Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γρίβας: Ιράν vs Ισραήλ- Σκηνές από μελλοντική ελληνοτουρκική συγκρουση-Τα διδάγματα



Στην συζήτησή μας (15-04-2024) ο γνωστός καθηγητής Γεωπολιτικής (καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, (διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, διδάσκων επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών αναλύει τα επιχειρησιακά δεδομένα από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την αντίδραση των Ισραηλινών και των συμμάχων τους. 
Σημειώνει ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα όσα ακολούθησαν με την κρίση στη Μέση Ανατολή με αποκορύφωμα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ σηματοδοτήθηκε το τέλος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου. 
Ο κόσμος και ο πόλεμος άλλαξαν. 
Οι σκηνές που παρακολουθήσαμε από την επίθεση του Ιράν με συνδυασμό όπλων, μη επανδρωμένων, πυράυλων κρουζ και βαλλιστικών θα μπορούσαν να είναι σκηνές από μία ελληνοτουρκική σύγκρουση στο μέλλον. Η Τουρκία διαθέτει όλο το παραπάνω οπλοστάσιο και μάλιστα σε πιο εξελιγμένη μορφή και σε μεγάλους αριθμούς. Τονίζει ότι οι αποστάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε ορισμένα σημεία που θα αποτελούν και δυνητικούς στόχους είναι μερικές εκατοντάδες μέτρα ενώ στην περίπτωση Ιράν – Ισραήλ καλύφθηκαν αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων δίνοντας στο Ισραήλ και τους συμμάχους του τον χρόνο να προετοιμαστούν. Επίσης η ελληνική αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική προστασία δεν έχει καμία σχέση με την κορυφαία αντίστοιχη του Ισραήλ. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι παρά τις δυνατότητες του Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα χρειάστηκε η συνδρομή επίσης κορυφαίων στρατιωτικών δυνάμεων, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, αλλά και αραβικών χωρών για να αναχαιτιστεί το μεγαλύτερο μέρος των όπλων που εξαπέλυσε το Ιράν. 

Υπογραμμίζει ότι η απειλή από την Τουρκία είναι η μία πλευρά του νομίσματος, η άλλη είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε εφόσον το αποφασίσει να αποτελέσει η ίδια αντίστοιχη απειλή για την Τουρκία εφόσον εξοπλιστεί κατάλληλα και κυρίως αλλάξει την αντίληψη της για τον τρόπο αντιμετώπισης της Άγκυρας. Όσο απέχουν τα παράλια από τα νησιά άλλο τόσο απέχουν τα νησιά από τα παράλια άρα είναι κυρίως θέμα οπτικής και δυνατοτήτων το ποιος απειλεί και ποιος απειλείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: