Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ο π. Γ. Μεταλληνός για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά - Β´ Νηστειών (1987)


Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ως ένας από τους καίριους κρίκους που μας συνδέει με την αλήθεια της Εκκλησίας. Η παρέμβαση του αγίου τη στιγμή που η ορθόδοξη θεολογία κινδύνευε να χάσει (μέσω των προτάξεων του Βαρλαάμ) τον εμπειρικό της χαρακτήρα, για να συσταλεί σε μια διανοητική ασχολία. Ως επίκεντρο του προβληματισμού, η καθοριστική διάκριση – από πλευράς Παλαμά – μεταξύ ουσίας και ενεργειών του Υψίστου. Δια της οποίας χαρίζεται η δυνατότητα στο κτιστό να μετάσχει στη ζωή του ακτίστου. Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, σε θέση οικοδεσπότη και ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, από θέση φιλοξενούμενου, τιμούν – εν έτει 1987 – το νόημα της Β΄ Κυριακής των νηστειών, μέσα στα πλαίσια της εκπομπής της ΕΡΤ «Σήμερα είναι Κυριακή».


Ο ΜΕΓΕΝΤΟΡΦ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ. Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΑΥΤΙΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  ΚΑΠΕΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΗΣΥΧΑΣΜΟ ΤΩΝ ΙΕΡΩΣ ΗΣΥΧΑΖΟΝΤΩΝ. 
Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ. 
ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΣ ΗΣΥΧΑΖΟΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΥΠΟΣΤΑΤΟ. ΟΙ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΥΣΙΩΝΟΥΝ. ΜΕΓΑΛΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΕΡΙ. ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. 
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΘΕΟΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΒΑΡΛΑΑΜ ΣΑΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΟ ΑΚΙΝΑΤΗ. ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ. 
ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΝΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΔΥΝΟΥ. ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΑΓΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: