Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ο Πάπας Φραγκίσκος τι είπε για τους εξωγήινους και το υπερφυσικό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου




Alessia Malorgio
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Ο Πάπας μίλησε για υπερφυσικά φαινόμενα και έδωσε στη δημοσιότητα νέο έγγραφο για την αναγνώρισή τους


Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για υπερφυσικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των εξωγήινων, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον και σύγχυση στους πιστούς. Στην πραγματικότητα, η τελευταία φορά που το Βατικανό αντιμετώπισε επίσημα αυτά τα ζητήματα ήταν ο Φεβρουάριος του 1978, αλλά η ανακοίνωση έχει δημιουργήσει προσδοκίες και εικασίες για το τι θα μπορούσε να πει ο Πάπας Φραγκίσκος. Σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο του Βατικανού, στη διάσκεψη θα συμμετέχουν τρία εξέχοντα μέλη της Εκκλησίας : ο Καρδινάλιος Βίκτορ Μανουέλ Φερνάντεθ, ο Μονσινιόρ Αρμάντο Ματέο και η Ντανιέλα Ντελ Γκαούντιο. Η τελευταία είναι η διευθύντρια του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις Παρουσίες της Μαρίας και τα Μυστικά Φαινόμενα της Ποντιφικής Διεθνούς Μαριανής Ακαδημίας (International Observatory on Marian Apparitions and Mystical Phenomena της Pontifical International Marian Academy), καθώς και καθηγήτρια Μαριολογίας στο Pontifical Regina Apostolorum University και στη Σχολή του Αγίου Μποναβεντούρα (San Bonaventura) στη Ρώμη.

Στόχος του Συνεδρίου
Οι μελλοντικές επιπτώσεις
Να τι είπε ο Πάπας στη διάσκεψη
Ο Πάπας και οι εξωγήινοι

Στόχος του Συνεδρίου

Η εκδήλωση θα είναι μια ευκαιρία να παρουσιαστούν οι νέες διατάξεις του Δικαστηρίου για το Δόγμα της Πίστεως για την αξιολόγηση των εμφανίσεων και άλλων υπερφυσικών φαινομένων. Ο καρδινάλιος Franjo Seper εξήγησε ότι αυτό το βήμα είναι «απαραίτητο» λόγω της αύξησης των αναφορών για υπερφυσικά φαινόμενα και εξωγήινους στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Ο Πάπας Φραγκίσκος έθιξε το θέμα των εξωγήινων στα τέλη του περασμένου έτους, κάνοντας μια περίεργη σύγκριση με τους πρώτους Χριστιανούς. «Ήταν αδιανόητο. Αν, για παράδειγμα, αύριο ερχόταν μια αποστολή Αρειανών και κάποιοι από αυτούς ερχόταν σε εμάς… Αρειανοί, σωστά; Πράσινο, με αυτή τη μακριά μύτη και τα μεγάλα αυτιά, όπως τα ζωγραφίζουν τα παιδιά... Και ένας έλεγε: «Μα εγώ θέλω να βαφτιστώ!». Τι θα συνέβαινε;», είπε ο Μπεργκόλιο, ο οποίος πρότεινε ένα άνοιγμα προς την ιδέα της καθολικής ένταξης, ακόμη και προς τα μη επίγεια όντα.

Οι μελλοντικές επιπτώσεις

Το συνέδριο θα παρουσιάσει νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Βατικανό σκοπεύει να αντιμετωπίσει συναντήσεις με φαινόμενα ή υποτιθέμενα φαινόμενα που μέχρι στιγμής έχουν σχεδόν όλα απορριφθεί, επομένως μένει να δούμε τι θα αλλάξει με το νέο έγγραφο. Θα μπορούσε η Καθολική Εκκλησία να είναι έτοιμη για μια πιο ανοιχτή και λιγότερο σκεπτικιστική προσέγγιση σε αυτά τα φαινόμενα; Το γεγονός της συνέντευξης Τύπου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική καμπή στον τρόπο με τον οποίο το Βατικανό και η Καθολική Εκκλησία χειρίζονται το υπερφυσικό και το άγνωστο.

Να τι είπε ο Πάπας στη διάσκεψη

Ο Πάπας Φραγκίσκος έβαλε μαύρο στό άσπρο στό Δικαστήριο για το Δόγμα της Πίστεως: σε περίπτωση οπτασίας, «ούτε ο επίσκοπος της Επισκοπής, ούτε οι Επισκοπικές Συνελεύσεις, ούτε το Δικαστήριο θα δηλώσουν ότι τα φαινόμενα είναι υπερφυσικής προέλευσης, και μόνο Ο Άγιος Πατέρας μπορεί να επιτρέψει μια διαδικασία για το σκοπό αυτό». Καταστολή του Βατικανού σε υποτιθέμενα υπερφυσικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των εμφανίσεων. Η Διεύθυνση για το Δόγμα της Πίστεως εξέδωσε έγγραφο, συνυπογεγραμμένο από τον Πάπα, στο οποίο περιορίζει και σχεδόν ακυρώνει το πεδίο της «υπερφυσικότητας» των φαινομένων. Ούτε ο τοπικός επίσκοπος ούτε το Βατικανό θα μπορέσουν να εκδώσουν «δήλωση σχετικά με το υπερφυσικό του φαινομένου», δηλαδή «τη δυνατότητα να επιβεβαιωθεί με ηθική βεβαιότητα ότι προέρχεται από απόφαση του Θεού». Το πολύ θα μπορούσε να υπάρξει «η χορήγηση ενός Nihil obstat (Μηδενικό κώλυμα)». Η διακήρυξη του υπερφυσικού ανήκει μόνο στον Πάπα και «με εντελώς εξαιρετικό τρόπο».

Ο Πάπας και οι εξωγήινοι

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ασχοληθεί με το θέμα των εξωγήινων σε αρκετές περιπτώσεις, προσφέροντας ενδιαφέρουσες ιδέες που αντικατοπτρίζουν το ανοιχτό και περιεκτικό όραμά του για την Εκκλησία. Ακολουθούν ορισμένα σημεία από τις δηλώσεις του:
Βάπτιση Εξωγήινων : Ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια συνέβη τον Μάιο του 2014, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Σάντα Μάρτα, μίλησε για την πιθανότητα βάπτισης εξωγήινων. Είπε: "Αν, για παράδειγμα, αύριο έφτανε ένα φορτίο Αρειανών και κάποιοι από αυτούς ερχόταν σε εμάς… Αρειανοί, σωστά; Πράσινοι, με αυτή τη μακριά μύτη και τα μεγάλα αυτιά, όπως τα ζωγραφίζουν τα παιδιά... Και ένας έλεγε: «Μα εγώ θέλω να βαφτιστώ!». Τι θα μπορούσε να συμβεί;". Αυτό το παράδειγμα είχε σκοπό να υπογραμμίσει ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι ανοιχτή και φιλόξενη σε όλους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.
Συμμετοχικότητα και Διαφάνεια : Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει μιλήσει συχνά για τη σημασία του να μην κλείνουμε τις πόρτες σε κανέναν και έχει χρησιμοποιήσει την υποθετική κατάσταση των εξωγήινων για να επεξηγήσει την έννοια της καθολικής περιεκτικότητας. Επανέλαβε ότι η Εκκλησία πρέπει να υποδέχεται όλους όσους αναζητούν τον Θεό, χωρίς προκαταλήψεις.
Διάλογος με την Επιστήμη : Ο Πάπας έχει δείξει ευνοϊκή στάση απέναντι στον διάλογο με την επιστήμη. Σε διάφορες αφορμές τόνισε ότι η πίστη και η επιστήμη δεν συγκρούονται, αλλά μπορούν να συνυπάρξουν και να εμπλουτίσουν αμοιβαία η μία την άλλη. Αυτή η στάση αντανακλά μια ανοιχτή θέση και απέναντι στις επιστημονικές ανακαλύψεις για το σύμπαν και την πιθανότητα εξωγήινης ζωής.
Σκέψεις για τη Δημιουργία : Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για το μεγαλείο της δημιουργίας και του σύμπαντος ως έκφραση της δύναμης του Θεού, άφησε να εννοηθεί ότι η θεία δημιουργία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μορφές ζωής έξω από τη Γη, χωρίς αυτό να έρχεται σε αντίθεση με τη χριστιανική πίστη.

Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου υποδηλώνουν ένα ευρύ όραμα της Εκκλησίας που αγκαλιάζει το άγνωστο με περιέργεια και διαφάνεια, παρά με φόβο ή καχυποψία. Αυτή η θέση μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις για τη θεολογία και την εκκλησιολογία, προωθώντας μια στάση καθολικής υποδοχής και περιεκτικότητας/ένταξης.


ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: