Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Οι σχέσεις του Τραμπ και του Ερντογάν κρέμονται από μία κλωστή: Οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν τους Κούρδους.

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 15 και 16 Μαίου. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα την πληροφορία που διακινεί ο νέος Σουλτάνος της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν ψεύδεται. 

Για να αποδείξει στους ψηφοφόρους του πόσο «μεγάλος και παγκόσμιος ηγέτης» είναι, δήλωσε ότι πρώτα θα επισκεφθεί το Πεκίνο και την επόμενη ημέρα την Ουάσιγκτον. Θα βρεθεί δηλαδή μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών στις πρωτεύουσες των δύο υπερδυνάμεων. 

Από την ημέρα που έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις έχουν συμβεί κάποια γεγονότα που προκάλεσαν τρικυμία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις «δεν είναι στα καλύτερά τους» και μην ακούτε τα παραμύθια των αξιωματούχων της τουρκικής ισλαμικής κυβέρνησης. Οι σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ, και γι’ αυτό ευθύνεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Συμπεριφέρεται στους ευεργέτες του Αμερικανούς με σκαιότατο τρόπο και δικαιολογημένα αναρωτήθηκαν οι αναλυτές μέχρι πότε θα αντέχει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά. 

Χθες και προχθές ξεχείλισε το ποτήρι για τους Αμερικανούς. Σε όλα τα επίπεδα, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ μέχρι τους επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, οι Αμερικανοί εξήγησαν στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι οι Κούρδοι μαχητές του YPG είναι στρατηγικοί τους σύμμαχοι και δεν δικαιούται να τους πειράξει κανείς. Όταν ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι αυτή η αμερικανική θέση αποτελεί «βόμβα» στην τουρκική κυριαρχία, οι Αμερικανοί συνομιλητές του, απλά επανέλαβαν ότι οι Κούρδοι είναι σύμμαχοι στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Οι Τούρκοι, με εντολή του Ερντογάν, εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον των συμμαχικών κουρδικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία. Μόλις έγιναν γνωστές οι επιθέσεις και οι θάνατοι των Κούρδων μαχητών, πήραν κυριολεκτικά φωτιά οι απόρρητες τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε αρνητικά και το Πεντάγωνο, μέσω του σμήναρχου Τζον Ντόριαν επιτίθεται στην Τουρκία επειδή -όπως τόνισε- οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία που πολεμά εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) χρονικό περιθώριο μικρότερο της μιας ώρας. 

Μιλούμε για μία άνευ προηγουμένου απαράδεκτη και μη συμμαχική ενέργεια των Τούρκων, από την οποία κινδύνευσαν και αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή για να συντονίζουν τις επιχειρήσεις. 

Κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης στο Πεντάγωνο, ο σμήναρχος Τζον Ντόριαν, δήλωσε: «Υπήρχε (περιθώριο) μικρότερο της μιας ώρας από την ώρα της ειδοποίησης και την διεξαγωγή των πληγμάτων. Αυτός δεν ήταν αρκετός χρόνος και αυτό ήταν μια ειδοποίηση, ασφαλώς, και όχι συντονισμός όπως θα περιμέναμε από έναν εταίρο και σύμμαχο στον αγώνα εναντίον του ΙΚ»

Πρόσθεσε ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «κατέστησε σαφές στους Τούρκους ότι ο χρόνος που δόθηκε (…) ήταν ανεπαρκής για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των δυνάμεών μας στο έδαφος». 

Θα αντιδράσει η Αμερική ή και τούτος ο Πρόεδρος θα ακολουθήσει την απαράδεκτα φιλοτουρκική θέση του προηγούμενου; Ως γνωστόν, μέχρι να παρεξηγηθούν, τον Μάϊο του 2013, ο κ. Μπάρακ Ομπάμα συμβουλευόταν τον Ερντογάν ακόμα και για την ανατροφή των θυγατέρων του. Ναι, τόσος ήταν ο βαθμός της βλακείας του (εννοώ στο συγκεκριμένο θέμα), διότι -κατά τα άλλα- δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι έβλαψε την Αμερική, όπως ισχυρίζεται ο αντικαταστάτης του. 

Πιστεύω ότι ο κ. Τραμπ θα αντιδράσει, διότι λόγω της αλαζονείας του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, κινδυνεύουν όλοι οι σχεδιασμοί των επιτελών του για την περιοχή. Μπορεί ο κ. Τραμπ να ακυρώσει την όποια επίσκεψη του κ. Ερντογάν στο Λευκό Οίκο, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε; Μπορεί και να το πράξει, Τραμπ είναι αυτός. Πάντως, ανεξάρτητα από τις δημόσιες δηλώσεις των Αμερικανών και των Τούρκων αξιωματούχων, ο «διπλωματικός πόλεμος» μεταξύ της Ουάσιγκτον και ης Άγκυρας είναι ένα αδιάψευστο γεγονός. Και θα έχει και «θύματα».

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: