Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος
Μέσα στον παρατεταμένο ζόφο της πολύχρονης οικονομικής κρίσης και την απώλεια κυριαρχίας που συνεπάγεται η υπαγωγή της χώρας σε διεθνή οικονομικό έλεγχο, μία άλλη πολύ πιο «σκληρή» και εθνικά ουσιώδης μορφή κυριαρχίας, η εδαφική, βρίσκεται εσχάτως όλο και πιο έντονα στο στόχαστρο - αυτή όχι βεβαίως από τους δανειστές αλλά από τους ανατολικούς γείτονες της Ελλάδας.
Η κατάσταση στην Τουρκία έχει πλέον ξεφύγει των ορίων της λογικής και, ειδικά μετά το δημοψήφισμα το οποίο κατέστησε τον Ερντογάν ένα είδος άτυπου δικτάτορα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει πλέον το ενδεχόμενο η Άγκυρα να προβεί σε εχθρικές ενέργειες πολεμικού, πλέον, τύπου – το αντίθετο μάλιστα είναι πια το πιο πιθανό.
Τόσο στην Αθήνα, όσο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στις ΗΠΑ, η εκτίμηση αυτή καθίσταται, όσο περνά ο καιρός, περίπου κυρίαρχη: καμία δυτική χώρα δεν έχει πια εμπιστοσύνη στη βασική παλαιά άτυπη συνθήκη ότι ο Ερντογάν θα υπακούσει στη λογική.
Η Ελλάδα ενημερώνει διαρκώς τους συμμάχους της σε Ευρώπη και, κυρίως, Αμερική, και είναι ίσως η πρώτη φορά που και αυτοί κατανοούν την ουσία του προβλήματος σε όλη του την έκταση, ακριβώς επειδή έχουν δει πλέον και οι ίδιοι από πρώτο χέρι το πώς συμπεριφέρεται πλέον η Τουρκία σε όλα τα επίπεδα:
Από τις αδιανόητες συνεχείς λεκτικές επιθέσεις της σε ευρωπαϊκές χώρες και κυβερνήσεις ή την εκβιαστική πολιτική της στο μεταναστευτικό, μέχρι την πλήρη άγαρμπη μεταστροφή της στην ενεργό συμμαχία της με τη Ρωσία από την οποία, μεταξύ πολλών άλλων, επιθυμεί και να αποκτήσει πυραύλους τύπου S400, έως τις ενέργειές της στη Συρία και την περίεργη υπόγεια σχέση της με τον ISIS, η τη συνεχή υποβόσκουσα εχθρικότητά της προς το Ισραήλ η Άγκυρα όχι απλώς δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο εταίρο της Δύσης, αλλά χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα ως απρόβλεπτος κίνδυνος.
Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του κινδύνου, ο οποίος κλιμακώνεται διαρκώς και ποιοτικά και ποσοτικά.
Η Τουρκία τρέφει την αυταπάτη ότι η οικονομική κρίση της ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας εις βάρος της Ελλάδας και, όπως όλα δείχνουν, επεξεργάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να το «αξιοποιήσει».
Είναι όμως φανερό ότι η Τουρκία έχει μετρήσει λάθος πλήθος δεδομένων. Έχει κάνει λάθος υπολογισμούς τόσο για την πολεμική ετοιμότητα της Ελλάδας και για τις όποιες συγκριτικά μικρές επιπτώσεις έχει η κρίση σε αυτήν, όπως και λάθος υπολογισμούς για τη στάση του διεθνούς παράγοντα, ιδίως των ΗΠΑ, αλλά και για την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, που είναι μεν σκληρά ταλαιπωρημένος, αλλά που δεν θα δεχθεί ούτε κατά διάνοια παθητικά μια πρόκληση της εθνικής ακεραιότητας της χώρας. Το ίδιο θα συμβεί και με τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες επίσης δεν πρόκειται να κάνουν στην Τουρκία τη χάρη να διαφωνήσουν για το πια στάση πρέπει να τηρηθεί σε περίπτωση έμπρακτης επιβουλής.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη. Και οι σύμμαχοί της ενήμεροι και ενοχλημένοι από την αναθεωρητική και αποσταθεροποιητική λογική της Άγκυρας σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, σε μια τόσο επικίνδυνη περιοχή.
Κυρίως, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να περιμένουν και είναι απολύτως έτοιμες, αποφασισμένες και ικανές να το αντιμετωπίσουν, με τρόπους που η Τουρκία πιθανότατα ούτε τους αναμένει ούτε τους φαντάζεται.
Θα ήταν λοιπόν καλό για την Άγκυρα να επιστρέψει επειγόντως στη λογική: να τα σκεφτεί διπλά και τριπλά όλα αυτά και να μην πράξει τελικά το ενδεχομένως μοιραίο, για την ίδια, αυτό σφάλμα.
Πηγή "Το Βήμα"
kostasxan.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου