Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Και ποιο είναι το νόημα, τότε;

                                 

του Φραντσέσκο Λαμεντόλα


Ζούμε σε έναν κόσμο που δεν είναι απλώς μεταχριστιανικός, αλλά ανοιχτά και αποφασιστικά αντιχριστιανικός.

Ένας κόσμος, δηλαδή, που αφού γνώρισε τον Χριστό και την αλήθεια του Χριστού, αφού τον αποδέχτηκε και τον έκανε βάση της ζωής του και του πολιτισμού του, για αιώνες και αιώνες, αποφάσισε ότι δεν θέλει πλέον να έχει τίποτα να κάνει με αυτό, αντίθετα: αποφάσισε ότι θέλει να τα σβήσει από την ιστορία και από τη δική του μνήμη και εμπειρία, ως ενοχλητικό ατύχημα, ενοχλητικό χάσιμο χρόνου, παράγοντα καθυστέρησης, σκοταδισμό, αναστολή επιστημονικής έρευνας και ελευθερίας. της σκέψης. Κάτι που καθυστέρησε την ανάπτυξη του πολιτισμού για δύο χιλιάδες χρόνια.

Εν ολίγοις, ένας κόσμος εχθρός: όχι επειδή οι Χριστιανοί αποφάσισαν να τον θεωρήσουν ως τέτοιο και να του κηρύξουν πόλεμο, αλλά επειδή θεωρεί τον Χριστό και τους οπαδούς του -τους πραγματικούς- ως θανάσιμους εχθρούς του και είναι αποφασισμένος να τους εξαφανίσει από προσώπου γης και, μη μπορώντας να τούς εξαφανίσεις από τις σελίδες των βιβλίων, παρουσίασέ τους με το χειρότερο δυνατό φως, το πιο συκοφαντικό, το πιο εξωφρενικό, για όλους τους επόμενους αιώνες.

Φυσικά ο κόσμος δεν πολεμά τους χλιαρούς χριστιανούς, τους ημιχριστιανούς, τους χριστιανούς-μέχρι-ένα συγκεκριμένο σημείο (όπως τους αποκαλούσε ο Κίρκεγκωρ). Δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στους Καθολικούς και τους ιερείς που είναι υπέρ, ή τουλάχιστον όχι κατά, των εθελοντικών αμβλώσεων και της ευθανασίας. Αν στη συνέχεια πουν ότι είναι υπέρ του γάμου στην εκκλησία για ομόφυλα ζευγάρια, ή αν δεν έχουν αντίρρηση για την προπαγάνδα στα σχολεία για αλλαγή φύλου, τους λατρεύουν, θα τους φιλούσαν στο μέτωπο. Και δεν τους στερούν  τούς επαίνους, τίς συνεντεύξεις και προσκλήσεις σε τηλεοπτικά σαλόνια. Τους αγκαλιάζουν και τους συλλογίζονται με λατρευτικά βλέμματα, καθαρά από συγκίνηση: θα τούς αγκάλιαζαν μπροστά σε όλους, αν δεν έπρεπε να προσποιούνται τουλάχιστον ένα ελάχιστο επίπεδο επαγγελματικής αμεροληψίας. Αλλά σίγουρα πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να συγκρατηθούν.

Ο κόσμος δεν αμφισβητεί έναν Πάπα που εισάγει ειδωλολατρικά είδωλα στο Βατικανό στο όνομα του διαθρησκευτικού διαλόγου και δεν βρίσκει τίποτα κακό σε αυτό αν φιλήσει το Κοράνι , στο οποίο δεν λέγονται ωραία πράγματα για τον Ιησού Χριστό. ούτε ακόμα κι αν χρίεται με τα ιερά κόπρανα των ινδικών αγελάδων από μια ινδουίστρια ιέρεια. Εάν ένας τέτοιος «Πάπας» διακηρύσσει ότι η Αρχαία Διαθήκη ισχύει πάντα, ότι επομένως οι Εβραίοι δεν έχουν λόγο να προσηλυτιστούν και να γίνουν Χριστιανοί, επειδή ο Θεός Πατέρας τους συμπαθεί όπως είναι, τότε είναι μια ταραχή χειροκροτημάτων από τις μάζες - ΜΜΕ και όλη η επίσημη κουλτούρα: γιατί είναι απόδειξη ότι ο Ιησούς είτε ενσαρκώθηκε για τίποτα, είτε ήταν απλώς -όπως λένε ο Enzo Bianchi και μια ομάδα υπερμοντέρνων ψευδοθεολόγων- ένας προφήτης, ναι, αλλά στην πραγματικότητα ένας απλός άνθρωπος (και προφήτης που έκανε λάθος και τη σημαντικότερη προφητεία του, δεδομένου ότι είχε προβλέψει ότι στο τέλος θα υπάρχει μόνο ένα ποίμνιο με έναν μόνο βοσκό, δηλαδή ότι ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει χριστιανικός).

Τώρα, σε αυτόν τον ριζικά αντιχριστιανικό κόσμο, όπου γιορτάζονται εκατομμύρια αμβλώσεις κάθε χρόνο, δηλαδή εκατομμύρια ανθρωποθυσίες στον Διάβολο. σε αυτόν τον τρελό, κακό, διεστραμμένο κόσμο. όπου δεν έχει πια νόημα να μιλάμε για αλήθεια, καλό, ομορφιά, αγάπη, συγχώρεση, γιατί όλες αυτές οι λέξεις παραμορφώνονται στο αντίθετό τους, και όπου κυριαρχεί μόνο ο νόμος του συμφέροντος, της εξουσίας, του χρήματος, του σεξ, της ανεντιμότητας και του πληρωμένου ψέματος, και όπου μια αδιάφορη χειρονομία, μια εθελοντική θυσία, μια πράξη ευθύνης και το πολιτικό θάρρος αντιμετωπίζονται σχεδόν με δυσπιστία ανάμεικτη με οίκτο και περιφρόνηση, είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε από την αρχή, κυριολεκτικά να ξεκινήσουμε από το μηδέν.

Όλα πάνε στραβά γιατί η κοινωνία είναι εξ ολοκλήρου προσανατολισμένη ενάντια στον Θεό, αποφεύγει ό,τι Τον ευχαριστεί και αντίστροφα εξασκεί απεριόριστα ό,τι Τον προσβάλλει και έρχεται σε αντίθεση με το μεγαλειώδες σχέδιο της αγάπης της Δημιουργίας.

Αυτή δεν είναι μια πραγματικά νέα κατάσταση, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τους τελευταίους αιώνες και δεκαετίες οι δυνάμεις του Κακού έχουν κυριολεκτικά απελευθερωθεί, καθοδηγηθεί και συντονιστεί με στρατιωτική ακρίβεια από μια αποκρυφιστική και με τον δικό της τρόπο μάλλον σοφή κατεύθυνση. Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε όλες τις λεπτές, διαβολικές νέες συνήθειες της ζωής και τους αφύσικούς και ανήθικους τρόπους σκέψης και συναισθήματος που έχουν ενέσει, σε ομοιοπαθητικές δόσεις, στην ψυχή και τον εγκέφαλό μας. αλλά αυτό δεν θα μας βοηθούσε να πλησιάσουμε πιο κοντά στην πραγματική ουσία του θέματος.

Και ποιο είναι, επομένως, το πραγματικό νόημα της ερώτησης, αν δεν είναι τίποτα από τα πράγματα που έχουν ήδη αναφερθεί, αλλά εάν καθένα από αυτά πρέπει να θεωρηθεί μάλλον ως συνέπεια παρά η αιτία της καταστροφικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, τόσο σε η δημόσια σφαίρα, ξεκινώντας από την πολιτική, πόσο στην ιδιωτική ζωή; Πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό, πρέπει να το καταλάβουμε, διαφορετικά όλες οι στρατηγικές μας θα είναι μάταιες ή ανεπαρκείς, γιατί η διάγνωση θα είναι ανεπαρκής. Το σημείο, που όλοι εμείς οι Χριστιανοί είχαμε απίστευτα παραλείψει, και για το οποίο ο καθολικός μας κλήρος παρέμεινε ένοχος  καί σιωπηλός, είναι ότι είμαστε παιδιά του Αδάμ, της αμαρτίας του Αδάμ . Η φύση μας, και όλη η φύση, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι: δημιουργήθηκε τέλεια - με την πλασματική έννοια, ακριβώς - έχει παραμορφωθεί, διαφθαρεί: έχει πληγωθεί. Η Ενσάρκωση του Λόγου διόρθωσε την πιο σοβαρή ζημιά, την αποξένωση από τον Θεό, αλλά δεν μπόρεσε να εξαλείψει τα αποτελέσματα: την απόκλιση των οντοτήτων με εγωιστική έννοια, την ανεπαρκή ή αδύναμη ανταπόκρισή τους στην αγάπη του Πατέρα, και επομένως την τραγική, μονότονη ακολουθία κακίες που τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται ισχυρότερες από την καλή μας θέληση, εκτός αν υπάρχει η υπερφυσική παρέμβαση της χάρης.

Χωρίς την αμαρτία του Αδάμ, θα ζούσαμε τώρα σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Θα ήμασταν γαλήνιοι, «καθαροί», αθώοι και δεν θα υπήρχε θάνατος.

Όπως λέει ο Bernhard Bartmann στο Manual of Dogmatic Theology (Edizioni Paoline, τόμος 1, σελ. 433):

Αν και το προπατορικό αμάρτημα είναι ένα αδιαπέραστο μυστήριο, ωστόσο αυτό το δόγμα αντιστοιχεί στην προσωπική μας εμπειρία Με τον Πασκάλ και τον Νιούμαν νιώθουμε ότι η φύση μας δεν είναι πλέον σε αρμονία με τα πρωτόγονα σχέδια του Θεού, αν και είναι αδύνατο να δείξουμε ότι η αιτία του. Αυτή η παραβίαση της αρμονίας είναι η αμαρτία ενός πρώτου ανθρώπου που διαπράχθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Σέρνουμε τη ζωή μας στην αμαρτία, τη δυστυχία και το μαρτύριο, αλλά διαθέτουμε τη διάθεση και την άφθαρτη επιθυμία για μια ιδανική και καλύτερη κατάσταση από αυτή που μας έχει δοθεί. Σε αυτή τη γη δεν μπορούμε «ούτε να καταπνίξουμε αυτή την επιθυμία ούτε να την πραγματοποιήσουμε. Αποδεικνύεται ότι δημιουργηθήκαμε για την αλήθεια και την ευτυχία, αλλά ότι αυτός ο στόχος μάς έχει αφαιρεθεί. Μας μένει μόνο η επιθυμία, ως τιμωρία και ως σημάδι που μας δείχνει από ποιο ύψος έχουμε πέσει» (Λάρος, «Glaubens-problem bei Pascal», 1918, σ. 166 επ.). Κάθε άνθρωπος κουβαλά μέσα του κάτι το οποίο, με τον στοχασμό, δεν μπορεί να εκληφθεί ως αντίστοιχο της ιδανικής φύσης, ως «ανθρώπινο» με την πλήρη έννοια της λέξης. Όπου ο άνθρωπος βρίσκεται σε συνθήκες πολιτισμού, αγωνίζεται να μειώσει και να εξαλείψει αυτά τα έμφυτα ελαττώματα μέσω της διδασκαλίας, της εκπαίδευσης, της φύσης και των νόμων .

Ιδού, λοιπόν, η αγεφύρωτη, αμετάκλητη διαφορά μεταξύ της διαφωτιστικής αντίληψης για τον άνθρωπο -της μιας, ποικιλοτρόπως, κυρίαρχης εδώ και τρεις αιώνες τώρα- και της χριστιανικής. Για το όραμα του Διαφωτισμού, τα ελαττώματα, οι ελλείψεις και οι ανομίες του ανθρώπου είναι ένα γεγονός της φύσης, το οποίο μπορεί να καλυφθεί και να διορθωθεί με κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και νομοθετικών. Στο χριστιανικό όραμα, όμως, είναι ο δείκτης, το σήμα μιας αρχικής τελειότητας που έχει χαθεί και που μπορεί να αποκατασταθεί εν μέρει πρώτα από όλα με τη θεία χάρη, δηλαδή με μια πράξη ταπεινότητας του πλάσματος που αναγνωρίζει τον εαυτό του ως άπορος και λειψός μπροστά στον Δημιουργό του.

Υπάρχει ένας σχεδόν αλάνθαστος τρόπος να αναγνωρίσουμε τον προσανατολισμό των ανθρώπων σε αυτό το ζήτημα, χωρίς καν να χρειάζεται να δηλώσουν ρητά τις σκέψεις τους: και είναι η παρουσία ή η απουσία σεμνότητας (που εννοείται με την ευρεία έννοια της λέξης) στη ζωή τους. Όπου απουσιάζει η σεμνότητα, ο άνθρωπος αγνοεί το προπατορικό αμάρτημα και πιστεύει ότι είναι ο μόνος κριτής της μοίρας του και της πιθανής προόδου.

Η εξαιρετική ανάλυση του Bernhard Bartmann συνεχίζεται ( cit ., τ. 1, σελ., 433-434):

Η σεμνότητα λέει, ακόμα και στους λιγότερο πολιτισμένους και πιο αθώους, ότι υπάρχει κάτι στον άνθρωπο που δεν πρέπει να υπάρχει. Ο σύγχρονος φανατισμός για «την αφθαρσία της φυλής» [αυτά είναι τα χρόνια του ναζισμού], για την «καθαρότητα της φύσης» και την ανάγκη «να ζήσει κανείς τη ζωή του», για την «επιστροφή στον επίγειο παράδεισο», καί νά πραγματοποιηθεί επίσης μόνο μέσω της αλλαγής ορισμένων οικονομικών δομών, ήταν άγνωστο ακόμη και στον αρχαίο παγανιστικό κόσμο. εκτός κι αν καί αυτός ο έρωτας είναι μια άθλια υποκρισία, αναγνωρίζει με ακατανόητο τρόπο την αληθινή ανθρώπινη φύση, την οποία στην πρωτόγονη κατάσταση της έχει αναλλοίωτη, επαναστατεί ενάντια σε μια τέτοια κρίση. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αποτυχία αναγνώρισης του προπατορικού αμαρτήματος είναι το σοβαρότερο λάθος της εποχής μας. στην εκπαίδευση και στην ίδια την οργάνωση της πολιτικής ζωής οδηγεί στις πιο βλαβερές ψευδαισθήσεις και στις πιο πικρές απογοητεύσεις. Ο πραγματικός άνθρωπος είναι ένας ξεπεσμένος άνθρωπος, ένας αμαρτωλός άνθρωπος στον οποίο η ενοχή έχει εισαγάγει μια βαθιά και καθολική ανισορροπία. Επομένως οι προσπάθειες εκείνων που θέλουν να εξηγήσουν τον άνθρωπο στον εαυτό του ή να του επιβάλουν κανόνες ζωής χωρίς να λάβουν υπόψη αυτό το αρχέγονο γεγονός θα είναι μάταιες. Είναι αδύνατο να μιλάμε για αγάπη ή οικογένεια, κοινωνική ζωή, εργασία ή περιουσία, ειρήνη ή πόλεμο χωρίς να περιλαμβάνεται η αμαρτία και οι συνέπειές της.

Και τι μπορούμε να πούμε, λοιπόν, εάν η εκπαίδευση, η σχολή και οι νόμοι, αντί να στοχεύουν στη διόρθωση αυτού του υποβόσκοντος «λάθους» που βρίσκεται στην ξεπεσμένη ανθρώπινη φύση, πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, διεγείρουν και υποκινούν τα χειρότερα ένστικτα, ακόμη και διατάσσουν τους ανθρώπους να παραβιάζουν θεϊκός νόμος; Τι κι αν δοξάζουν την αμετροέπεια και σχεδόν συνταγογραφούν σοβαρά αμαρτωλούς τρόπους ζωής και συμπεριφορές; Δεν είδαμε μόλις οι ανώτατες αρχές του Κράτους και της Εκκλησίας να διατάσσουν και να απαιτούν, υπό την απειλή εκβιασμού και αντιποίνων, όλοι οι πολίτες να υποβάλλονται στην πρόσληψη ενός πειραματικού ορού κατασκευασμένου επίσης με κυτταρικές σειρές από ειδικά κατασταλμένα ανθρώπινα έμβρυα;

Αυτό σημαίνει ότι ζούμε ήδη στην Πόλη του Διαβόλου: αυτή είναι η Πόλη του Διαβόλου και είμαστε πολίτες της. Παρά τήν θέλησί  μας: αγανακτισμένοι, φοβισμένοι, αλλά εδώ ζούμε, εργαζόμαστε, αγαπάμε, χτίζουμε τις ελπίδες μας, μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας.

Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε, δεν πρέπει ποτέ να απογοητεύσουμε την επιφυλακή μας, ούτε για μια στιγμή, γιατί ο ύπουλος Εχθρός πάντα περιμένει να κατασκοπεύσει την ευνοϊκή ευκαιρία για να μας πιάσει απρόοπτα, ίσως εμφανιζόμενος έξυπνα μεταμφιεσμένος.

Βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση επειδή έχουμε ξεχάσει, υποτιμήσει ή περιφρονήσει την ενοχή του Αδάμ.

Αυτό είναι πραγματικά το θέμα.

Αυτό μας κάνει να καταλάβουμε γιατί, χωρίς τη βοήθεια της χάρης, είμαστε τόσο αδιόρθωτα εγωιστές, περήφανοι, τσιγκούνηδες, λάγνοι.

Κάτι που μας επαναφέρει πάντα στο ίδιο συμπέρασμα : το βασικό μας αμάρτημα είναι η υπερηφάνεια.

Μας ενοχλεί να παραδεχόμαστε την ατέλειά μας, μας βαραίνει να ομολογούμε ότι είμαστε αμαρτωλοί, μας ενοχλεί να αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε αυτό που πρέπει, ότι δεν ζούμε όπως πρέπει και ότι, αν δεν παραμείνουμε Ενωμένοι με τον Ιησού Χριστό όπως το κλαδί στο αμπέλι, είμαστε εντελώς ανίκανοι και δεν μας ωφελεί (βλέπε Ιωάννη , 15, 1-8).

Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο μπάνιο στη βρύση της ταπεινοφροσύνης, για να ελευθερωθούμε από όλη αυτή την υπερηφάνεια που είναι στρωμένη πάνω μας και δεν θέλει να φύγει.

Είναι λιγότερο δύσκολο από όσο φαίνεται: περιλαμβάνει την τοποθέτηση των πάντων, κάθε έργου, κάθε επιθυμίας, κάθε φιλοδοξίας, αρκεί να είναι καλά και θεμιτά, στα χέρια του Πατέρα. Θα ξέρει πώς να το κάνει. Ίσως δεν θα μας στηρίξει με τους τρόπους που θα θέλαμε, αλλά σίγουρα θα μας οδηγήσει σε καλύτερους δρόμους. Δεν θα χάσουμε τίποτα στην αλλαγή. και εν τω μεταξύ, ασκώντας την αρετή της ταπεινοφροσύνης, θα γίνουμε καλύτεροι και απέναντι στους άλλους.

Μπορούμε, αφού γεννηθήκαμε για αυτό: η αγάπη του Θεού μας κάλεσε στην ύπαρξη, ώστε η ζωή μας να είναι γεμάτη και φτιαγμένη από αλήθεια, καλοσύνη και ομορφιά: ρυθμίζοντας τον εαυτό μας με αυτόν τον τρόπο, θα την έχουμε πάντα μαζί μας. Ενώ ο άλλος, ο Εχθρός, θα παραμείνει ανίσχυρος να μαγειρέψει στην άθλια πόλη του παπιέ-μασέ.

 https://www-brigataperladifesadellovvio-com.translate.goog/blog/e-qual-e-il-punto-allora?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp

Δεν υπάρχουν σχόλια: