Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Κανείς δεν θεωρεί ότι σωθήκαμε

Γεώργιος ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Κανένας ενθουσιασμός δεν επικρατούσε χθες στον διεθνή Τύπο για τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και τη διακηρυσσόμενη «διάσωση» της χώρας μας. Εν πρώτοις σχεδόν όλοι οι αναλυτές ομολογούν ότι αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας τον επόμενο μήνα, όταν η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους δανειστές της, ποσό που δεν είχε και δεν επρόκειτο να βρει.

Από εκεί και πέρα έγινε καθαρό ότι και τα 130 δισεκατομμύρια του νέου δανείου θα πάνε όλα στους δανειστές και κάποιο τμήμα τους για κεφαλαιακή αναπλήρωση των ελληνικών τραπεζών, που σαν να μην έφταναν τα χάλια τους, εξαθλιώθηκαν πλήρως με το εξοντωτικό κούρεμα. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται ούτε ένα ευρώ να πέσει στην πραγματική οικονομία! Ακρως αποκαρδιωτικό συμπέρασμα.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν τελικά 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την επανακεφαλαιοποίησή τους, συρρικνώνει δραστικά τις δυνατότητές τους να χορηγήσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες στο ορατό μέλλον.

Γενικό συμπέρασμα: προσωρινά διασφαλίστηκε η εξυπηρέτηση των δανείων της χώρας, το ευρώ δεν βρίσκεται για κάποιο διάστημα σε άμεσο κίνδυνο, αλλά η ελληνική οικονομία από εκεί και πέρα αφήνεται να τα βγάλει πέρα μόνη της, εντελώς αβοήθητη, την ώρα μάλιστα που είναι βυθισμένη σε βαθύτατη, πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα, ύφεση για τέταρτη συνεχή χρονιά! Για να το πούμε ωμά, αν δεν υπάρξει κάποια ουσιώδης αλλαγή, οι πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι ουσιαστικά μηδαμινές.

«Το πρόβλημα, όπως παραδέχεται το ΔΝΤ, βρίσκεται στην ίδια τη συνταγή πολιτικής που προσφέρεται στην πάσχουσα ελληνική οικονομία» γράφει ορθά - κοφτά η αμερικανική «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και συνεχίζει: «Πολλοί παρατηρητές ρωτούν τώρα όχι αν θα καταρρεύσει αυτό το σκληρό και αντιλαϊκό πρόγραμμα, αλλά πότε... Αυτό υποδηλώνει τον φόβο ότι θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν οι ανησυχίες για ελληνική αποχώρηση από τη νομισματική ένωση, ακόμη και φέτος»!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η γνώμη και των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, οι οποίοι γράφουν μεταξύ άλλων: «Ακόμη και ο στενότερος στόχος της σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας δεν διασφαλίζεται με τη νέα συμφωνία...

Οι αναλυτές κάνουν καθαρό αυτό που οι ηγέτες της Ευρωζώνης αρνούνται να παραδεχτούν - ότι η μείωση του ελληνικού ελλείμματος έχει εκτροχιαστεί κυρίως εξαιτίας μιας ύφεσης που προκλήθηκε εν μέρει από την παγκόσμια επιβράδυνση και πάνω απ' όλα από το ίδιο το πρόγραμμα».

Ακόμη και η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» είναι πολύ επιφυλακτική. «Πριν καν τελειώσει η μεγάλη νύχτα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στο ΔΝΤ, ήδη είχαν αρχίσει να μιλούν για την αναγκαιότητα τρίτης διάσωσης!» γράφει. «Εξακολουθεί να μην φαίνεται από πού θα μπορούσε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία και να βγει από τον μαρασμό στον οποίο βρίσκεται...

Η αυστηρή λιτότητα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δεν θα χρησιμεύσει για να επαναδραστηριοποιήσει την οικονομία της» υπογραμμίζει η ισπανική εφημερίδα.

«Είναι αβέβαιο αν ένας ακόμη γύρος λιτότητας μπορεί να φέρει την Ελλάδα σε ένα σημείο που να παράγει αρκετά εισοδήματα για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της» υποστηρίζουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ρίχνουν τη μαχαιριά στο κύριο άρθρο τους: «Η Ελλάδα πρέπει να βρει δρόμο εξόδου από τη σχετική φτώχεια, στην οποία κατεβαίνει τώρα. Οπως άλλες χώρες που χτυπήθηκαν σκληρά από την κρίση, βρίσκεται πολύ περισσότερα χρόνια μακριά από τα ευρωπαϊκά επίπεδα ευημερίας του πυρήνα από όσο νόμιζε!» γράφουν ανελέητα.

Γερμανοί
Να πέσουν στο μισό μισθοί και τιμές!


Σκληρό το πρωτοσέλιδο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» στο χθεσινό της φύλλο. «Οι τιμές και οι μισθοί στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλοί όσο πριν από το σπάσιμο της δανειακής φούσκας, τα ελλείμματα και οι υπερβάσεις των εισαγωγών θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται με χρήματα από το εξωτερικό» ισχυρίζεται ο αρθρογράφος Χόλγκερ Στέλτσνερ, εκ των διευθυντών της εφημερίδας. Σαφέστατες είναι τόσο η συνταγή που προτείνει όσο και οι προοπτικές που βλέπει: «Στην Ελλάδα θα έπρεπε οι μισθοί και οι τιμές να πέσουν στο μισό ώστε να γίνει τόσο πετυχημένη η χώρα όσο η Ιρλανδία (!). Αυτό είναι πάρα πολύ, λείπουν γι' αυτό η θέληση και η δύναμη. Γι' αυτό έρχεται πιο κοντά το τρίτο πακέτο δανείων - ή η αποχώρηση από το ευρώ» τονίζει.

 Πηγή : ΦΙΛΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: