Τι αποκάλυψε ο εκδότης του pronews.gr στην εκπομπή του Πάνου Παναγιωτόπουλου στο Kontra - «Φαγώθηκαν» δέκα δισ. ευρώ χωρίς αποτέλεσμα
Την αλήθεια για την-μη-αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα από το 2007, όταν και σημειώθηκαν οι φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και κάηκαν 1.500 σπίτια, αποκάλυψε ο εκδότης και διευθυντής του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης, στην εκπομπή Western του Π.Παναγιωτόπουλου, και η οποία είναι ότι από το 2007 μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει τίποτε στον τομέα της πυρόσβεσης!
Σημειώνεται ότι μετά τις φονικές πυρκαγιές του
Σημειώνεται ότι μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 η χώρα έζησε τις ακόμα φονικότερες πυρκαγιές του 2018 που στοίχισαν τη ζωή σε 102 ανθρώπους.Έτσι λοιπόν, μέχρι σήμερα δεν έχει προστεθεί στον εναέριο στόλο της χώρας ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος (τα Αir Traktor απλά αντικατέστησαν τα PZL).
Καμία ανανέωση του στόλου δηλαδή…
Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι να ενοικιάζονται πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και όταν λέμε για αεροσκάφη εννοούμε τα παντελώς ακατάλληλα Αir Traktor, τα οποία είναι σαν τα πολωνικά PZL, που είχαν αγοραστεί στη δεκαετία του ΄80.
Η μόνη διαφορά των αεροσκαφών αυτών είναι πως διαθέτουν 30% μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα παλιά πολωνικά αεροσκάφη.
Το 2007 είχε καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυρόσβεσης στο οποίο προβλέπονταν η απόκτηση νέων εναέριων μέσων και η ανανέωση του στόλου των Canadair αλλά κυρίως εστίαζε στον εντοπισμό των πυρκαγιών.
Γιατί το νούμερο 1 μέτρο καταστολής των πυρκαγιών είναι το σβήσιμό τους μέσα στα πρώτα λεπτά αφού εκδηλωθούν.
Υπήρχαν διάφορες προτάσεις αλλά έκτοτε δεν έγινε τίποτε.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τάσος Γκουριώτης «Υπήρχε ένα σχέδιο αλλαγής του τρόπου κατάσβεσης των πυρκαγιών αλλά και έγκαιρης προειδοποίησης γιατί εκεί είναι το μυστικό, να προειδοποιηθούν εγκαίρως οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι κάπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά. Από τότε δεν άλλαξε τίποτα.
Από το 2007 η τεχνολογία έχει κάνει συγκλονιστικά άλματα σ’αυτό τον τομέα.
Υπάρχουν τεχνολογίες για άμεσο εντοπισμό μιας πυρκαγιάς. Εκτός λοιπόν το ότι δεν έγινε τίποτε σε αυτό τον τομέα, στο ζήτημα της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, έχουμε ακριβώς τα ίδια εναέρια μέσα που είχαμε και τότε, 16 χρόνια μετά!».
Σε αυτό το σημείο ο Πάνος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα φέτος όπως και πέρσι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των ρωσικών γιγαντιαίων πυροσβεστικών αεροσκαφών Beriev, τα οποία δεν μπορεί ούτε να ενοικιάσει ούτε να τα αγοράσει λόγω της κατάστασης που επικρατεί διεθνώς μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Λύσεις υπήρχαν ήδη από τότε πόσο μάλλον 16 χρόνια μετά, δηλαδή στην σημερινή εποχή.
Υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να περιπολούν συνεχώς για 24 ώρες. Υπάρχουν επίσης δορυφόροι χαμηλής τροχιάς που ανιχνεύουν τις πυρκαγιές αμέσως μόλις εκδηλωθούν.
Τι έγινε άντ΄αυτού; Ξοδεύτηκαν 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σε ενοικιάσεις εναέριων μέσων (πολλές φορές εντελώς ακατάλληλων για τις ανάγκες της Ελλάδας), σε αμοιβές εποχικών (είναι γνωστό πως τα κόμματα «βόλευαν» δικούς τους ως εποχικούς για να έχουν δουλειά το καλοκαίρι), στους Δήμους (οι οποίοι υποτίθεται τα χρήματα αυτά τα χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν οικόπεδα και δάση, και για τις εργασίες αυτές χρησιμοποιούνται κάποια υπερκοστολογημένα συνεργεία καθαρισμού, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα χρήματα να τελειώνουν πολύ γρήγορα και ουσιαστικά να μη γίνεται τίποτε).
Οι καθαρισμοί οικοπέδων και δασών είναι πολύ σημαντικοί καθώς εάν πραγματοποιούνταν θα δυσκόλευε πάρα πολύ την διάδοση μιας πυρκαγιάς αφού δεν θα έβρισκε ενδιάμεση καύσιμη ύλη για να προχωρήσει στον επόμενο «προορισμό» της, εντός κατοικημένων περιοχών.
Επίσης, όπως αποκάλυψε ο Τάσος Γκουριώτης, αν δεν αλλάξει η νομοθεσία για τις ανεμογεννήτριες δεν θα μείνει ούτε κορφή άκαυτη!
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία, όπου βρω φυτρώνω ανεμογεννήτριες, δεν θα μείνει κορφή για κορφή».
«Αν δεν αλλάξουμε τρόπο παραγωγής ενέργειας και συνεχίσουμε να βρισκόμαστε προσκολλημένοι στο μοντέλο των ανεμογεννητριών η χώρα θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Τώρα τελευταία έχει αρχίσει να αλλάζει διεθνώς η φιλοσοφία ως προς τις ανεμογεννήτριες γιατί δεν μπορεί να αποθηκευτεί η ενέργεια που παράγουν. Υπάρχει πρόβλημα στην αποθήκευση της ενέργειας.»
Μάλιστα πάνω σε αυτό να σημειωθεί πως υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (στο οποίο ΣτΕ τότε ήταν πρόεδρος η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου όπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός και δημοσιογράφος Πάνος Παναγιωτόπουλος) στην οποία αναφέρεται ότι σε καμένες περιοχές μπορούν εν συνεχεία να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου