Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΩΣ ΜΙΑ ΑΤΥΧΟΥΣ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΕΩΣ

 Stream episode Πῶς γνώρισα τὴν Γερόντισσα Γαβριηλία; by agiazoni podcast |  Listen online for free on SoundCloud

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 22α Απριλίου 2024.

ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΩΣ ΜΙΑ ΑΤΥΧΟΥΣ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΕΩΣ

(Σχόλιο σε δημοσίευμα κληρικού αναφερόμενο σε πρόσφατη αγιοκατάταξη)

    Σε μια σχετικά πρόσφατη ανακοίνωσή μας με τίτλο: «Ορισμένα ακόμη στοιχεία γύρω από την ταυτότητα των αγίων και τις αγιοκατατάξεις», (6.11.2023), θεωρήσαμε αναγκαίο να τονίσουμε, ότι ο ηθικισμός δεν αποτελεί τεκμήριο αγιότητος στην Ορθόδοξη πίστη μας. Και ότι δυστυχώς στις τραγικές και εσχατολογικές ημέρες μας, όπου κυριαρχεί το δαιμονικό πνεύμα της παναιρέσεως του Οικουμενισμού, παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο, να παραθεωρείται όλο και περισσότερο η περί αγιότητος διδασκαλία των αγίων Πατέρων μας, όπως και οι απαραίτητες προϋποθέσεις, που απαιτούνται για την αγιοκατάταξη πιστών. Τονίσαμε ακόμη ότι με πολλή λύπη διαπιστώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες να υιοθετούνται άλλα κριτήρια αγιοκατατάξεως, δανεισμένα συνήθως από τον Παπισμό με κυρίαρχο αυτό του ηθικισμού, ή της ποικίλης φιλανθρωπικής και κοινωνικής δράσης. Είχαμε πάρει αφορμή από μια πρόσφατη αγιοκατάταξη, αυτή της μακαριστής μοναχής Γαβριηλίας Παπαγιάννη, η οποία προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και επιφυλάξεις, εάν πράγματι πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια αγιοκατατάξεώς της εξ’ απόψεως ορθοδόξου διδασκαλίας.

Σε άλλη ανακοίνωσή μας με τίτλο:
 «Η Ορθόδοξη και η κακόδοξη αντίληψη περί της αγιότητος», (23.10.2023), θεωρήσαμε αναγκαίο να παραθέσουμε συνοπτικά την Ορθόδοξη διδασκαλία περί της αγιότητος και να παρουσιάσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αγιοκατάταξη πιστών με βάση τη διδασκαλία μεγάλων αγίων και κορυφαίων Ορθοδόξων θεολόγων της Εκκλησίας μας. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε, με βάση τις εν λόγω προϋποθέσεις και τις υπάρχουσες μαρτυρίες από τη ζωή της μακαριστής, είναι ότι δυστυχώς το πρόσωπο αυτό όχι μόνο ως αγία δεν μπορεί να θεωρηθεί, αλλά επί πλέον υπάρχει μια πληθώρα στοιχείων, που μαρτυρούν ότι υπήρξε ένα πρόσωπο διαβρωμένο από οικουμενιστικές θέσεις.................................

ΑΚΤΙΝΕΣ: ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕΩΣ ΜΙΑ ΑΤΥΧΟΥΣ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΕΩΣ (aktines.blogspot.com


ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΕΦΑΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΝΟ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΤΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΘΕΟ ΒΛΑΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η γνωστή τακτική του γραφείου επί των αιρέσεων και παραθρησκειών της Ι.Μ Πειραιώς, η οποία μας έχει συνηθίσει στο να «ωδυνάται και να τίκτει μυν». Δεν μας εκπλήσσει η ανακολουθία λόγων και έργων που χαρακτηρίζει το «γραφείο», αφού για πολλά και σοβαρά θέματα και μάλιστα θέματα ΠΙΣΤΕΩΣ απλώς αποφαίνεται και δεν πράττει το παραμικρό. Ας θυμηθούμε τα πολλά κείμενα και τις ημερίδες προ και μετά τη Σύνοδο της Κρήτης που έδιναν την εντύπωση στους προβληματισμένους πιστούς ότι θα ακολουθήσουν και έργα και ΠΡΑΞΗ ενάντια στον οικουμενισμό που με τόση «αγωνία» και «πόνο» πολεμάει το γραφείο. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ, ΛΟΓΙΑ. Έτσι και με το θέμα της «ατυχούς» κατά το γραφείο αγιοκατατάξεως, ενώ θα περίμενε κανείς να είχε ενεργήσει, όπως προβλέπεται, δια της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Πατριαρχείο καταθέτοντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα αντίθετα με την αγιοκατάταξη, πριν γίνει αυτή, αρκείται στον ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ χαρτοπόλεμο στα ιστολόγια σκανδαλίζοντας ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ τους πιστούς. Αν αυτή είναι υπεύθυνη τακτική, τότε πώς είναι η ανεύθυνη; Ας βγάλει το γραφείο επίσημη ανακοίνωση στην οποία θα τονίζει ότι δεν την αναγνωρίζει ως αγία τη Γερόντισσα Γαβριηλία και ότι δεν την μνημονεύει μέχρι νεοτέρας από το ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ και όχι από τα ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ και τον χ, ψ διδάκτορα της θεολογικής ή τους υπερορθόδοξους αγωνιστές του πληκτρολογίου και του καναπέ. Οι τίτλοι και οι διαχειρίσεις των ιστολογίων δεν συνεπάγονται την κατοχή της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και του ΔΙΚΑΙΟΥ.

fdathanasiou είπε...

Σε παρακαλώ να το δημοσιεύσεις ολόκληρο
https://fdathanasiou.wordpress.com/2024/04/22/%ce%bf%cf%86%ce%b5%ce%b9%ce%bb%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%af-%cf%84/
π.Δ.Α

Ανώνυμος είπε...

ποιος είναι ο δικός του άγιος;

amethystos είπε...

Ο Πνευματικός του Πατέρας Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Αγιος Καλλίνικος.

amethystos είπε...

8.15 Ευχαριστούμε φίλε γιά τήν υπενθύμηση τής τάξης πού προβλέπεται σέ τέτοιες περιπτώσεις.
Οι Ακτίνες δυστυχώς κληρονομούν τήν ασέβεια τού Τρεμπέλα, τού πρώτου συκοφάντη καί Αγιομάχου τών χρόνων μας, η υστερία τού οποίου πραγματικά σοκάρει. Μάλλον στίς οργανώσεις λειτουργεί εκτροφείο Αγιομαχίας.