Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Η νέα ρωσική προώθηση στο Ντονμπάς & η «δύσκολη» ουκρανική επιστράτευση #ΙΔΕΟΧΩΡΟΣ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΧΑΡΚΟΒΟ

 Για τις σημαντικές στρατιωτικές εξελίξεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στο «ουκρανικό μέτωπο», και ειδικά προς την κατεύθυνση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, Χάρκοβο, αλλά για για τις επικείμενες επιχειρησιακές κινήσεις, συνομιλούν στον «Ιδεοχώρο» ο Δημήτρης Λιάτσος και ο συγγραφέας, αναλυτής και ιστορικός, Γιώργος Ρωμανός, ο οποίος παρουσιάζει την κατάσταση με χάρτες και συγκεκριμένα στοιχεία.

 0:00 Έναρξη εκπομπής. Νέος νόμος επιστράτευσης, «όλοι, κουτσοί-στραβοί», κρέας για τα κανόνια; Ο Ζελένσκι από 22 Μαΐου, «μη πρόεδρος». 2:30 Παρουσίαση καλεσμένου. Οι χάρτες, ακόμα και ΗΠΑ, δείχνουν όσα δεν μας δείχνουν τα… κανάλια! Οι Ρώσοι έξω από το Χάρκοβο. 5:10 Αμερικανικός χάρτης που δείχνει που μαίνονται οι μάχες. Όλα με αριθμούς και αντικειμενική εικόνα. 8:10 Σλοβιανσκ, Κραματόρσκ και Κωνσταντίνοφκα τρεις βασικές περιοχές που ακόμα δεν ελέγχει η Ρωσία στην περιφέρεια Ντονιέτσκ. 10:00 Ο τελευταίος δρόμος ανεφοδιασμού στο Τσάσοφ Γιαρ…. Οι δυτικοί δείχνουν ως «γκρίζα ζώνη» περιοχές που ήδη ελέγχουν οι Ρώσοι. 12:10 Τελείωσε και το Ραμπότινο, το μεγαλύτερο νεκροταφείο τανκς και πυροβόλων 15:10 Ο χάρτης δείχνει ότι οι Ρώσοι βρίσκονται προ του… Χαρκόβου. Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων 17:30 Το Βολτσανσκ στα χέρια των Ρώσων. Κλείνουν οι δίοδοι εφοδιασμού. 20:10 Αναγνώριση υποχώρησης των Ουκρανών γύρω από το Χάρκοβο. Απελευθέρωση του Λίπτσι 21:50 Αθρόες παραδόσεις Ουκρανών στρατιωτικών ώστε να μη σκοτωθούν. 24:00 Ζώνη ασφαλείας για τη Ρωσία. Τι θα απομείνει από την Ουκρανία; Τι λένε οι χάρτες με τις χιλιομετρικές αποστάσεις 26:20 Τα αμερικανικά κατασκοπευτικά RQ 4B Global Hawk προσφέρουν επιχειρησιακή υποστήριξη στους Ουκρανούς στις επιθέσεις κατά του ρωσικού στόλου 28:30 Χάρτης με τις ζημιές στην ηλεκτροδότηση στη Σεβαστούπολη 31:10 Τι θα μείνει από Ουκρανία, με βάση τις επιδιώξεις της Ρωσίας για ζώνη ασφαλείας. Θα μείνει η μισή. Ο χάρτης της Μικρής Ρωσίας 33:35 Λαβρόφ: Να έχουμε την εικόνα επί του εδάφους για όποιες συνομιλίες. Η Δύση πολεμάει με τα χέρια των Ουκρανών 35:50 Ο Δνειπερος φυσικό σύνορο. Ο Μπλίνκεν σε… μακάβρια επίσκεψη στο Κιέβο. Πάρτε λεφτά, βρείτε ανθρώπους και… σκοτωθείτε!!! 38:20 Έκκληση για εγγραφές στον Ιδεοχώρο. Τέλος εκπομπής.

 - Οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στα 43 χιλιόμετρα από το Χάρκοβο, πόλη της βορειοανατολικής Ουκρανίας. Οι ουκρανικές υποχώρησαν σε άλλα πιο «ασφαλή» εδάφη, με μεγάλες απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες, συνεχείς παραδόσεις στρατιωτικών στους Ρώσους και αιχμαλωσίες.

 - Η δυτική και ουκρανική πλευρές περίμεναν την επίθεση στο Χάρκοβο εδώ και πολλούς μήνες, αλλά, σύμφωνα με μαρτυρίες - καταγγελίες των Ουκρανών στρατιωτικών, δεν προετοιμάστηκαν (!). Ο Ζελένσκι πρόσφατα είπε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε το Χάρκοβο». Αραγε, παραδέχεται ότι το χάνει; 

- Σε 13 σημεία, κατά μήκος 800 χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι μπορεί να εκδηλωθεί νέα ρωσική επίθεση. Κι' αυτό, ενώ, εξαιτίας της ολέθριας ουκρανικής «αντεπίθεσης», το Κίεβο έχει χάσει τις πιο εμπειροπόλεμες μονάδες του. - Εάν «πέσουν» τρεις πόλεις -κλειδιά, στις οποίες εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί η ρωσική επίθεση, θα «ραγίσει» καθοριστικά η ουκρανική γραμμή άμυνας. - Στη Δύση υποστηρίζουν ότι μπορεί να εκδηλωθεί νέα ρωσική επίθεση στην αρχή του καλοκαιριού. Πολλοί, πάντως, θεωρούν βέβαιον ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί το λιγότερο μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, τον Νοέμβριο. 

- Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ουσιαστικά είπε στους Ουκρανούς ότι οι ΗΠΑ απαιτούν την καθολική και άμεση επιστράτευση. Δίνουμε τα λεφτά για να πολεμάτε. Δεν έχετε κόσμο για να στρατευθεί, και να πάει κρέας για τα κανόνια, δεν έχει λεφτά!

 - Από τις 18 Μαΐου ισχύει η επιστράτευση στην Ουκρανία, από 25 έως 60 ετών. Παίρνουν όποιους βρουν. Ακόμα και ανάπηρους και άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες. 

- Ετσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται να μείνει μισή. Η «Μαλορώσια» ή «Μικρή Ρωσία», όπως χαρακτηρίζεται η ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, δεν αποκλείεται να χαράξει τα σύνορά της με την Ουκρανία στον Δνείπερο και να έχει πρωτεύουσα το Χάρκοβο. - Λαβρόφ προς τη Δύση: Ας έχουν υπόψιν τους τι συμβαίνει επί του εδάφους, και ας μην χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ τους Ουκρανούς για τα ουτοπικά σχέδιά τους σε βάρος της Ρωσίας.

 https://www.youtube.com/watch?v=hJ1RTAe1r8Q

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: