Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ερμηνεία της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ

από Vincenzo Costa

Ερμηνεία της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ

Πηγή: Vincenzo Costa

Το νόημα αυτής της επίθεσης εξακολουθεί να παραμένει ένα αίνιγμα και υπάρχει κίνδυνος να χαθείτε στον καπνό της προπαγάνδας. Τα γεγονότα καλύπτονται επίσης από αυτόν τον καπνό και, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές ζημιές που προκλήθηκαν στις ισραηλινές βάσεις που επλήγησαν.
Ωστόσο, μπορείτε να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε έναν περιστασιακό λόγο για να συνδυάσετε κάποια πράγματα.
1) Όταν το Ισραήλ επιτίθεται σε ξένη πρεσβεία, σε ξένη και κυρίαρχη χώρα, αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ουσιαστικά ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου. Φανταστείτε τι θα λέγαμε αν οι Ρώσοι βομβάρδιζαν τη γαλλική πρεσβεία στην Πολωνία.
2) Το Ιράν πρέπει να απαντήσει για να μην χάσει το κύρος του, αλλά το κάνει χωρίς υπερβολή. Προειδοποιεί τους Αμερικανούς και ολόκληρο τον κόσμο για την επίθεση 72 ώρες νωρίτερα, δίνει χρόνο για να οργανώσει μια άμυνα ικανή να αποτρέψει την υπερβολική ζημιά, αποφεύγει να χτυπήσει πολιτικούς στόχους, ίσως επίσης για να σηματοδοτήσει τη διαφορά με το Ισραήλ.
3) Είναι όλα αυτά που είδαμε στους ισραηλινούς ουρανούς μια φάρσα, μια προσομοίωση τύπου Baudrillard; Μια εκπροσώπηση της αντίστοιχης κοινής γνώμης; Πολλοί άνθρωποι το πιστεύουν, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Ας δούμε γιατί.
4) Τα drones έχουν ένα κόστος, και οι πύραυλοι για την κατάρριψή τους έχουν επίσης ένα, και πρέπει να καταλάβετε τη σχέση μεταξύ των δύο, η οποία νομίζω ότι είναι πολύ δυσμενής για το Ισραήλ, και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δείξει ότι τα σύγχρονα και χρήσιμα όπλα είναι επίσης πολύ ακριβά σε μακροχρόνιες συγκρούσεις.
5) Πόσες εφεδρείες έχει το Ισραήλ για να επαναφορτίσει αυτά τα αμυντικά συστήματα; Δεν είναι άπειρος αριθμός. Πόσες επαναλαμβανόμενες επιθέσεις αυτού και μεγαλύτερου μεγέθους μπορεί να αντιμετωπίσει το Ισραήλ; 5, 6 γύρους; Τι ποσοστό των αποθεμάτων πυραύλων κάηκαν χθες; 20, 30, 50%? Είναι δύσκολο να πω. Αλλά πρέπει να το σκεφτούμε αυτό για να καταλάβουμε ότι αυτή η χειρονομία δεν ήταν απλή προσομοίωση.
6) Το Ιράν είπε: μπορούμε να ξεκινήσουμε παρόμοιες επιθέσεις για εβδομάδες, συνεχή κύματα. Το θέλετε;
7) Αλλά φαίνεται ότι κάτι διαφορετικό πρέπει να προστεθεί στα drones. Αναφορές που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν λένε ότι δεν εκτοξεύτηκαν μόνο βαλλιστικοί πύραυλοι, αλλά 4 υπερηχητικοί πύραυλοι. Εάν αληθεύει, αυτό θα σήμαινε ότι το Ιράν βρίσκεται στο κλαμπ των λίγων χωρών που διαθέτουν αυτό το όπλο που διαπερνά όλες τις άμυνες. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι έχουν φτάσει εκεί που έπρεπε να πάνε.
8) αυτό σημαίνει ότι το Ιράν έχει πολλά από αυτά, και αυτό δεν θα ήταν έκπληξη. Το Ιράν έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά για τη Ρωσία σε μια λεπτή και πολύ δύσκολη στιγμή, παρέχοντας ποσότητες drones εκείνη την εποχή. Τα αεροπλάνα που τους μετέφεραν επέστρεψαν άδεια; Αφήνουμε τη φον ντερ Λάιεν και τον Τζεντιλόνι να το πιστέψουν. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι πολλά πράγματα έχουν φτάσει στο Ιράν από τη Ρωσία και πέρα από αυτήν.
9) Υπάρχει ένα μέρος του κόσμου που τώρα ενεργεί με έναν τρόπο που ίσως δεν είναι πλήρως συντονισμένος, αλλά ούτε καν ασύζευκτος. Μετά από αυτή την επίθεση, κάθε χώρα πρέπει να φροντίσει τις δικές της αντιαεροπορικές άμυνες. Το Ισραήλ μπορεί να μπήκε στον πειρασμό να παράσχει στον Ζελένσκι άμυνες, αλλά μετά από αυτό θα τελειοποιηθεί. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όχι μόνο δεν καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, αλλά γελοιοποίησε έντονα την έκκληση για καταδίκη. Το μήνυμα είναι σαφές και εκεί: στη Ρωσία τα εβραϊκά λόμπι δεν μετράνε πλέον τίποτα, οι προσπάθειες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος να μας λυγίσει έχουν αποτύχει, υπάρχει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι πλέον αδιαπέραστο από τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό αλλάζει το γεωπολιτικό παιχνίδι, τελειώνει μια εποχή. Η ιρανική επίθεσηΌχι, εξακολουθεί να αποδυναμώνει την Ουκρανία.
10) Το Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι εάν είναι σοβαρό, εάν δεχθεί επίθεση, μπορεί να βυθίσει αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Το οποίο μπορεί να παρέχει βαλλιστικούς πυραύλους σε άλλους. Οι ίδιοι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν εκδώσει μια προειδοποίηση: το Ιράν μπορεί να διεξάγει έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Δύσης, όπως διεξάγει η Ουκρανία εναντίον της Μόσχας. Και μπορεί να γίνει ο μοναδικός εκπρόσωπος της ισλαμικής υπόθεσης, προκαλώντας μια καταστροφική διαδικασία σε πολλά κράτη, για παράδειγμα στην Ιορδανία, το Ιράκ κ.λπ.

ΥΓ. Δεν διαφωνώ με εκείνους που επικαλούνται τις αξίες, τα οικουμενικά δικαιώματα, τον τρόπο ζωής μας και τη δημοκρατία. Δεν είναι πλέον καιρός να χαθείτε σε άσκοπες συζητήσεις.

ΥΓ2: Πρέπει να αντικαταστήσουμε την αγωγή του πολίτη, αυτή τη μορφή ηλιθιότητας για τον «διάλογο», την «κατανόηση», τα «δικαιώματα» με την ικανότητα αμφισβήτησης των δυναμικών που κινούν την πραγματικότητα. Με αξίες έχουμε διαμορφώσει όχι πολίτες, αλλά μια συμμορία ηλιθίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: