Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Αγίου Σωφρονίου- Αγώνας Θεογνωσίας

                                                Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Σας ευχήθηκα ειρήνη εν Πνεύματι Αγίω, αλλά γνωρίζω από τα αγιοπατερικά έργα ότι είναι αδύνατο να αποκτήσει κάποιος την ειρήνη αυτήν, αν η ψυχή του δεν βιώσει προηγουμένως πολλές θύελλες, φοβερές και μεγάλες κατά καιρούς [...] Και θα ήθελα να χαιρόσαστε με το πνεύμα, νοερά, σε όλες αυτές τις θλίψεις, διακρίνοντας σε αυτές και μία άλλη πλευρά, τη μαρτυρία της μεγάλης αγάπης του Θεού για μας. Οι θλίψεις για την ψυχή που αγαπά τον Χριστό είναι τροφή. Ειναι κατά κάποιο τρόπο ύλη για την ανάφλεξη του εσωτερικού πυρός. Οι θλίψεις μας δίνουν την δυνατότητα να δείξουμε την αγάπη μας για τον Θεό..
Όλη η άσκησή μας πρέπει να έχει ως στόχο την αγάπη. Η απόκτησή της στην καρδιά μας συνεπάγεται μεγάλο κόπο. Όταν οι θλίψεις, οι αποτυχίες, οι αρρώστιες, τα παντός είδους παθήματα υπομένονται με ανδρεία και ευγνωμοσύνη προς τον Θεό, κάνουν τη γη της καρδιάς μας καρποφόρο, ικανή να καλλιεργήσει την αγάπη.
[...] Όλοι οι πειρασμοί που έρχονται μας προσκομίζουν μεγάλη ωφέλεια. Μας νουθετούν στον πνευματικό πόλεμο, μας βοηθούν να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Η ανδρεία ψυχή φθάνει και να αγαπά ακόμη τους πειρασμούς, γιατί υπερνικώντας τους γίνεται πιο ισχυρή, πιο σταθερή, πιο έμπειρη, πιο σοφή.
[...] Μόνο έτσι μπορούμε να δείξουμε τη συνετή μας αγάπη για τον Θεό. Μόνο στην οδό αυτήν ο άνθρωπος μπορεί να γίνει φίλος του Θεού, αδελφός του Χριστού, να επιτύχει την τέλεια σωτηρία, την εν Χριστώ θέωση.
-------
Αγίου Σωφρονίου- Αγώνας Θεογνωσίας, σελ 216-219, επιστολή 15 : Οι θλίψεις- σημείο εκλογής. Εκδόσεων Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: