Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

"Βιβλική" καταστροφή στην Σαμοθράκη

"Βιβλική" καταστροφή στην Σαμοθράκη
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Σαμοθράκη, μετά τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή το βράδυ της Δευτέρας.
Οι χείμαρροι που πέρασαν μέσα από τη Χώρα έχουν προκαλέσει ζημιές και μεγάλες καταστροφές στο Κέντρο Υγείας του νησιού, το Δημαρχείο, καθώς και δεκάδες επιχειρήσεις και σπίτια.Παράλληλα το νησί έχει "κοπεί" στα δύο, λόγω των κατολισθήσεων, με το νότιο κομμάτι να παραμένει αποκομμένο από το βόρειο, για το λόγο αυτόν, τα σχολεία θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά, όπως επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος του νησιού μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα.
"Μετά τη 1:30 τη νύχτα, εκεί, τελείωσαν όλα", δήλωσε στον Αντ1 ο Δήμαρχος Θανάσης Βίτσας αναφέροντας τις ζημιές που υπέστησαν επιχειρήσεις, δομές, υποδομές και υπηρεσίες.

"Η εικόνα είναι σοκαριστική. Δεν υπάρχει δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, ούτε επιχειρήσεις στο κέντρο της Χώρας, όλα είναι μπαζωμένα. Στους δρόμους ορμητικοί χείμαρροι, φερτά υλικά και ογκόλιθοι από τις κατολισθήσεις. Χώμα και αυτοκίνητα μπερδεμένα, όλα ένα βουνό. Όλα τα αρχεία του Δήμου έχουν καταστραφεί, όπως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα γραφεία, τα αναλώσιμα", ανέφερε ο Θ.Βίτσας.
Το καλό, μέσα στην καταστροφή, είναι ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και θύματα. Ωστόσο, ο Δήμαρχος εξέφρασε το φόβο του για τους δεκάδες ανθρώπους που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στο νησί.
"Στρατός και ΕΜΑΚ απομακρύνουν τη λάσπη από το Κέντρο Υγείας, προσπαθώντας να το φέρουν σε μία ανεκτή κατάσταση. Η πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τις αντλήσεις νερού και την Τετάρτη θα προχωρήσουμε σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού γιατί η Χώρα δεν μπορεί να καθαριστεί με μηχανήματα, δεν χωράνε. Επίσης ο ΕΛΓΑ θα αρχίσει την καταγραφή των απωλειών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ θα καταμετρηθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί προκειμένου να αποζημιωθούν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: