Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

26.02.2012: ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΡΩΣΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Mετά την στοχοποίηση από ρωσικά βαλλιστικά πυρηνικά βλήματα του τουρκικού αντιβαλλιστικού ραντάρ που έχει εγκατασταθεί από το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαλάτειας, 400 μίλια νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα της χώρας Άγκυρα, στοχοποίηση που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκαν οι Ρώσοι, προστίθενται και άλλοι κρίκοι στην ρωσοτουρκική κρίση που υποβόσκει. Κρίκοι και στον τομέα ενέργεια, αλλά και στα της άμυνας. Θυμίζουμε την σαφή ανακοίνωση της Μόσχας, ως προς την αντιπυραυλική ασπίδα και την Τουρκία. ''Σε μια στιγμή που διεξάγονται συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων για το ζήτημα της αντιβαλλιστικής άμυνας, με την εγκαινίαση του συστήματος παρακολούθησης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, δικαιολογούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει ο Ρώσος Πρόεδρος, ως απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ''. Δηλαδή στοχοποίηση με τακτικά ή μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικά βλήματα, όπως ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οι πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι η Τουρκία θα στοχοποιηθεί με μεσαίου (MRBM) ή μεγάλο βεληνεκούς (ICBM) βλήματα, όπως έγινε και στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, όπου τοποθετήθηκαν τακτικά βλήματα με πυρηνικές κεφαλές Iskander. Η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη.
Τα προβλήματα όμως στις ρωσοτουρκικές σχέσεις πέρασαν και στην ενέργεια. Το υπουργείο ενέργειας της Τουρκίας, ως γνωστόν, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση της Άγκυρας να παγώσει το συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς είχε ζητήσει εκπτώσεις στην τιμή του αερίου, και η Μόσχα δεν τις δέχθηκε. Το ερώτημα είναι πλέον από πού θα προμηθευτεί η Τουρκία το φυσικό αέριο που αγόραζε από τη Ρωσία. Επιπλέον, και διασταλτικά, η Άγκυρα δείχνει να μην προβληματίζεται να ανοίγει πρόσθετο μέτωπο, και μάλιστα με μια δύναμη του βεληνεκούς της Ρωσίας.
Να τονίσουμε ακόμη πως στη Μαύρη Θάλασσα αρχίζουν να συμβαίνουν καταστάσεις ''Αιγαίου'': Πέντε ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά ενεπλάκησαν προ δύο ημερών σε επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά F-16. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά κατευθύνονταν νότια και πιθανότατα προς την Συρία. Προσεγγίζοντας τα τουρκικά παράλια, τα ρωσικά βομβαρδιστικά προσεγγίστηκαν από τουρκικά F-16, σε ένα επεισόδιο που για πρώτη φορά μετά το 1990 καταγράφεται στην περιοχή. Όπως αποκαλύφτηκε από τα βουλγαρικά ΜΜΕ, για την αναχαίτιση ρωσικών μαχητικών στην περιοχή, αρμόδια είναι η νότια διοίκηση του ΝΑΤΟ η οποία επέλεξε να εμπλέξει τα τουρκικά μαχητικά με τα ρωσικά.
Η ρωσική αυτή κίνηση ερμηνεύεται ως συνέχεια των ''μηνυμάτων'' που στέλνει η Μόσχα προς την Άγκυρα, αναφορικά με την κατάσταση στην Συρία. Η Ρωσία γνωρίζει ακριβώς τι πράττουν οι Τούρκοι στην ταραγμένη και αλληλοσπαρασσόμενη Συρία, με μυστικούς πράκτορες, μισθοφόρους και όχι μόνον.
Το σύνολο αυτών των εξελίξεων, περνά σε νέα σελίδα τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, που ούτως ή άλλως, και παρά τις κατά καιρούς διακυμάνσεις, διαπερνούνταν πάντα από καχυποψία. Η οποία τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει κατακόρυφα...

ΠΗΓΗ : ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: