Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Analyst Team 

Εάν το Ισραήλ επιχειρήσει να προβεί σε μεγάλης κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις, για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα ελλείψεις πυρομαχικών – σημειώνοντας ότι, για να στηρίξουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία εφέτος, φέρεται πως της έστειλαν 300.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών που είχαν αποθηκεύσει στο Ισραήλ. Οβίδες δηλαδή που προορίζονταν για τους Ισραηλινούς – σε περίπτωση που τυχόν τις χρειάζονταν. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει ότι, ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει επηρεάσει τις στρατιωτικές ισορροπίες σε άλλες περιοχές, σε ολόκληρο τον πλανήτη – αφού τα αποθέματα όπλων έχουν περιορισθεί σε μεγάλο βαθμό, για να υποστηριχθεί η Ουκρανία. Έχει επίσης επηρεάσει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αφού απέτυχαν όπως οι ισραηλινές, όσον αφορά την επίθεση της Χαμάς – επειδή επικεντρώθηκαν πάρα πολύ στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να έχουν παραμεληθεί άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.

Ανάλυση

Έχει ξεκινήσει ένας αιματηρός πόλεμος, ήδη με εκατοντάδες νεκρούς «ένθεν κακείθεν» – με επιτιθέμενη τη Χαμάς που ασφαλώς δεν είναι συνώνυμη με τους Παλαιστινίους. Χωρίς να έχουμε αρκετά στοιχεία ακόμη, φαίνεται πως πρόκειται για μία τεράστια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ – γεγονός συγκλονιστικό, αφού η Μοσάντ θεωρούταν κορυφαία στο είδος της, με το συμβάν να χαρακτηρίζεται ως η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ (παραλληλίζεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις τότε, στους διδύμους πύργους των ΗΠΑ).

Φαίνεται επίσης πως η Χαμάς διαθέτει πολύ εξελιγμένες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών – αφού κατάφερε να αποκρύψει τις επιθέσεις της που ήταν εξαιρετικά συντονισμένες, προερχόμενες από την ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα. Ένας εκπρόσωπος δε της Χαμάς πίστωσε το Ιράν για την υποστήριξη, δίνοντας της επί πλέον το πράσινο φως για τις επιθέσεις – ενώ η Τουρκία τάχθηκε πονηρά υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και η Ρωσία είναι σύμμαχος του Ιράν.

Το Ιράν πάντως υποστηρίζει από πολλά χρόνια τις προσπάθειες της Χαμάς να υπονομεύσει το Ισραήλ – τονίζοντας ξανά πως η Χαμάς δεν είναι συνώνυμη με τους Παλαιστινίους, αλλά μία εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, με βομβαρδισμούς κλπ. – οι οποίοι όμως έχουν όμως ως θύματα τους πολλούς αμάχους Παλαιστινίους.

Περαιτέρω, στο ερώτημα γιατί το Ιράν θα χρηματοδοτούσε τώρα μία επίθεση εναντίον του Ισραήλ, η πιο πειστική απάντηση είναι το σαμποτάρισμα της πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας – δηλαδή, των δύο μεγαλυτέρων αντιπάλων του στην περιοχή. Με δεδομένο λοιπόν το ότι, οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας είχαν σημειώσει πρόσφατα πρόοδο, το Ιράν ήθελε να τις σταματήσει – κρατώντας τις δύο χώρες διχασμένες.

Στο επόμενο ερώτημα, σχετικά με το πώς ωφελεί το Ιράν η επίθεση της Χαμάς, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως η Σ. Αραβία υποστηρίζει την παλαιστινιακή ανεξαρτησία – ενώ το Ιράν ελπίζει πως η επίθεση της Χαμάς θα προκαλέσει μαζικά ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα, όπου εδρεύει η Χαμάς (κάτι που ήδη επαληθεύεται). Με απλά λόγια, οι Σαουδάραβες θα έπρεπε να σταθούν στο πλευρό των Παλαιστινίων – κάτι που θα δημιουργούσε μία τεράστια «σφήνα», μεταξύ της Σ. Αραβίας και του Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, το Ιράν δεν έχει αποκρύψει την αντίθεση του, σε μία πιθανή συμφωνία του Ισραήλ με τη Σ. Αραβία – ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Ali Khamenei, δήλωσε ότι, οι περιφερειακές χώρες που στοιχηματίζουν στην εξομάλυνσης των σχέσεων τους με το Ισραήλ, θα χάσουν το στοίχημα. Προφανώς ο στόχος της δήλωσης του ήταν η Σ. Αραβία – ενώ σχεδόν αμέσως μετά ακολούθησε η επίθεση της Χαμάς.

Ο κίνδυνος διεύρυνσης του πολέμου

Συνεχίζοντας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να διευρυνθεί η σύγκρουση – σημειώνοντας πως εάν το Ισραήλ επιχειρήσει μία γενοκτονία στην Παλαιστίνη, θα στρέψει ενδεχομένως ολόκληρο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο εναντίον του, με την Τουρκία να επιδιώκει σταθερά την ηγεσία του τελευταίου. Από την άλλη πλευρά, το Ιράν υποστηρίζει επίσης την Χεζμπολάχ – τη μαχητική τρομοκρατική ομάδα που δρα στο Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ αντάλλαξε πυρά με το Ισραήλ, έχοντας πρώτη επιτεθεί εναντίον ισραηλινών θέσεων – οπότε, εάν αυτή η εμπλοκή οδηγήσει σε μία εκτεταμένη σύγκρουση, θα αναγκάσει το Ισραήλ σε μία εκστρατεία δύο μετώπων: στη Γάζα και στο Λίβανο. Παρεμπιπτόντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μ. Νετανιάχου, είναι «υποχρεωμένος» να προβεί σε μαζικά αντίποινα – αφού απέτυχε στην πρόβλεψη της επίθεσης της Χαμάς, οπότε διακινδυνεύει την εξουσία του.

Λέγεται τώρα πως υπάρχει το ενδεχόμενο μίας απευθείας επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν – η οποία θα προκαλούσε έναν περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να εμπλέξει τελικά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς επίσης την Κίνα.

Ανεξάρτητα όμως από την απευθείας εμπλοκή των υπερδυνάμεων που δεν φαίνεται τόσο πιθανή, εάν το Ισραήλ επιχειρήσει να προβεί σε μεγάλης κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις, για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα ελλείψεις πυρομαχικών – σημειώνοντας ότι, για να στηρίξουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία εφέτος, φέρεται πως της έστειλαν 300.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών που είχαν αποθηκεύσει στο Ισραήλ. Οβίδες δηλαδή που προορίζονταν για τους Ισραηλινούς – σε περίπτωση που τυχόν τις χρειαζόταν.

Στα παραπάνω πλαίσια, το Ισραήλ μπορεί να έχει μόνο το 20% αυτού του αποθέματος – οπότε, εάν καταλήξει να διεξάγει μία εκστρατεία δύο μετώπων, εναντίον της Χαμάς στα δυτικά και της Χεζμπολάχ στο βορά, η συγκεκριμένη έλλειψη θα είχε σοβαρά επακόλουθα. Φυσικά το Ισραήλ διαθέτει μία πανίσχυρη πολεμική αεροπορία, αλλά οι βόμβες είναι πολύ πιο ακριβές από τις οβίδες του πυροβολικού – ενώ δεν μπορούν να προσφέρουν τη διαρκή ισχύ πυρός του πυροβολικού.

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει ότι, ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει επηρεάσει τις στρατιωτικές ισορροπίες σε άλλες περιοχές, σε ολόκληρο τον πλανήτη – αφού τα αποθέματα όπλων έχουν περιορισθεί σε μεγάλο βαθμό, για να υποστηριχθεί η Ουκρανία. Έχει επίσης επηρεάσει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αφού απέτυχαν όπως οι ισραηλινές, όσον αφορά την επίθεση της Χαμάς – επειδή επικεντρώθηκαν πάρα πολύ στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να έχουν παραμεληθεί άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει επίσης επηρεάσει τις στρατηγικές του πολέμου – με την ανάδειξη των drones, πολύ πιο φτηνών από τα πολεμικά αεροπλάνα και με μεγαλύτερες δυνατότητες καταστροφικών επιθέσεων.

Οι οικονομικές συνέπειες

Περαιτέρω οι τιμές του πετρελαίου, μετά την πρόσφατη υποχώρηση τους, αυξήθηκαν εν πρώτοις κατά 4% στα 86 $ – ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 5,4% σήμερα, κυρίως λόγω του ότι η Chevron σταμάτησε την παραγωγή σε κοίτασμα στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η παραγωγή από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Εάν η σύγκρουση τώρα εξαπλωθεί, θα μπορούσαν να αυξηθούν δραματικά οι τιμές του πετρελαίου, πάνω από 20 $ και αρκετά άνω των 100 $ το βαρέλι – ειδικά εάν σταματήσουν οι αποστολές πετρελαίου, μέσω των στενών του Hormuz. Μία τέτοια αύξηση, σε μία παγκόσμια οικονομία με βαθιά σημάδια αδυναμίας ανάπτυξης, θα οδηγούσε εύκολα σε ύφεση ολόκληρο τον πλανήτη – αφού η ΕΕ ευρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ η Ιαπωνία και η Μ. Βρετανία γράφουν σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

Εντός της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Ιρλανδία είναι ήδη σε ύφεση – ενώ η Ιταλία και η Γαλλία αναπτύσσονται ελάχιστα. Όσον αφορά την Κίνα, το αφήγημα της ανάπτυξης της οικονομίας της, μετά το τέλος της ανόητης πολιτικής του «zero covid», είναι μύθος – αφού στην ουσία υπολειτουργεί, ευρισκόμενη στα πρόθυρα της συρρίκνωσης. Εάν τώρα όλες αυτές οι χώρες βυθιστούν στην ύφεση, θα ακολουθήσουν σίγουρα οι ΗΠΑ, στις οποίες ήδη πολλοί οικονομικοί δείκτες είναι προβληματικοί – οπότε ολόκληρος ο πλανήτης και φυσικά η Ελλάδα.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, έχουμε ήδη τονίσει πως η Χαμάς δεν είναι συνώνυμη με την Παλαιστίνη – ούτε η Χεζμπολάχ με το Λίβανο. Θα ήταν επομένως απαράδεκτο να δρομολογήσει μία γενοκτονία των Παλαιστινίων το Ισραήλ, δολοφονώντας χιλιάδες αμάχους, όπως συμβαίνει ήδη – ενώ δεν θα ήταν ούτε προς το δικό του συμφέρον, όπως αναλύσαμε.

Σε κάθε περίπτωση, οι θηριωδίες «ένθεν κακείθεν» είναι αποτρόπαιες – όπως τα 260 πτώματα που βρέθηκαν στο φεστιβάλ για την ειρήνη κοντά στη Γάζα, η Γερμανίδα που δολοφονήθηκε από τη Χαμάς και περιφέρθηκε το πτώμα της από τους εκτελεστές της (εικόνα), ή οι άμαχοι που θανατώθηκαν από τους Ισραηλινούς στην Παλαιστίνη.

Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι, σεβόμαστε όλες τις θρησκείες – επίσης τους νόμους και τους κανόνες των χωρών, στις οποίες τυχόν μεταναστεύουμε, πάντοτε νόμιμα και ποτέ παράνομα. Οι Ισλαμιστές όμως και δη οι φανατικοί, δεν σέβονται τη δική μας θρησκεία, πολύ περισσότερο στις χώρες τους, ούτε τους νόμους και τους κανόνες μας – ενώ δημιουργούν γκέτο στις ευρωπαϊκές χώρες (no go zones), στα οποία βρίθει η εγκληματικότητα και η παρανομία. Παράδειγμα η Σουηδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο (άρθρο), η Γαλλία, η Γερμανία κοκ. – κράτη που έχουν υποδεχθεί πολλούς οικονομικούς μετανάστες, μεγάλο μέρος των οποίων εισέβαλε παράνομα από τα σύνορα τους.

Λογικά λοιπόν οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συμβιώσουν με τους φανατικούς του Ισλάμ – οι οποίοι δεν θέλουν οι ίδιοι να αφομοιωθούν από τις χώρες που τους φιλοξενούν αλλά, αντίθετα, να τις αφομοιώσουν και να κυριαρχήσουν. Θεωρούν δε απαράδεκτες τις διαδηλώσεις τους στα κράτη τους, ακόμη και αν έχουν δίκιο – κάτι που δεν κάνουν ποτέ οι Ευρωπαίοι, στις χώρες φιλοξενίας τους.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει αμέσως τη μεταναστευτική της πολιτική, θα καταστραφεί εντελώς – ενώ είναι αδιανόητο να μην το καταλαβαίνει, μετά από τόσα που έχουν συμβεί. Τίποτα το παράνομο δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτό – οπότε ούτε η παράνομη μετανάστευση.


Η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ – The Analyst

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

I hamas kai I hezbolah oudepote diepraxan epithesi ektos Mesis Anatolis. Den einai tromokratikes organoseis opos einai to ISIS. Kamia sxesi. Malista metexoun kai stis kyverniseis se Palaistini kai Livano. Xoris na eimai kata ton Evraion ostoso ayti I islamofovia pou deixnoun tis teleytaias imeres polles istoselides efimerides kai kanalia tha mas zimiosoun. Exoume kales sxeseis me to Araviko Islam. I Ameriki kai to Israil exoun provlima. Oxi emeis. AM

Ανώνυμος είπε...

Kapoioi Amethyste tou dithen patriotikou xorou pou grafoun oti dithen opou na einai tha mas epitethoun oi mousoulmanoi me maxaairia kathos kai kapoioi dithen super Orthodoxoi pou akaira grafoun gia to ryparo Islam les kai einai ravinoi tis Xevronas to exoun valei ameti mouhameti na exoume kai edo skines Manchester kai Madritis. Paizoun to paixnidi tis Amerikis pou thelei tin Ellada na bei ston polemo Dysis kai Islam. Endiaferon tha eixe na doume apo pou ta pianoun kapoioi dithen antidytikoi. AM

Ανώνυμος είπε...

Pote kanenas praktoras den to dilonei. AM Ysterografo Tous katalavaineis apo to apotelesma.

Ανώνυμος είπε...

https://www.middleeasteye.net/news/israel-palestine-gaza-names-faces-children-killed-bombardment

Θωμάς είπε...

Ως συνέπεια της «λανθασμένης» μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας περιέγραψε ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιντζερ τις εικόνες υποστηρικτών της Χαμάς να πανηγυρίζουν στους δρόμους των γερμανικών πόλεων και ζήτησε την τιμωρία της οργάνωσης, προκειμένου να μην μπορέσει να επαναλάβει ενέργειες όπως η πρόσφατη επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

«Βρίσκω επώδυνους τους πανηγυρισμούς για αυτό που συνέβη, το οποίο τυπικά αποτελεί και εγκληματική πράξη. Ήταν μεγάλο λάθος να μπουν στη χώρα τόσοι πολλοί άνθρωποι με εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, διότι έτσι δημιουργούνται ομάδες (διαφορετικών) συμφερόντων», δήλωσε ο κ. Κίσιντζερ σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία της Welt.

https://www.skai.gr/news/world/kisingker-synepeia-lanthasmenis-politikis-panigyrismoi-ypostirikton-xamas?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery

amethystos είπε...

Φίλε ΑΜ φίλος Παλαιστίνιος τόνισε μέ έμφαση. Αυτοί δέν είναι δικοί μας. Οπως δέν είναι δικοί μας καί αυτοί πού ανέφερες, η Εκκλησιαστική Ιεραρχία, Οι κυβερνώντες καί αυτοί πού τούς ψηφίζουν,αλλά ούτε καί τά όνειρα τών Ελλήνων. Ηττηθήκαμεν.