Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Για “επώδυνη συμφωνία” κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ


Για επώδυνη συμφωνία σωτηρίας που θα την πληρώσουν πολύ ακριβά οι Έλληνες, κάνουν λόγο οι ξένες εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο Γολγοθάς ξεκινά από τώρα. Μάλιστα, κάποιοι δεν αποκλείουν να αναγκαστεί η Ελλάδα να ζητήσει κι άλλο δάνειο και τελικά να καταλήξει έξω από το ευρώ.
«Σε μια χώρα που βρίσκεται ήδη στο πέμπτο έτος συνεχούς ύφεσης, με το ΑΕΠ να καταγράφει ήδη πτώση 13% την περίοδο 2008-2011,την ανεργία να καλπάζει σε ποσοστά άνω του 21% και με μισθούς που διαρκώς συρρικνώνονται οι προοπτικές «επιτυχίας» της νέας συμφωνίας δεν είναι πολλές, τονίζει η αμερικανική Wall Street Journal.
«Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία καλείται να γίνει πιο ανταγωνιστική μέσω οριζόντιων περικοπών στους μισθούς που θα βοηθήσουν τη χώρα να εξάγει ένα δικό της δρόμο για την οικονομική εξυγίανση. Αλλά αυτή ελπίδα για μια ανάταση μέσω των εξαγωγών θα χρειαστεί χρόνια. Στο μεταξύ οι μισθοί που καταρρέουν το μόνο που καταφέρνουν είναι να βαθύνουν την ύφεση στη χώρα καθιστώντας δυσκολότερη τη διαχείριση του χρέους -που και μετά την αναδιάρθρωση παραμένει υψηλό» προσθέτει.
Η Le Monde γράφει ότι «η συμφωνία ασφαλώς δεν λύνει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας η οποία έχει βυθιστεί στην ύφεση» ενώ σημειώνει ότι λόγω του φόβου μη εφαρμογής των μέτρων η χώρα τίθεται σε «αυξημένη επιτήρηση ενόψει των εκλογών που μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα νέο μοίρασμα της τράπουλας».
Αλλά υπάρχει ακόμα ένας φόβος: «ότι η χώρα θα χρειαστεί σύντομα ακόμα ένα πακέτο χρηματοδότησης είτε, σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ καθώς δεν θα είναι ικανή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί ή επειδή η λιτότητα θα την έχει βυθίσει στην ύφεση» σημειώνει η Monde.
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η ανάταση θα είναι πρόσκαιρη και ότι η Αθήνα δεν έχει τελειώσει με την κρίση» αναφέρουν οι Les Echos.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναλύσεις των Times της Ιρλανδίας που σημειώνουν ότι «η νέα συμφωνία παρέχει μόνο μια μικρή ανάσα σε Ελλάδα και Ευρώπη» ενώ «ο ανομολόγητος στόχος είναι να μετατεθεί η καταστροφική ημέρα της αλήθειας» για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης οπότε θα αποδειχθεί ότι δεν γίνεται «τα πράγματα να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο».
Τα χειρότερα έπονται, αναφέρουν οι Irish Times καθώς το νέο δανειακό πρόγραμμα προβλέπει νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% το τρέχον έτος. «Τα σχέδια τοποθετούν στην επόμενη χρονιά την ανάπτυξη αλλά αυτές οι εκτιμήσεις μοιάζουν εξαιρετικά φιλόδοξες καθώς τα μέτρα λιτότητας όχι μόνο δεν αποδίδουν αλλά τελικά αποδεικνύονται αυτοκαταστροφικά» τονίζει η ιρλανδική εφημερίδα.
Το BBC αναφέρει: «Νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα – Οι υπουργοί οικονομικών έφθασαν στην επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ».
«Σωτήρια συμφωνία Ε.Ε. – Ελλάδας – Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του Skynews με τον οποίο περιγράφεται η χθεσινή συμφωνία για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα κέρδισε δάνειο από την Ευρώπη – Ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ», σχολιάζει το Bloomberg .
«Η Ευρωζώνη έφτασε σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις». Αυτός είναι ο τίτλος της Guardian.
«Η Ευρωζώνη αποφεύγει τη χρεοκοπία» είναι ο τίτλος στο κεντρικό θέμα της ιταλικής La Repubblica, η οποία φιλοξενεί και δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, που κάνει λόγο για «πολύ καλή συμφωνία».

Πηγή : Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: