Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Aυθαίρετη αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία

«#Μητσοτακης: Θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

Με απλά λόγια, μετέτρεψε το νομικό θέμα σε πολιτικό – όπου εάν το θέμα παρέμενε νομικό, τότε θα επιλυόταν αποκλειστικά και μόνο με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Δηλαδή, οι διαφορές μας (και όχι η μοναδική διαφορά που έχουμε), για τις «θαλάσσιες ζώνες» με την Τουρκία (επιμένει στη λέξη «θαλάσσιες», αντί υφαλοκρηπίδα και #ΑΟΖ ), ως γεωπολιτικές κατά τον πρωθυπουργό και όχι νομικές, θα επιλυθούν ανάμεσα στις δύο χώρες σαν να μην υπάρχουν διεθνείς κανόνες - ακριβώς όπως απαιτούσε ανέκαθεν η Τουρκία. Με την αρχή της «ευθυδικίας», που σημαίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας - ξεκινώντας από το μηδέν.
Εδώ πρόκειται για μία αυθαίρετη αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας απέναντι στην #Τουρκία που δεν λέχθηκε προεκλογικά και που θα μπορούσε πολύ εύκολα να θεωρηθεί ενδοτική – ως μία προετοιμασία της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με τους Τούρκους, για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να αντιδράσουν άμεσα και μαζικά οι Έλληνες, τα ΜΜΕ, καθώς επίσης οι όποιοι σοβαροί βουλευτές της ΝΔ – πρέπει να αποφευχθεί μία επανάληψη της «προδοσίας» της #Μακεδονίας.


Απλά και καθαρά - ευκολονόητα για όλους μας.
«Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ευρίσκονται για μοίρασμα μόνο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ελληνική κυριαρχία - ούτε τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε τουρκική κυριαρχία. Αυτό σημαίνει ότι από ένα συμβιβασμό, ακόμη και από τον πιο ευνοϊκό, η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει - ενώ η Τουρκία μόνο να κερδίσει.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πρακτικά ότι, κάθε ελληνική υποχώρηση είναι απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων ή εθνικής κυριαρχίας - ενώ κάθε τουρκική υποχώρηση, είναι υποχώρηση από αυθαίρετες επεκτατικές διεκδικήσεις. Για όλα αυτά ακριβώς, θα έπρεπε η πρόσφατη σχετική συνέντευξη του πρωθυπουργού να είχε σημάνει εθνικό συναγερμό - κάτι που δεν συνέβη.
Τέλος, ουσιαστικά οι Τούρκοι επιδιώκουν να ακρωτηριάσουν την Ελλάδα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - χρησιμοποιώντας ως όπλο το φοβικό σύνδρομο της κυβέρνησης».
Θα συμβεί αλήθεια; Είναι το πιθανότερο σενάριο - με μεσολαβητές τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Θα το αποδεχθούν οι Πολίτες, όπως αποδέχθηκαν την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας, παρά τις ογκώδεις διαδηλώσεις; Θα φανεί στην πράξη. Θα είναι το τέλος των τουρκικών διεκδικήσεων; Φυσικά όχι! #Μητσοτακης

Δεν υπάρχουν σχόλια: