Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Marianne: Ελλάδα - «Οι Τούρκοι επιστρέφουν... αλλά είναι γερμανοί»

Με ένα άρθρο-καταπέλτη για τη στάση της Γερμανίας και των ηγετών της ευρωζώνης, ο βραβευμένος ακαδημαϊκός και συγγραφές Jean-Paul Brighelli, μιλά στο γαλλικό περιοδικό Marianne με τα πιο σκληρά λόγια για την προσπάθεια ταπείνωσης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού. Ο Brighelli μιλά για την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία τονίζοντας ότι χωρίς αυτές τις δυο χώρες ''δεν θα υπήρχαμε'', ενώ μιλά με ειρωνικό τόνο για την πλήρη αδιαφορία των ηγετών για την ανάμειξη της Goldman-Sachs στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης.

''Η Ελλάδα σήμερα, αύριο ποιός;'', αναρωτιέται ο Γάλλος ακαδημαϊκός. ''Δεν θα υπήρχατε χωρίς την Ελλάδα και την Ιταλία, άλλο στόχο της οικονομικής βαρβαρότητας... Δεν θα είχατε ούτε την λέξη δημοκρατία'', σημειώνει ο Brighelli o oποίος σε απευθύνεται με άμεσο ύφος στους Ευρωπαίους ηγέτες... Σε ένα φανερά φορτισμένο συναισθηματικά κείμενο ο Γάλλος τονίζει: ''Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ο πολιτισμός. Αυτοί που σήμερα θέλουν να τις καταστρέψουν (γιατί περί αυτού πρόκειται) δεν υπήρχαν όταν ο Δημοσθένης, ο Περικλής, ο Σοφοκλής και ο Σωκράτης εξηγούσαν στον κόσμο τι είναι πολιτισμός, δηλαδή ένα εκπαιδευτικό δημιούργημα και όχι μια οικονομική μηχανή''.

Στο κείμενο μιλά για τους φιλέλληνες της ιστορίας, τον Βύρωνα και τον Chateaubriand... ''Οι άνθρωποι του πνεύματος ήρθαν για να πεθάνουν για την Ελλάδα. Ένας όχλος από κογιότ θέλει τώρα να την κομματιάσουν... Οι Τούρκοι επέστρεψαν, αλλά είναι γερμανοί'', τονίζει...
Στο εκτενές του άρθρο αναφέρεται και στην Κατοχή και την ελληνική Αντίσταση, μιλώντας για τις σημερινές αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.
''Είναι ο ελληνικός λαός που σήμερα κάνει άδικες για αυτούς θυσίες, αύριο θα είμαστε εμείς...'', προειδοποιεί ο Brighelli...

Πηγή : Σαντορινιός

Δεν υπάρχουν σχόλια: