Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Ελένη Παπαδοπούλου: Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.


 
Τόσες μεγάλες πυρκαγιές σε τόσο λίγα χρόνια και με συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν είναι τυχαίες. Σε καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχαν τύχει τόσες πολλές μεγάλες πυρκαγιές που να καίνε παρθένο δάσος. Δεν έχω δει εάν υπήρξε κάποια νέα νομοθεσία όσον αφορά την προστασία των δασών ή την αξιοποίηση τους, πέραν της άθλιας εισήγησης της Πρεζιντάντ και της απόφασης του ΣτΕ ότι για λογους δημοσίου συμφέροντος τα δάση μπορούν να τα λυμαίνονται ιδιωτικά συμφέροντα. 
 
Τους εμπρησμούς συνήθως τους προκαλεί κάποιος ευνοϊκός νόμος που ευνοεί την χρήση καμμένων από ιδιώτες, αποχαρακτηρισμούς λόγω πυρκαγιών κτλ. Εάν κάποιος ξέρει ότι σε δάσος ή πρώην δάσος δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα, ούτε και θα ασχοληθεί.
 
Θεωρώ ότι πίσω από τους εμπρησμούς και την αδιαφορία της Πολιτείας βρίσκονται κάποιοι νόμοι που αφήνουν τα δάση στο έλεος των επιτήδειων, συμπεριλαμβανομένων και των επιτελικών που τα διαχειρίζονται. Οι οποίοι νόμοι μπορεί να μην αφορούν μόνο ανεμογεννήτριες. 
 
Σκέφτομαι επίσης, έχω αυτό το κακό συνήθειο μερικές φορές, ότι αν μη τι άλλο μετά τις φοβερές πυρκαγιές της Εύβοιας και της Πάρνηθας, ένας λογικός άνθρωπος που αγαπά τη χώρα του, θα είχε νομοθετήσει πολύ αυστηρά όσον αφορά τα δάση, ώστε ο νόμος να λειτουργεί αποτρεπτικά για την καταστροφή τους. Και δεν μιλώ μόνο για το ποινικό κομμάτι, αλλά και για την αξιοποίηση τους. Αντ'αυτού τρεις λαλούν και δυο χορεύουν και φυτρώσανε και πόσες ανεμογεννήτριες σε καμμένα. 
 
Εάν δεν αλλάξει το νομικό πλαίσιο, εάν η κατάπτυστη απόφαση του ΣτΕ δεν αποσυρθεί, εάν τα δάση δεν θεωρηθούν εθνικός πλούτος και εθνικό κεφάλαιο ζωτικό για την ύπαρξη της χώρας ως έχει και όχι ως μετάλλαξη και εξάμβλωμα, εάν τέλος πάντων δεν σκεφτούν για μία φορά την τσεπάρα τους, αλλά το πραγματικό δημόσιο συμφέρον, τότε ανοίξτε τον χάρτη, δείτε πόσα δάση μας έμειναν και κλάψτε από τώρα και για αυτά. 
 
Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.
 
 *Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle


ΣΧΟΛΙΟ: Σε όλη την Ευρώπη ξεσηκώνονται και μπλοκάρουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Εμείς εδώ γίναμε οι πρόθυμοι αποδέκτες και αισιοδοξούμε, δια στόματος μαριονέτας πρωθυπουργού, να αυξήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από 2500MW σε 7000MW για να το πληρώνουμε στο κράτος από 5πλάσια έως 10πλάσια χρέωση, αναλογικά με την Ευρώπη,  με συχνές διακοπές της παροχής και μπλακ-άουτ . Συνεχίστε τον ύπνο του δικαίου... 
«Πᾶνος» 


ΓΙΑΤΙ  ΘΑ...;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www-marcelloveneziani-com.translate.goog/articoli/anno-zero/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσα να διαλέξω πολλές ευρωπαϊκες χώρες με πρόβλημα πυρκαγιών, αλλά θα προτιμήσω την Γερμανία, λόγω κλίματος, αυστηρότητας νομοθεσίας,εφαρμογή των νόμων κλπ. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Thünen-Institut of Forest Ecosystems 2021/32a.
''Μεταξύ 2001 και 2020, συνολικά 18.138 δασικές πυρκαγιές,
καταγράφηκαν ζημιές σε συνολική έκταση περίπου 12.068 εκταρίων
, το 65 % από αυτά σε δάση κωνοφόρων. Το 2003,
το 2018 και το 2019, η εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ήταν ιδιαίτερα υψηλή και τα δύο
ως προς τη συχνότητα και την καμένη περιοχή (Εικόνα 1).
Μεταξύ 2001 και 2020, το Βραδεμβούργο ήταν το πιο επηρεασμένο
περιοχή, με σχεδόν το 32 % (=5.782) του συνόλου των δασικών πυρκαγιών...
Με 2.524 πυρκαγιές καταγράφηκαν μακράν οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές το
2003. Οι μεγαλύτερες απώλειες δασικών πυρκαγιών σε έκταση εντός ενός
έτους καταγράφηκαν το 2019 με σύνολο 2.711 εκτάρια, με α
μερίδιο των προσβεβλημένων συστάδων κωνοφόρων σε 73 % (=1.985 εκτάρια).
Αιτίες δασικής πυρκαγιάς:
Η πιο συχνή αιτία δασικών πυρκαγιών στη Γερμανία μεταξύ
το 2001 και το 2020 είναι ανθρώπινο αδίκημα, με το 34 % (=7.756) στις
δασικές πυρκαγιές και περίπου το 48 % (=3.156 ha) της έκτασης αποδίδεται
σε εκ προθέσεως ή εξ αμελείας ενέργειες''. Να πω για την Ιταλία; εκεί γίνεται ο χαμός.Επίσης ''Το αρνητικό ρεκόρ της Ισπανίας έγινε όμως ακόμη πιο ανησυχητικό σε συνδυασμό με το ότι συνολικά, το 2022, 20 κράτη-μέλη της Ευρώπης κατέγραψαν περισσότερες καμένες εκτάσεις από τον μέσο όρο, με τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών να επεκτείνεται σε περιοχές πολύ πιο βόρεια από τη ζώνη της Μεσογείου (πχ σε Τσεχία, Γερμανία, Σλοβενία) .
Τα στατιστικά είναι ξεκάθαρα: Τα τελευταία 15 χρόνια η εκδήλωση δασικών πυρκαγιών στην ΕΕ έχει σταθερά αυξητική τάση.''
Οπότε, κάποιοι συστηματικά και μεθοδικά καίνε τα πάντα. Γιατί; άγνωστο.Γιατί από παντού προωθείται το ομοφυλοφιλικό μοντέλο;μόνον υποθέσεις και εικασίες, σαφής απάντηση υπάρχει; όχι. Γιατί αν πατήσεις την ουρά γάτας πληρώνεις τα μαλλιοκεφαλά σου; και εδώ εικασίες και υποθέσεις. Σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει.Τα ίδια ισχύουν για την μανία της κλιματικής κρίσης. Τον 20ο αιώνα είχαμε βεβαιότητες, ξέραμε για πολλά πράγματα τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει(καπιταλισμός, κομμουνισμός- σοβιετική ένωση, κλπ).Ο 21ο αιώνας είναι ο αιώνας ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

BM είπε...

Όπως λέει ο Άγιος Παΐσιος για να μην έχουν οι άνθρωποι που να κρυφτούν,
και τώρα που πλησιάζουν οι καιροί, γίνεται ξεκάθαρο, όλο και περισσότερο !