Στις πραγματικές του διαστάσεις τοποθετείται σιγά σιγά το «ελληνικό πρόβλημα» από τον Τύπο, τους πολιτικούς και τους παράγοντες της οικονομίας στην Ευρώπη. Δηλαδή όχι ως ζήτημα χρέους μιας χώρας ή της ευρωζώνης, αλλά ως κομβικό πρόβλημα Δημοκρατίας, Κοινωνικού Συμβολαίου και συσχετισμών δύναμης στη «γηραιά ήπειρο».
«Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει αν θέλει τη Δημοκρατία», έγραψε χθες εμφατικά στη γνωστή στήλη του στους «Financial Times» ο Βόλφγκανγκ Μινχάου, εξ αφορμής των αχαρακτήριστων δηλώσεων Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα.
«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου η (οικονομική) επιτυχία δεν συμβαδίζει πλέον με τη Δημοκρατία», παραδέχθηκε ο αρθρογράφος, αποκαλώντας μάλιστα την Ελλάδα «την πρώτη αποικία της ευρωζώνης». Ο Μινχάου κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι εξωθεί την Ελλάδα σε «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» (δηλαδή της κάνει το βίο αβίωτο ώστε να εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ) προκειμένου η καγκελάριος να «μην πιαστεί επ’ αυτοφώρω στον τόπο του εγκλήματος».
Έβγαλαν τα… όπλα
Παράλληλα, η βρετανική «Independent» εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίας και της Γαλλίας, επειδή γονάτισαν οικονομικά την Ελλάδα υποχρεώνοντάς την να αγοράζει τα όπλα τους! Γι’ αυτό και δίνει δίκαιο σε πολλούς Έλληνες που ζητούν να επωμιστεί ο γαλλογερμανικός άξονας το βάρος της κρίσης.
«Οι αγορές όπλων υπερέβαιναν τις δυνατότητες της Ελλάδας ήδη πριν από την κρίση του 2009. Εκατοντάδες άρματα Λέοπαρντ αγοράστηκαν από τη Γερμανία, αλλά δεν υπήρχαν λεφτά για πυρομαχικά. Ακόμη και το 2010, όταν η έκταση της οικονομικής καταστροφής ήταν εμφανής, η Ελλάδα αγόρασε 223 αυτοπροωθούμενα πυροβόλα και ένα υποβρύχιο από τη Γερμανία, κόστους 403 εκατ. ευρώ», γράφει η «Independent».
Υπενθυμίζοντας πως η μικρή Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πέντε πρώτους αγοραστές όπλων στον κόσμο, το ρεπορτάζ πληροφορεί τους Βρετανούς αναγνώστες ότι την τελευταία δεκαετία η χώρα μας προμηθεύτηκε μεγάλες ποσότητες πανάκριβων υποβρυχίων, αρμάτων και αεροσκαφών από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, σε βάρος μισθών, συντάξεων και του κοινωνικού κράτους.
Αλλαγή ρότας
Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων, που καλεί τη Μέρκελ να αλλάξει πολιτική. Το ψήφισμα της DGB με τίτλο «Ελλάδα: Οι απαράδεκτες περικοπές. Η χώρα χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ» ζητεί αλλαγή πλεύσης από την Τρόικα, καταγγέλλοντας τα «όργια λιτότητας» στην Ελλάδα, που τη μετέτρεψαν σε οικονομική και κοινωνική πυριτιδαποθήκη.
Το μέλος του προεδρείου της DGB, Κλάους Ματέκι, επικρίνει τις αποτυχημένες πολιτικές των Μερκοζί, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να ταπεινώνεται μια χώρα της Ευρώπης με τέτοιον πολιτισμό.
Εκφράζοντας εξάλλου την αλληλεγγύη -αλλά και τους φόβους- των Γερμανών εργαζομένων, η DGB επισημαίνει πως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα αποτελεί ευθεία επίθεση κατά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην ίδια τη Γερμανία!
Ρυθμοί… Κίνας
Ωστόσο, στη γραμμή Σόιμπλε κινείται δημοσίευμα της «Welt», που επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα είναι «ανίκανη και απρόθυμη να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πάσχει σε ανταγωνιστικότητα και στερείται υποδομών». Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας θεωρείται ταυτόχρονα τόπος μεγάλων επενδυτικών ευκαιριών, που θα μπορούσε να μια πενταετία να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 8% (δηλαδή… Κίνας) αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στη δημόσια διοίκηση, στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, στην ενέργεια, στις μεταφορές και επικοινωνίες, αλλά κυρίως στο… φορολογικό και το συνταξιοδοτικό.
Ολική διαγραφή
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα η αρθρογραφία του «Spiegel» καταγγέλλει πως το νέο πακέτο βοήθειας 130 δισ. ευρώ δεν βοηθά τους Ελληνες, αλλά κατά κύριο λόγο τους πιστωτές τους.
«Η Ελλάδα χρεοκόπησε. Δεν χρειάζεται 50% ή 70% μείωση του χρέους της αλλά διαγραφή 100% για να σταθεί στα πόδια της οικονομικά», προτείνει ρηξικέλευθα το σχετικό άρθρο, καλώντας τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους να δείξουν πραγματική αλληλεγγύη στην Ελλάδα με ένα σχέδιο Μάρσαλ, χωρίς «σουρεαλιστικές αυταπάτες» ότι θα πετύχουν τα σημερινά τους σχέδια.
Σε συνέντευξη στο ίδιο περιοδικό, ο πρόεδρος του γνωστού οικονομικού θινκ τανκ IFO, Χανς-Βέρνερ Ζιν, χαρακτήρισε «ψευδαίσθηση» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός του ευρώ, κατηγορώντας τους Γάλλους και Γερμανούς πολιτικούς ότι ποντάρουν σε μια χαμένη υπόθεση για να κερδίσουν χρόνο ως τις εκλογές τους.
Ο Ζιν υπογραμμίζει πως η επιστροφή στη δραχμή θα πλήξει μεν προσωρινά τους Ελληνες, αλλά μεσοπρόθεσμα θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, κάνοντας τους Ελληνες να αγοράζουν και πάλι τις δικές τους ντομάτες και το δικό τους λάδι.
Σε άλλη λογική κινείται ο -επίσης Γερμανός- μέλος της ΕΚΤ, Γιοργκ Ασμουσεν. Σε συνέντευξη στους «Financial Times» καλεί τους Ελληνες να… «αγκαλιάσουν σαν δικό τους το πρόγραμμα διάσωσης», υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «ευτυχώς» δεν είναι απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Γιάννης Παπαδάτος για τον “Ελεύθερο Τύπο”
Πηγή : Antinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου