Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Με ποιον τρόπο ο άνθρωπος θα διαθέτει για τον εαυτό του την υψηλότερη αντίληψη…



Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς (1881-1956).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να αφιερωθεί στην φιλοσοφία.

Αλλά ένας κόκκος φιλοσοφίας είναι απαραίτητος σε κάθε ανθρώπινη ζωή, όπως το αλάτι στο φαγητό.

Αν ο άνθρωπος αντιληφθεί την οντότητά του ως παραγωγή της τυχαίας διακύμανσης της ύλης, ως ασυνείδητο και άσκοπο παιχνίδι στοιχείων, θα διαθέτει την κατώτερη αντίληψη για τον εαυτό του και τη σημασία του.

Αλλά από το μέγεθος της αντίληψης για τον εαυτό του εξαρτάται και το μέγεθος των ιδανικών ενός ανθρώπου, το μέγεθος των σκέψεων και των αισθήσεων και των πράξεων του.

Αν όμως ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την οντότητά του ως αποτέλεσμα και συνέχεια μιας καλλιτεχνικής αναλογίας και δημιουργικής σοφίας συμπαντικής, τότε θα διαθέτει για τον εαυτό του την υψηλότερη αντίληψη, υποταγμένος μόνο στο φαινόμενο του Θεού.
 
 Απόσπασμα από το κεφάλαιο «Αγαπάτε τους φίλους σας» του βιβλίου του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς «Αργά βαδίζει ο Χριστός» των εκδόσεων Εν πλω. Μετάφραση από τα σερβικά Σβέτλανα Πέτσιν, Ηλίας Σαραγούδας, Νεφέλη Σαραγούδα-Πέτσιν, θεολογική επιμέλεια Αλέξιος Π. Παναγόπουλος, καθηγητής εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και doctor ant Πανεπιστημίου Σερβικού Σαράγιεβο.

 https://www.pemptousia.gr/2024/05/agios-nikolaos-velimirovits-me-pion-tropo-o-anthropos-tha-diatheti-gia-ton-eafto-tou-tin-ipsiloteri-antilipsi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: