Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Τα νέα μέτρα έρχονται, αναζητείται το… σανό!


Επικοινωνιακή διαχείριση των δεδομένων νέων μέτρων που φέρνει μαζί της η τρίτη αξιολόγηση αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου. Στην κυβέρνηση είναι ενήμεροι για τις απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Και οι υπουργοί ετοιμάζονται για αντεπίθεση, σε μια προσπάθεια να πείσουν πως τα πράγματα σήμερα είναι καλύτερα από το παρελθόν.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Ποια υπερφορογόληση; Αυτό το ανέκδοτο πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Με στοιχεία πλέον φαίνεται πως η επιβάρυνση είναι χαμηλότερη από το παρελθόν και κυρίως αναλογικότερη», υποστήριζε υπουργός σε πηγαδάκι πριν αρχίσει να αναλύει τι πληρώνει κανείς και πώς, αλλά κυρίως ποιος ζημιώνεται. Φυσικά δεν κατάφερε να πείσει το αποσβολωμένο κοινό του, που έβρισκε απόσταση μεταξύ της υπουργικής θεωρίας και της πραγματικότητας.

Ο υπουργός βέβαια δεν έκανε τίποτε παραπάνω από εκείνο που έχει δοθεί εντολή να κάνουν όλοι: να αλλάξουν την συζήτηση εν όψει της τρίτης αξιολόγησης. Πόσω δε που το μέρισμα στους ασθενέστερους απομακρύνεται ως ενδεχόμενο μέρα με την ημέρα λόγω της κακής πορείας της οικονομίας.


Βρυξέλλες: Ζητούν ταχύτητα, έχουν «ανησυχίες»


Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες ζητούν ταχύτητα. Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος και ο σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την γρήγορη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία, όπως υπογράμμισε, η ιδέα είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση το τελευταίο διάστημα και το Eurogroup χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για την έξοδο της χώρας από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αργότερα μέσα στο μήνα.

Ωστόσο, ο Ολλανδός υπουργός μετέφερε τις «ανησυχίες» των υπουργών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει νομικές υποθέσεις και συγκεκριμένα αυτή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. «Η δικαστική και στατιστική ανεξαρτησία είναι βασικά στοιχεία μιας σύγχρονης δημοκρατίας και πρέπει να διασφαλίζονται από όλους», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σημαντική βελτίωση έχει παρατηρηθεί στην κατάσταση των τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Benoit Coeure. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει δει σημαντική βελτίωση στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Παρατήρησε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί σημαντικά η ενίσχυση από τον ELA, ενώ πρόσθεσε πως οι καταθέσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν μόλις πρόσφατα, και αυτό θα γίνει σταδιακά.

Υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα, για να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα. «Οι τράπεζες κάνουν προσπάθεια για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για την μείωση των NPLs», δήλωσε ο κ. Coeure, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να γίνουν πλήρως λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.


Προβληματισμός για τις τράπεζες


Η αναφορά στις τράπεζες μόνο τυχαία δεν είναι, μιας και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τον τραπεζικό τομέα προκαλούν έντονο προβληματισμό. Στις πιέσεις του Ταμείου για νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR) αναφέρεται σε σημείωμά της και η Citigroup.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες θα αποτελέσουν μέρος της επόμενης αξιολόγησης, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις. Όπως τόνισε, η ποιότητα του τραπεζικού τομέα αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος, αν και υπογράμμισε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές είναι το πρωταρχικό ζήτημα όσον αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ εκτίμησε τον Ιούλιο ότι οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ, όπως υπενθυμίζει η Citi. H αμερικάνικη τράπεζα σχολιάζει ότι ένα νέο AQR θα μπορούσε να εκθέσει τις ελληνικές τράπεζες σε αυξημένη πίεση, καθώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα capital controls και την έλλειψη εισροών καταθέσεων.

Όπως προειδοποιεί, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αλλάξει την στάση του όσο παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα επιμείνει στην νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έτσι ώστε να διασφαλίσει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα.


Οι δύο «πονοκέφαλοι» της Αθήνας


Στο εσωτερικό τώρα, ο νέος τρόπος υπολογισμού των φόρων και των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών φέρνει υστέρηση και «μαύρες τρύπες» στα έσοδα, πονοκεφαλιάζοντας το οικονομικό επιτελείο που αναζητά τρόπους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και μάλιστα πριν το θέμα τεθεί από τους δανειστές έτσι ώστε να παρουσιαστεί ως ελληνική πρωτοβουλία και όχι ως εντολή. Σε αυτό θα πρέπει πάντως να προστεθεί η βεβαιότητα πως το ΔΝΤ θα ζητήσει να έρθουν μέτρα μείωσης του αφορολόγητου νωρίτερα, το 2019, μαζί με τις μειώσεις στις συντάξεις, καθώς και να επιμείνει στην νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επιπλέον πονοκέφαλος είναι οι γερμανικές κάλπες, και στην κυβέρνηση περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα καθώς η σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας θα δείξει και την στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο. Μια κυβέρνηση Μέρκελ – Σοσιαλδημοκρατών, σε συνδυασμό με την υποστηρικτική στάση Μακρόν, εκτιμάται ότι θα διευκόλυνε έναν «win-win συμβιβασμό» για την έξοδο από το Μνημόνιο, ο οποίος θα απάλλασσε οριστικά την Ευρώπη από το ελληνικό δράμα. Μια κυβέρνηση Μέρκελ και σκληρών Φιλελευθέρων, όμως, θα μπορούσε να αναπυρώσει εκ νέου την κρίση.


Πηγή "Η Άποψη"

kostasxan

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

'Απίστευτα' (και όμως 'αληθινά'...)όσα περιγράφει το κείμενο, δείχνοντας ανάγλυφα τί σημαίνει υπόδουλη χώρα... Ο κ. Γεωργίου π.χ. κατηγορείται για σοβαρώτατο παράπτωμα δημοκρατίας, κι όμως τον υποστηρίζουν οι εξασκημένοι σ' αυτά στο όνομα της δημοκρατίας! Δεν βγαίνουμε απ' τον φαύλο κύκλο, παρά με ένα δραματικό ίσως και δυστυχώς γεγονός... Πώς μπορεί ένας ολόκληρος λαός να ζη (τρόπος του λέγειν...) με τα ψέμματα;