Τρίτη 23 Απριλίου 2024

«Συνέπειες αν μποϊκοτάρεις το Ισραήλ»:η επιστολή των Ρότσιλντ προς το Πανεπιστήμιο La Sapienza

        

                                                     Yehoshua Bubola Lévy de Rothschild

Η κληρονόμος μιας από τις αριστοκρατικές οικογένειες του κόσμου έστειλε μια επιστολή μέσω του ιδρύματός της για να ασκήσει πίεση στα μέλη της Ακαδημαϊκής Γερουσίας του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης ώστε να μην εγκρίνουν την πρόταση που ζητούσε να σταματήσει η έκκληση για ακαδημαϊκή συνεργασία με το Ισραήλ, όπως ζήτησαν οι μαθητές.

Η επιστολή αποκαλύφθηκε από ορισμένους καθηγητές και μέσα σε αυτήν, αν και με τυπικά εγκάρδια και μετρημένη γλώσσα, προειδοποιείται ότι η αποτυχία συνεργασίας με τα ισραηλινά πανεπιστήμια θα οδηγούσε σε μείωση της διεθνούς βαθμολογίας της Sapienza και ως εκ τούτου «σαφώς σημαντική ζημιά» στο ρωμαϊκή πανεπιστήμιο.

Δεν έγινε κανένα σχόλιο για το θέμα από την πρύτανη Antonella Polimeni, ωστόσο να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 17 Απριλίου η Ακαδημαϊκή Γερουσία ψήφισε προς την κατεύθυνση που επιθυμεί το ίδρυμα Rothschild, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία με ισραηλινά πανεπιστήμια, ενώ οι μεγάλες φοιτητικές διαμαρτυρίες αντιμετώπισαν σκληρά καταστολή από την αστυνομία.

Η οικογένεια Ρότσιλντ, εβραϊκής καταγωγής, ασπαζόταν πάντα τη Σιωνιστική ιδεολογία και χρηματοδότησε το κίνημα που τώρα συνδέεται με αυτήν, και ήταν κεντρική σε ορισμένες βασικές στιγμές στην ιστορία του αποικισμού της Παλαιστίνης.

Η Yehoshua Bubola Lévy de Rothschild έγραψε στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες για το ρωμαϊκό πανεπιστήμιο εάν αποτύχει η συνεργασία με τα ισραηλινά πανεπιστήμια, με ηθικές-ηθικολογικές κατηγορίες, ώστε να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Πανεπιστήμιο της Τορίνο και στη Normale di Pisa, με την άρνηση να συμμετάσχουν στο κάλεσμα MAECI 2024.

Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από ορισμένους καθηγητές του πανεπιστημίου, η Yehoshua Bubola Lévy de Rothschild ξεκινά εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τα αιτήματα των φοιτητών των ιταλικών πανεπιστημίων και ορίζει την απόφαση που έλαβε η Ακαδημαϊκή Γερουσία του Πανεπιστημίου του Τορίνο ως « όχι μόνο αμφισβητήσιμη από ηθική και ακαδημαϊκή άποψη, αλλά και αντιπαραγωγική για την επιστημονική πρόοδο και την προώθηση της ειρήνης».

Η Rothschild συνεχίζει λέγοντας ότι η απόφαση του Τορίνο είναι «μια απόφαση που δεν έχει λογικά προηγούμενα ή έγκυρες δικαιολογίες: όχι μόνο αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα πίσω για την αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αλλά κινδυνεύει επίσης να υπονομεύσει τον πλουραλισμό και τη σύγκριση ιδεών, θεμελιώδεις πυλώνες το πανεπιστημιακό περιβάλλον».

Στη συνέχεια, η κληρονόμος υπογραμμίζει το γεγονός ότι η αποτυχία συνεργασίας θα είχε οδηγήσει σε μείωση της διεθνούς βαθμολογίας τής La Sapienza και ως εκ τούτου « σαφώς σημαντική ζημιά » στο ίδιο το πανεπιστήμιο.

Πριν από αυτή τη συγκαλυμμένη απειλή, η Rothschild λέει: « Θα ήθελα να τονίσω ότι, σε αντίθεση με ορισμένες ερμηνείες, το κράτος του Ισραήλ έχει δεσμευτεί να εγγυάται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την ισότητα όλων των πολιτών του, ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους. Συγκεκριμένα, το 20% του ισραηλινού πληθυσμού αποτελείται από αραβο-ισραηλινούς πολίτες που απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στα πανεπιστήμια της χώρας ».

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ψεύτικο, διαψευδόμενο από την αντικειμενικότητα των γεγονότων.
Στο Ισραήλ, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις θεσμοθετήθηκαν το 2018 με τη θέσπιση του νόμου του έθνους-κράτους, ο οποίος θεσμοθετεί την εβραϊκή πρωτοκαθεδρία.
Στο Ισραήλ, οι Αραβο-Ισραηλινοί πολίτες βιώνουν διοικητικές και οικιστικές διακρίσεις και έχουν ξεχωριστό σχολικό σύστημα.
Στην πράξη, το εβραϊκό κράτος αναγνωρίζει τους Παλαιστίνιους πολίτες του ως υπηκοότητα δεύτερης κατηγορίας.

Το ενδιαφέρον της Yehoshua Bubola Lévy de Rothschild για το Ισραήλ αντανακλά αυτό που εκφράζεται ιστορικά από την οικογένεια και τους προγόνους του. Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια Rothschild, εβραϊκής καταγωγής, ασπαζόταν πάντα τη σιωνιστική ιδεολογία και υποστήριζε το σιωνιστικό κίνημα πολιτικά και οικονομικά .

Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, ο βαρόνος Edmond James de Rothschild , του γαλλικού οίκου της οικογένειας Rothschild, χρηματοδότησε τη δημιουργία του Hovevei Zion, ή Hibbat Zion, που σημαίνει οι «Εραστές της Σιών», μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1884. από τον γιατρό Πολωνό Leon Pinsker, με στόχο την προώθηση της εβραϊκής μετανάστευσης στην Παλαιστίνη και την προώθηση του εβραϊκού εποικισμού.

Ο βαρόνος Lionel Walter Rothschild, του αγγλικού οίκου της οικογένειας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Διακήρυξη Balfour του 1917, με την οποία οι Άγγλοι έδωσαν εντολή στο Παγκόσμιο Σιωνιστικό Κογκρέσο να μπορέσει να εγκατασταθεί στην Παλαιστίνη μόλις οι Βρετανοί την απέσπασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Lionel Walter Rothschild, εκτός από τον ρόλο του ως μεσολαβητής μεταξύ Βρετανών πολιτικών και ηγετών του Σιωνιστικού κινήματος, συμμετείχε επίσης στη σύνταξη της ίδιας της Διακήρυξης που υποσχόταν την Παλαιστίνη στους Σιωνιστές με στόχο τη δημιουργία «εθνικού σπιτιού για τόν Εβραικό λαό».




Η πρόσοψη του Πανεπιστημίου La Sapienza

Δεν υπάρχουν σχόλια: