Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΥΣΣΩΔΟΥΣ ΕΩΣΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΗΔΑΛΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΙΟΜΑΧΟΥΣ.

                                                   

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΡΑΣ (χαλάρωσε)

Ας δούμε πρώτα, τι λέει ο μακαριστός πρωτ. κυρός Ιωάννης Ρωμανίδης: «Άγιοι λέγονται όλοι όσοι, κατά διαφόρους βαθμούς, μετέχουν της αγιοποιού-θεοποιού ενεργείας του Θεού. Στην κατηγορία των Αγίων συγκαταλέγονται οι Προφήτες, οι Απόστολοι, οι Πατέρες και όλοι οι δια μέσου των αιώνων φίλοι του Χριστού, όσοι μετέχουν της φωτιστικής και θεοποιού ενεργείας του Θεού,[ΤΗΣ ΘΕΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ] μεταξύ τών οποίων οι μάρτυρες, οι όσιοι ασκητές, κληρικοί και λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι»[1]. Σε άλλο σημείο προσθέτει: «Η αγιότητα δεν έχει μια ουμανιστική και ηθικολογική έννοια, αλλά θεολογική. Άγιοι είναι όσοι θεραπεύθηκαν πνευματικά, δηλαδή όσοι, αφού η καρδιά τους καθαρίσθηκε, έφθασαν στον φωτισμό του νου και την θέωση. Αυτοί είναι τα πραγματικά -ενεργεία- μέλη του Σώματος του Χριστού. Υπάρχει η αντίληψη σήμερα ότι αν είναι κανείς καλός άνθρωπος, νομοταγής κλπ., τότε είναι καλός Χριστιανός, υποψήφιος άγιος. Οπότε, όλες οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας είναι υποψήφιοι Άγιοι. Αυτά, βέβαια, με τα κριτήρια των ηθικολόγων….Στην πατερική θεολογία όμως υπάρχει άλλη αντίληψη. Όποιος θεραπευθή, αυτός ο θεραπευμένος είναι άγιος. Διότι άγιος στην πατερική παράδοση σημαίνει ένας θεραπευμένος άνθρωπος και τίποτε άλλο»[2].[ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟΝ ΘΕΛΗΜΑ]

Ας δούμε τώρα τι λέει και ο μακαριστός πρωτ. κυρός Γεώργιος Μεταλληνός. Ο μεγάλος αυτός θεολόγος τόνιζε ότι για την αγιοκατάταξη πρέπει να συντρέχουν απαραίτητα οι εξής έξι προϋποθέσεις: α) η εκπεφρασμένη και αποδεδειγμένη ακραιφνής ορθόδοξη πίστη του προς αγιοκατάταξη προσώπου, χωρίς την παραμικρή απόκλιση και σκιά, β) η αποδεδειγμένη χάρη της θαυματουργίας, εν ζωή και μετά την κοίμησή του, μακριά από υποκειμενισμούς και αόριστες φημολογίες, γ) η μετά την κοίμησή του αφθαρσία, ή ευωδία, ή μυροβλυσία των λειψάνων του, δ) η φανέρωση διά θαυμαστών αποκαλύψεων της αγιότητάς του σε ευσεβείς και ενάρετους ανθρώπους, ε) η απόλυτα βεβαιωμένη αγία και ενάρετη ζωή του από το εκκλησιαστικό σώμα και στ) η παρέλευση αρκετού χρόνου, ακόμη και εκατό, για αγιοκατάταξη, από την κοίμησή του, ώστε να μην υπάρχουν στη ζωή, συνδεόμενα συναισθηματικά με αυτόν πρόσωπα. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα παραπάνω δεν τα ακούσαμε από τρίτους, αλλ’ απ’ ευθείας από τον ίδιο τον μακαριστό π. Γεώργιο, (ως αυτήκοοι μάρτυρες), κατά την μακροχρόνια συνεργασία που είχαμε μαζί του και τα καταθέτουμε στο εκκλησιαστικό πλήρωμα ως πολύτιμη παρακαταθήκη και ως οδηγό πλεύσεως στην Εκκλησία. Επίσης μόλις είναι ανάγκη να τονίσουμε με έμφαση, ότι και αυτοί ακόμη οι φανατικοί οπαδοί της μακαριστής αναγκάζονται να ομολογήσουν και να παραδεχθούν, ότι ούτε θαύματα μαρτυρούνται, (εν ζωή, ή μετά θάνατον), στην περίπτωσή της, ούτε ευωδία, ή μυροβλυσία των λειψάνων της.

Στο σημείο αυτό θα έπρεπε να κλείσουμε το άρθρο μας, διότι τα όσα παραπάνω παραθέσαμε από μόνα τους είναι ικανά να συντρίψουν κάθε αντιλογία, να κονιορτοποιήσουν κάθε αντίθετο επιχείρημα και να πείσουν κάθε καλοπροαίρετο μέλος της Εκκλησίας. Όταν μιλάει ο ουρανός, τότε οι άνθρωποι θα πρέπει να σιγούν.

ΑΓΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΙΟΘΕΤΗΜΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. Ο ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΝ. ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΘΕΡΑΠΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ. ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΟ ΤΙ ΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΔΕΥΟΝΤΕΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΤΙΣΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΘ ΗΜΑΣ, ΤΟ ΠΩΣ ΟΥΣΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΖΩΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΣΩΖΕΙ. ΘΑ ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΠΟΔΟ ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟ. ΕΛΕΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ. ΘΑ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ, ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΕ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ. ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ. ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ Ο ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ. ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΖΩΙΚΟ ΑΙΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟ ΑΙΩΝΑ.
ΝΑ ΚΥΡΗΞΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΗΝΕΡΕΣ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ.... Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΔΟΛΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ. ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ.
ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΜΕ ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ...ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΖΗΛΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟ Ή ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΤΑΝ ΕΡΕΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ. ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΟΠΕΡΙΧΩΡΗΣΗΣ. Η ΑΛΛΗΛΟΠΕΡΙΧΩΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΤΑΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΗΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΒΟΥΣΜΑΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΖΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΒΙΓΚΙΓΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΛΙΜΟΚΤΟΝΕΙ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΛΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΖΗΛΟ ΌΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΧΑΡΙΤΙ ΚΥΡΙΟΥ. ΝΑΙ ΧΑΡΙΤΙ ΚΥΡΙΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΟΙ ΓΙΩΤΑΔΕΣ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

Η εκούσια πτωχεία της κι ο πολιτισμός της, όπως και το σέβας που έδειχνε στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου, άγγιξε τον λαό της Ινδίας. Μορφωμένοι Βραχμάνοι ή απλοί άνθρωποι της ζήτησαν να τους μιλήσει για την Ορθοδοξία και την εκκλησία στην οποία ανήκε. Τότε τους έδινε ένα Ευαγγέλιο ή μία Φιλοκαλία. Έσωσε πολλούς Ευρωπαίους Χριστιανούς από πνευματικές επιρροές και απογοητεύσεις. Πίστευε πλέον ότι έκανε το θέλημα του Θεού όταν ξαφνικά της ήρθε το μήνυμα από τους αγγέλους όπως η ίδια έλεγε, «τώρα είσαι σε θέση να πας για Μοναχή». Η ίδια άφησε το θέμα ανοιχτό και πίστευε ότι ο Θεός για άλλη μια φορά θα την οδηγούσε.Πολλοί από αυτούς έγιναν ορθόδοξοι ιερείς ή μοναχοί.Πήγε στα Ιεροσόλυμα, στη Μονή των Αγίων Μάρθας και Μαρίας αδελφών του Αγίου Λαζάρου στη Βηθανία. Εκάρη μοναχή στην Πάτμο από τον Μακαριστό π. Αμφιλόχιο Μακρή. Η μακαριστή Γερόντισσα Γαβριηλία έγινε το δεξί χέρι του μακαριστού π. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου στην Κένυα, κι ακολούθησε τον Σεβασμ. Ειρηναίο Γαλανάκη (Κισσάμου και Σελίνου) στην Βόννη όταν αυτός εκδιώχθηκε κατά την δικτατορία.Πνευματικός της ήταν ο Αρχιμ. π. Lev Giller. Ο Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ της είχε κάνει πρόταση να παραμείνει ως Ηγουμένη της Γυναικείας Αδελφότητας. Όλα γύρω της απέπνεαν πνευματική αγάπη και υψηλό επίπεδο. Στο τέλος της ζωής της έζησε 2 χρόνια στην Αγία Σκέπη στο μετόχι του Αγ. Νεκταρίου στην Αίγινα απέναντι από την Παλαιοχώρα την 1η επισκοπή του Αγ. Διονυσίου. Κατόπιν με το πνευματικοπαίδι της επήγε στη Λέρο για τον τελευταίο χρόνο της ζωής της. Κοιμήθηκε στις 27 Μαρτίου 1992 σε ηλικία 95 ετών, στην οικία Θεοτοκά στον Άγιο Νικόλαο στο Λακκί της Λέρου… ανασηκώνοντας τα χέρια της στον ουρανό… Εκείνη την στιγμή τα πνευματικά της παιδιά άκουσαν καθαρότατα μια νεανική φωνή να τραγουδά μια μελωδία άγνωστη, χαρμόσυνη, Αγγελική… Αυτό κράτησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και μετά μια σιωπή πλημμύρισε το κελί της…

Αξιώθηκε επίσης και της απόκτησης του διορατικού χαρίσματος. Έλεγε ότι κάποτε οι άγγελοι της είπαν ότι αυτό που μετράει πιο πολύ είναι το ποσόν και το ποιόν της αγάπης που δίνεις στους άλλους χωρίς διακρίσεις!

ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΤΑΤΟΙ ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ ΙΝΔΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ; ΟΚ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΙΝΔΩΝ.

Πόσα στόματα κρέμονται σε ένα κουτί γάλα;


Ο ΤΡΕΜΠΕΛΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟΜΑΧΙΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΡΑ. Η ΕΙΡΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΓΙΟΜΑΧΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΤΥΛΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ.

ΛΕΩΝ ΣΤΥΛΟΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ

https://www.triklopodia.gr/%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BB/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και στ) η παρέλευση αρκετού χρόνου, ακόμη και εκατό, για αγιοκατάταξη, από την κοίμησή του, ώστε να μην υπάρχουν στη ζωή, συνδεόμενα συναισθηματικά με αυτόν πρόσωπα. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα παραπάνω δεν τα ακούσαμε από τρίτους, αλλ’ απ’ ευθείας από τον ίδιο τον μακαριστό π. Γεώργιο, (ως αυτήκοοι μάρτυρες), κατά την μακροχρόνια συνεργασία που είχαμε μαζί του και τα καταθέτουμε στο εκκλησιαστικό πλήρωμα ως πολύτιμη παρακαταθήκη και ως οδηγό πλεύσεως στην Εκκλησία.....

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ... ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΆΝΩ...αλλά ΕΣΧΑΤΩΣ ΕΙΔΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥ. ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΟΛΥ ΒΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟ;

amethystos είπε...

Εμείς δέν συμφωνούμε φίλε. Ο ΜΕΤΑΛΛΗΝΌΣ ανοίχτηκε στήν θεολογία από ενθουσιασμό διότι επιδοκίμασε τήν εύκολη τροφή τού Ρωμανίδη καί στήν ιστορία καί στήν υποτιθέμενη θεολογία. Ακούσαμε πολλές διαμαρτυρίες από τόν σχωρεμένο Ηλείας. Αλλά φίλε ούτε μπορείς νά φανταστείς τί σημαίνει. Οι Αγιοκατατάξεις είναι ελάχιστες μπρός στού Αγίους πού μάς χαρίζει διαρκώς ο Κύριος. Γίνονται γνωστοί μόνον αυτοί πού αποφασίζει ο Κύριος διότι μάς προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο καί απαραίτητο σέ κάθε εποχή.Από τή Μικρά Ασία είχαμε τήν μεγάλη πλημμύρα τών τελευταίων Αγίων. Νά δούμε τώρα οι Ελληνες τί ψάρια θά πιάσουμε μέ τό εθνικό πάθος τού φθόνου πού τρέχει στίς φλέβες μας καί μάς οδηγεί στήν έπαρση.