Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

FT: Το πρόγραμμα για την Ελλάδα δημιουργήθηκε για να αποτύχει


Για επανίδρυση του ελληνικού κράτους από την τρόικα κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται επίσημα έγγραφα. Διαβάστε τι μέτρα ζητάνε

Υπό τον τίτλο "Είπαν στην Αθήνα να κάνει αλλαγές σε δαπάνες και φορολογία" οι Financial Times αναφέρονται σε 38 αλλαγές που ζητούν οι πιστωτές μας μέχρι τα τέλη του μήνα.

Η εφημερίδα επικαλείται επίσημα έγγραφα που έχει στα χέρια της, σύμφωνα με τα οποία οι πιστωτές εκτός των αλλαγών απαιτούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε μικροδιαχείριση της κυβέρνησης της χώρας για δύο χρόνια.
Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε τρία ξεχωριστά μνημόνια συνολικά 90 σελίδων και αποτελούν όπως λέει το δημοσίευμα το τίμημα που δέχτηκε η Ελλάδα για να εξασφαλίσει την δεύτερη συμφωνία διάσωσης 130 δισ. ευρώ και να αποφύγει την στάση πληρωμών, που η κυβέρνηση φοβάται ότι θα ρίξει την ελληνική κοινωνία στην αναταραχή.
Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις αφορούν ποικίλες αλλαγές, αλλαγές στις δικαστικές διαδικασίες, τον τομέα της υγείας μέχρι την εξαγορά νέου ηλεκτρονικού συστήματος για την φοροείσπραξη, την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης φαρμάκων και τον καθορισμό ελάχιστων αποθεμάτων πετρελαίου.
"Το πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο από κάθε οικονομική μεταρρύθμιση", τονίζει Ευρωπαίος αναλυτής της Eurasia Group, ενώ προσθέτει πως πρόκειται για επανίδρυση του κράτους.
Μάλιστα σε δεκασέλιδη λίστα περιλαμβάνονται όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το τελικό πράσινο φως στην έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Οι 38 αλλαγές αποτελούν ένα μείγμα από νόμους που πρέπει να εγκριθούν στη Βουλή, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, που διαπερνούν όλο τον ιστό της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, από τις δαπάνες υγείας μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και την είσπραξη φόρων.
"Λίγα μόνο από αυτά τα μέτρα καταγράφονται ως ολοκληρωμένα ή στην διαδικασία της εφαρμογής, μεταξύ των οποίων η πολυσυζητημένη μείωση των συντάξεων 300 εκατ. ευρώ και τα 325 ευρώ σε άλλες περικοπές δαπανών", τονίζεται, ενώ οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις εμπίπτουν σε έξι κατηγορίες, με τις περισσότερες αλλαγές στις περικοπές δαπανών, τις τραπεζικές ρυθμίσεις και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ολοκληρωθούν στις επόμενες επτά ημέρες, είναι μειώσεις φαρμακευτικών κρατικών δαπανών κατά 1,1 δισ. ευρώ, ολοκλήρωση 75 καθολικών ελέγχων και 225 ελέγχων ΦΠΑ μεγαλοοφειλετών, καθώς και απελευθέρωση επαγγελμάτων.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, πολλά από τα μέτρα είχαν συμφωνηθεί το 2010 στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, αλλά είχαν μπλοκαριστεί από ομάδες συμφερόντων με επιρροή, εργατικά σωματεία και ορισμένους υφυπουργούς στα οικονομικά υπουργεία.
Ο Mujtaba Rahman, αναλυτής για την Ευρώπη στο Eurasia Group, δήλωσε ότι η κλίμακα και η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι δύσπιστοι δανειστές προετοιμάζουν την Ελλάδα για να αποτύχει κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος.
"Ακόμα και αν κάποιος αντιλαμβάνεται την επιτακτική πολιτική ανάγκη, το πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να αποτύχει, καθώς πολλοί από τους στόχους είναι αδύνατο να επιτευχθούν", είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή : News247

Δεν υπάρχουν σχόλια: