του, επιρρίπτει τις ευθύνες στον κ. Κοτζιά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, και μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι συμφωνεί μαζί του και ο κ. Αναστασιάδης. Αν όντως συμφωνεί με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Κύπρου, τότε πρέπει να ανεβούμε σε ένα ουρανοξύστη και να αυτοκτονήσουμε ομαδικά. Διότι το νησί δεν έχει σωτηρία. 
Να θυμίσω ότι ο κ. Άιντα είχε μεθοδεύσει όλα τα αρνητικά δημοσιεύματα εναντίον του κ. Κοτζιά, μέσα από τις στήλες του περίεργου Politico, και όχι μόνο, μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης τη Γενεύης, τον περασμένο Ιανουάριο. Η σχέση του με συγκεκριμένους δημοσιογράφους είναι γνωστή. Και εγώ ειδικά δεν αναφέρομαι σε «ανάρμοστη σχέση», έτσι για να εξηγούμαστε. 
Στα μέσα Μαρτίου είχα πληροφορηθεί, επειδή ο δημοσιογράφος τηλεφώνησε σε γνωστό μου, ότι μεγάλη αμερικανική εφημερίδα ετοίμαζε κείμενο για τον κ. Κοτζιά, στο οποίο πέραν των αθλιοτήτων για το Κυπριακό, θα περιλάμβανε και κατηγορίες για στενή συνεργασία με τους Ρώσους. Το λυπηρό είναι ότι οι πληροφορίες δεν δόθηκαν μόνο από τον κ. Άιντα, αλλά και από Ελληνοκύπριους -τα γνωστά ορφανά του σχεδίου Ανάν. Συζητώντας το θέμα με τον γνωστό μου, αντιλήφθηκα και κάτι άλλο. Ότι στο σχέδιο να φαγωθεί ο Έλληνας υπουργός συμμετείχαν και αρχηγοί πολιτικών κομμάτων. 
Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για αρρωστημένες καταστάσεις. Στα παλιά τα χρόνια, όταν περιέγραφαν αυτές τις καταστάσεις, μιλούσαν για «προδότες» και «προδοσίες». Ήταν απόλυτοι τότε οι άνθρωποι. Εμείς πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, διότι πάντα καραδοκούν οι ακραίοι, που εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις. Δεν βλέπετε τι γίνεται στη Γαλλία; Με τα τραγικά λάθη του Φρανσουά Ολάντ και των υπολοίπων πολιτικών η εθνικιστική ακροδεξιά έφτασε στο 21%! Οι λέξεις «προδότες» και «προδοσία» δεν υπάρχουν στο δικό μου λεξιλόγιο. Είναι πολύ εύκολο για την ναζιστική Χρυσή Αυγή και το εξαδελφάκι της, το ΕΛΑΜ, να εκμεταλλευθούν τις βλακείες του Άιντα εναντίον του κ. Κοτζιά και της Κύπρου. Όταν υπονομεύεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο Κύπριος Πρόεδρος δεν στέκεται μπροστά να τον υποστηρίξει, τότε ρίχνει νερό στον μύλο των εθνικιστών. Και είμαι απόλυτος.
 Καλώς έπραξε, λοιπόν, ο κ. Κοτζιάς και κατήγγειλε τον Άιντα στο αφεντικό του. Και κακώς πράττει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να στηρίζει τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ, ο οποίος μαζί με τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί, τον υποβάθμισαν σε «κοινοτικό ηγέτη»… 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Αλλά τι θέλω και τα βάζω με τον ανόητο Νορβηγό, ο οποίος οδηγεί τον κ. Αναστασιάδη σε δημοψήφισμα με σχέδιο χειρότερο από το Ανάν; Αφού δύο τουλάχιστον πολιτικοί αρχηγοί – ο ένας είναι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ- ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διώξει τον Κοτζιά… Τι ψάχνω ψύλλους στα άχυρα; 
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Όσον αφορά τον Έλληνα υπουργό, πρέπει να πω ότι οι θέσεις του είναι εθνικά ορθές, εκτός από αυτήν που φέρεται να δέχεται την παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο για ένα διάστημα μετά τη λύση.
 ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΕΔΩ
Πηγή: Γιατί «ξεσάλωσε» εναντίον του λομπίστα της Τουρκίας ο Νίκος Κοτζιάς; Μα πρόκειται για πόλεμο… http://mignatiou.com/2017/04/giati-xesalose-enantion-tou-lompista-tis-tourkias-o-nikos-kotzias-ma-prokite-gia-polemo/

Δεν υπάρχουν σχόλια: