Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Οφειλόμενη απάντηση στο Γραφείο επί των Αιρέσεων και των παραθρησκειών της Μητρόπολης Πειραιώς για την αγιοκατάταξη της Γερόντισσας Γαβριηλίας.


Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου (χημικού)


Δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο ΑΚΤΙΝΕΣ την 22α Απριλίου 2024 κείμενο με τίτλο «ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΩΣ ΜΙΑ ΑΤΥΧΟΥΣ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΕΩΣ (Σχόλιο σε δημοσίευμα κληρικού αναφερόμενο σε πρόσφατη αγιοκατάταξη) από το Γραφείο επι των αιρέσεων και των παραθρησκειών της Ι.Μ.Πειραιώς.

Το δημοσίευμα είναι εκτενής σχολιασμός σε κείμενο του γράφοντα, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ιστολόγιο στις 11 Απριλίου 2024,(Κείμενο -3) με τίτλο «Απαντώντας σε ενστάσεις για την Αγιοκατάταξη της Γερόντισας Γαβριηλίας».

(Το κείμενο αυτό ήταν απάντηση σε σχετικό κείμενο δρ. θεολογίας και όχι της Μητρόπολης Πειραιώς, που δημοσιεύτηκε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση. https://aktines.blogspot.com/2024/04/blog-post_54.html)

Ως οφειλόμενη απάντηση στο γραφείο αιρέσεων και παραθρησκειών της Ι.Μ.Πειραιώς στο παραπάνω δημοσίευμα σημειώνω τα παρακάτω:

Α. Δεν είχα εμπλακεί, ούτε θα εμπλακώ σε αγιολογικές συζητήσεις με το γραφείο αιρέσεων της Μητρόπολης Πειραιώς. Απορίας άξιο είναι γιατί αυτό εμπλέκεται. Για την Οσία Γερόντισσα ο,τι είχα να το πω το έγραψα. Υπενθυμίζω όμως στους αναγνώστες ότι η εκκλησιαστική ιστορία μας δείχνει, ότι τα δεινά στην εκκλησία προήλθαν από μεγαλοσχήμονες κληρικούς και σήμερα περνάνε από πανεπιστημιακά έδρανα και από πρόσωπα με βαρύγδουπους τίτλους σπουδών.

Β. Το Γραφείο δεν κατάλαβε ότι το κείμενο αυτό είναι το τρίτο σε σειρά για το ίδιο θέμα, αποτέλεσμα εκτενούς έρευνας του γράφοντος, που ήταν από τους αμφισβητίες της οσιότητας της γερόντισσας. Είναι απάντηση στα αγιομαχικά γραφόμενα από την ίδια δρ. Θεολογίας, που το γραφείο υπερασπίζεται και συγχαίρει. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι συντάκτες του κειμένου σχολιάζουν μόνο τα του συγκεκριμένου κειμένου της 11ης Απριλίου (κείμενο-3) και όχι τα άλλα. Υπενθυμίζω στους συντάκτες του κειμένου του γραφείου αιρέσεων ότι τα άλλα δύο κείμενα του γράφοντος είναι:

-Γερόντισσα Γαβριηλία. Η νεοφανής Οσία ως «πρόσωπον αντιλεγόμενον». (13 Οκτωβρίου 2023)(Κείμενο-1)

-Λόγος αντιρρητικός (δημοσίευση 6 Δεκ 2023) (κείμενο-2)

(Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των δημοσιεύσεων βρίσκονται στο άρθρο).

Γ. Η δημοσίευση του κειμένου μου στις 11 Απριλίου 2024 (κείμενο-3) είχε ως σκοπό να σταματήσει τον σκανδαλισμό των πιστών μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή από τα γραφόμενα της δρ.Θεολογίας. Η συγκεκριμένη κυρία ξεπερνώντας τα όρια βάλθηκε μέσα στην κατανυκτικότερη περίοδο της Εκκλησίας, στην περίοδο της σιωπής, της περισυλλογής και της κατανύξεως, να σκανδαλίσει τους καλοπροαίρετους πιστούς ακολουθώντας την ίδια τακτική, που ακολούθησε στην περίοδο της σαρακοστής των Χριστουγέννων 2023. (https://aktines.blogspot.com/2023/12/blog-post_4.html)

Και ερωτώ τυχαίο;;;;

Γ. Δυστυχώς και το Γραφείο Αιρέσεων της Μητρόπολης Πειραιώς ακολουθώντας την ίδια τακτική πάλι μέσα στην ησυχαστική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αντί να σιωπήσει και να μην εμπλακεί στην αντιπαράθεση, πυροδοτεί με το συγκεκριμένο κείμενο την ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΓΙΑΣ. Και ερωτώ.

Αδιαφορεί η Μητρόπολη για τον πνευματικό σκανδαλισμό των πιστών;;;

Τι είναι αυτό που κάνει το γραφείο αιρέσεων της Μητρόπολης Πειραιώς να εμπλέκεται και να αναδεικνύεται συνήγορος μιας λαϊκής θεολόγου που αναδεικνύεται ιεροκήρυκας του πληκτρολογίου και σκανδαλίζει τους πιστούς;;

Από πότε οι γυναίκες αναλαμβάνουν επίσημα και ρόλο αγιολογικού ιεροκήρυκα στην Μητρόπολη Πειραιώς;;;

Δ. Το γραφείο αιρέσεων και η Μητρόπολη Πειραιώς ως προϊσταμένη εκκλησιαστική αρχή φαίνεται από το κείμενο ότι ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑΣ. Επειδή την αγιοκατάταξη δεν την κάνει ο γράφων, αλλά η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μπορεί να μας ενημερώσει το γραφείο αιρέσεων και η Ι.Μ.Πειραιώς:

-Ποια στοιχεία προσκόμισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αμφισβήτηση της αγιότητας της Γερόντισσας, την περίοδο που ήταν γνωστό «τοις πάσι» η κινητικότητα για την αγιοκατάταξη της ;

-Ποιες ενέργειες έχει κάνει μετά την αγιοκατάταξη της γερόντισσας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επανεξέταση του θέματος δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος;;

Τέλος, υπενθυμίζω στους συντάκτες του κειμένου του γραφείου αιρέσεων ότι υπάρχει και ξενόγλωσση βιβλιογραφία για τη βιογραφία της οσίας, (που δεν είναι ξενόγλωσση μετάφραση του βιβλίου ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ) και να φροντίσουν να τη μελετήσουν, για να καταλάβουν ποια ήταν η αμφισβητούμενη γι΄αυτούς Αγία.

Σε ένα από τα ξενόγλωσσα βιβλία γράφονται και τα εξής:

«Η αγία έμεινε 2 χρόνια στην Οικοκυρική σχολή, λιγότερο από δέκα χρόνια στην Ινδία και μετά έγινε μοναχή για 30 ολόκληρα χρόνια!

«Όταν έφτασε στο Μοναστήρι (της Βηθανίας) ζήτησε από τον πατέρα Θεοδόσιο να της δώσει έναν κανόνα προσευχής. Ο π. Θεοδόσιος ξαφνιάστηκε όταν είδε ότι μπορούσε να διαβάζει την αρχαία βυζαντινή γραφή (άραγε πώς το είχε μάθει;). Της είπε: «Οι μεγάλοι γέροντες για τους οποίους ακούμε δεν υπάρχουν πλέον. Σίγουρα εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς. Εδώ είναι ο άγιος Ιωάννης (εννοεί τον Ιωάννη της Κλίμακας), αυτός θα είναι ο γέροντάς σου. Έτσι τον πρώτο χρόνο στο μοναστήρι της είπε να διαβάζει μόνον τα Ευαγγέλια και την Κλίμακα (αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη η Κλίμακα δεν είχε εκδοθεί στην σύγχρονη Ελλάδα)».

Συνεπώς η γερόντισσα γνώρισε πολύ καλά τον ασκητικό τρόπο της ορθοδοξίας.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ
It was not until 1959 that she went to the Monastery of Mary and Martha in Bethany, Palestine, to become a nun. When she arrived she asked Fr. Theodosius the chaplain for a rule of prayer. Fr. Theodosius was somewhat surprised to find that she could read even ancient Byzantine Greek. Fr. Theodosius said, «The great elders that we hear about no longer exist. I certainly am not one. You came here to save your soul. If I start giving you rules, you will lose you soul and I will as well. But here is Fr. John. He will be your elder.» So for her first year in the monastery he set her to reading only the Gospels and St. John Climacus. (It should be noted that at that time the Ladder had not been published in modern Greek.)

Τέλος στο ερώτημα «ποιος πρέπει να συνειδητοποιήσει την ευθύνη έναντι της αλήθειας και του Θεού;» η απάντηση είναι μία. ΟΙ ΑΓΙΟΜΑΧΟΙ.

Καλή μετάνοια…


Οφειλόμενη απάντηση στο Γραφείο επί των Αιρέσεων και των παραθρησκειών της Μητρόπολης Πειραιώς για την αγιοκατάταξη της Γερόντισσας Γαβριηλίας. | ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΑ (wordpress.com)

Του Μητροπολίτη πρώην Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλοχίου

Δύο ημέρες πριν την εορτή του Αποστόλου των Ινδιών Θωμά, χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του σεπτού Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη της αγίας Γαβριηλίας μοναχής. Η οσία Γαβριηλία καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Είχε σπουδάσει ιατρική και ομιλούσε πολλές γλώσσες. Τα εφόδιά της αυτά, κυρίως όμως η μεγάλη αγάπη και αφοσίωσή της στο Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, της έδωσαν φτερά να πετάξει μέχρι την Ινδία και να σταθεί εκεί παρήγορος άγγελος για πολλούς φτωχούς και πονεμένους της χώρας αυτή συνεργαζόμενη με τον ευλαβή Ορθόδοξο Άγγλο ιεραπόστολο Λάζαρο.

Πριν ξεκινήσει για τα μακρινά εκείνα μέρη, η αδελφή Γαβριηλία πέρασε από το ιερό νησί της Πάτμου, όπου προσκύνησε το Σπήλαιο της ιεράς Αποκαλύψεως και τη μεγάλη μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του κτίτορός της Οσίου Χριστοδούλου του Λατρινού.


Στη συνέχεια πήρε το μονοπάτι που οδηγούσε στη γυναικεία μονή του Ευαγγελισμού για να κάνει γενική εξομολόγηση των αμαρτιών της στον όσιο γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή, ο οποίος την έκαμε μοναχή δίνοντάς της το όνομα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, όνομα άμεσα σχετιζόμενο με τον ευαγγελισμό και τη σωτηρία του κόσμου.

Την οσία Γαβριηλία αξιώθηκα να γνωρίσω εν ζωή, πρώτα στην Κένυα το 1969, όπου βρισκόμασταν κοντά στον αείμνηστο και φλογερό ιεραπόστολο π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο, από τους πρώτους Έλληνες ιεραποστόλους στην Ανατολική Αφρική, μετά τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Σαρίκα.

Η αδελφή Γαβριηλία ως άνθρωπος με μόρφωση και προέλευση από επίσημη οικογένεια του Βυζαντίου είχε ανάλογη εμφάνιση στους τρόπους συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τον κάθε άνθρωπο, εμπνέουσα εμπιστοσύνη σε όσους οδηγούσε τα βήματά της η χάρις του Θεού.

Στο τέλος της ζωής της αξιώθηκα να την συναντήσω εις το ησυχαστικό διαμέρισμά της στα Πατήσια των Αθηνών και στη συνέχεια στο ησυχαστήριό της στη Λέρο, όπου και αφιέρωσε τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής της με προσευχές και άλλες πνευματικές ενασχολήσεις μέχρι που ο Κύριος την ξεκούρασε από τους κόπους της σαρκός και πήρε την ψυχή της κοντά Του «ἔνθα οἱ δίκαιοι ἀναπαύονται».

Να έχουμε την ευχή της και διά των πρεσβειών της να τύχουμε και εμείς του θείου ελέους.

https://kalymnos-news.gr/2024/04/%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-video-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CF%86%CE%B9/

Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΗΘΟΥΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ.
ΑΝΗΚΟΥΝ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΓΕΝΝΗΜΑ ΚΑΙ ΘΡΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ. ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΓΙΑ ΠΙΣΤΗ. 
ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΙΟΜΑΧΙΑ. ΚΑΤΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ. ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ. 
Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΛΗΡΟΣ ΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΠΟ ΔΩ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΠΟ ΚΕΙ Ο ΤΑΦΟΣ. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ , ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΙΠΟΤΕ.
ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΟΥ ΣΤΟΝ π ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟΥ.
ΟΦΕΙΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΟΤΙ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΛΗΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΒΟΣΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΣΕΛΙΓΓΑΔΩΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΚΟΚΚΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ ΤΟΥΣ.
ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΦΩΤΕΙΝΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια διόρθωση
π.Δημητριος Αθανασίου

Ανώνυμος είπε...

-Παιδιά, ακούσατε το τελευταίο με τον Τοτό;
-Όχι. Για πες.
-Αποτειχίστηκε ο Λέων.
-Ααα, για ποιον λόγο;
-Λόγω μιας (;?;) ατυχούς αγιοκατατάξεως.
-Μπράβο στο παλικάρι. Και εις ανώτερα. Το είχε κάνει και παλιότερα για τη Σύνοδο της Κρήτης, για το Ουκρανικό κ.λ.π. Μπράβο του.

amethystos είπε...

ΒΡΥΧΩΜΕΝΟΣ ΣΑΝ.....

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, τι γίνεται;
Γιατί στο ιστολόγιο ΑΚΤΙΝΕΣ δεν υπάρχει το κείμενο: "Οφειλόμενη απάντηση στο Γραφείο επί των Αιρέσεων και των παραθρησκειών της Μητρόπολης Πειραιώς για την αγιοκατάταξη της Γερόντισσας Γαβριηλίας" ως όφειλε ; ; ; Έπεσε μήπως πέλεκυς ΑΝΩΘΕΝ, λόγω του ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΑΤΟΠΗΜΑΤΟΣ του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ για ένα θέμα για το οποίο έχει αποφανθεί ΕΠΙΣΗΜΑ το ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ; Αναρωτιέται κανείς, γιατί ενεπλάκη η Ι.Μ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ; Τι ατόπημα ολκής είναι αυτό και μάλιστα εκ των υστέρων;


Ανώνυμος είπε...

Ένας "χαμούλης":
1:53μ.μ. στον αμέθυστο, το σχόλιο σχετικά με την ΑΠΟΥΣΙΑ της ανάρτησης της οφειλόμενης απάντησης στο ιστολόγιο ΑΚΤΙΝΕΣ και στις 3:42 μ.μ. ωπ νάτη η ανάρτηση στις ΑΚΤΙΝΕΣ!!!
Φαντάζεται κανείς το "ιερό παρασκήνιο"... αλάδωτο προφανώς... ένεκα και των ημερών.... προς αποφυγήν σκανδαλισμού.