Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ρέγκλινγκ: Δίνουμε δώρο στην Ελλάδα 6% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο.

«Έχουμε τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει λάβει πολλά χρήματα από εμάς. Το 50% του χρέους που έχουμε στα ταμεία μας είναι ελληνικό, με επιτόκιο μόλις 1%. Ως εκ τούτου η Ελλάδα εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της ετησίως το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στην ιστορία μας. Ως εκ τούτου αυτοί που ρωτούν πότε θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς. Δίνουμε δώρο 6% του ΑΕΠ της στην Ελλάδα κάθε χρόνο».

Αυτό ήταν το μήνυμα του

επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε όσους ζητούν γενναία αναδιάρθωση του χρέους. Όπως σημείωσε, συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειασθούν, όπως είπε, θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι μπορεί να γίνει με τη χρησιμοποίηση πόρων του τρίτου προγράμματος που δεν θα χρησιμοποιηθούν.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος και πέραν αυτού, εάν το χρειαστεί η Αθήνα. Αλλά σε αυτό είναι δύσκολο να συναινέσει το ΔΝΤ, τουλάχιστον με την τρέχουσα εργαλειοθήκη τους» ειπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ και εξέφρασε την ελπίδα ότι “το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τους επόμενους μήνες στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα”.

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Επίσης αναγνώρισε αφενός ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε τρομακτική λιτότητα αλλά σχολίασε ότι τελικά βελτιώθηκε σημαντικά η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Παράλληλα, άφησε «παράθυρο» ο ESM να αγοράσει δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην χώρα προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το Ταμείο έχει υψηλότερα επιτόκια. Ο ίδιος ανέφερε πως άλλες αποφάσεις για το τι θα γίνει με το χρέος δεν θα ληφθούν πριν το τέλος του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαίου.

Κάνοντας μια σύγκριση ανάμεσα στις δυνατότητες του ΔΝΤ και του ESM για παροχή στήριξης και φέρνονας την Ελλάδα ως παράδειγμα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός μπορεί να κινητοποιήσει πολύ περισσότερους πόρους από ότι το ΔΝΤ, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν μια χώρα σε μια νομισματική ένωση χάνει πρόσβαση στην αγορά. «Το ΔΝΤ απλώς δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», είπε σχετικά.


Η Ελλάδα κερδίζει 10 δισ. ετησίως

Στάθηκε ιδιαίτερα στο χαμηλό κόστος δανεισμού του ευρωπαΊκό Μηχανισμού και στη σημασία που έχει αυτό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Το κόστος δανεισμού που χρεώνουμε στις χώρες ισούται με το κόστος χρηματοδότησής μας συν ένα πολύ μικρό περιθώριο. Αυτό σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση πόρων. Υπολογίσαμε ότι η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ευρώ ετησίως ή 6% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί ξανά βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο σημείο επεσήμανε πως τα επιτόκια δανεισμού του ESM ανέρχονται στο 1/3 περίπου των επιτοκίων των δανείων του ΔΝΤ και πως τα δάνειά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλες διάρκειες, ήτοι 32,5 χρόνια κατά μέσο όρο. «Υπάρχουν μεγάλες περίοδοι χάριτος, στις οποίες η Ελλάδα δεν θα εξυπηρετήσει καθόλου το χρέος προς τον ESM. Έτσι, ο δανεισμός του ESM συμβάλλει σημαντικά στην ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: