Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Χωρίς το Άγιο Πνεύμα κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει τον Θεό και πόσο πολύ μας αγαπά!

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (1866-1938).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: Δίψα Θεού

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=396753

Τα επίγεια μαθαίνονται με την επίγεια διάνοια, ενώ ο Θεός και όλα τα επουράνια γνωρίζονται μόνο με το Άγιο Πνεύμα και παραμένουν απρόσιτα για το νου που δεν αναγεννήθηκε.

Όποιος γνώρισε με το Άγιο Πνεύμα τον Θεό, αυτός λησμονεί τη γη, σαν να μην υπήρχε.

Μετά την προσευχή όμως ανοίγει τα μάτιά του, και, να πάλι την ξαναβλέπει.

Αδελφοί, οι Άγιοι βλέπουν στην Βασιλεία των Ουρανών την δόξα του Θεού.

Άς ταπεινώσουμε, λοιπόν, κι εμείς τον εαυτό μας και ο Κύριος θα μας αγαπήση και όχι μόνο θα μας δωση στη γη κάθε τι ωφέλιμο για την ψυχή και το σώμα, αλλά και θα μας αποκαλύψη όλα τα μυστήρια.

Οι άνθρωποι προσκολλήθηκαν με την ψυχή τους στα επίγεια αποκτήματα και έχασαν την αγάπη του Θεού και γι’ αυτό δεν υπάρχει ειρήνη στη γη.

Πολλοί θέλουν κατά τη διάρκεια όλης της ζωής τους να μάθουν από περιέργεια, π.χ. πώς έγινε ο ήλιος – δεν φροντίζουν όμως να γνωρίσουν τον Θεό.

Ο Κύριος όμως δεν μας μίλησε για τον ήλιο, αλλά μας αποκάλυψε τον Πατέρα και τη Βασιλεία των Ουρανών.

Είπε πως οι δίκαιοι θα λάμψουν στη Βασιλεία του Πατέρα τους σαν τον ήλιο (Ματθ. ιγ΄ 43) και η αγία Γραφή λέγει πως ο Κύριος θα είναι το Φως στον παράδεισο (Αποκ. κα΄ 23, κβ΄ 5) και το Φως του Κυρίου θα λάμπη στις ψυχές, στο νου και στα σώματα των Άγίων.

Ζούμε στη γη και δεν βλέπομε τον Θεό και δεν μπορούμε να Τον δούμε. Αλλά σαν έλθη το Άγιο Πνεύμα στην ψυχή, τότε θα δούμε τον Θεό, όπως Τον είδε ο Άγιος Στέφανος.

Η ψυχή και ο νους αναγνωρίζουν αμέσως με το Άγιο Πνεύμα ότι Αυτός είναι ο Κύριος. Έτσι ο Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος αναγνώρισε με το Άγιο Πνεύμα στο μικρό βρέφος τον Κύριο.

Και ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής με το Άγιο Πνεύμα αναγνώρισε επίσης τον Κύριο και Τον υπέδειξε στο λαό.

Χωρίς το Άγιο Πνεύμα όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίση τον Θεό και πόσο πολύ μας αγαπά.

Ακόμη κι αν διαβάζωμε πως μας αγάπησε και έπαθε από αγάπη για μας, σκεφτόμαστε γι’ αυτά μόνο με το νου, αλλά δεν καταλαβαίνομε όπως πρέπει, με την ψυχή, την αγάπη του Χριστού.

Όταν όμως το Πνεύμα το Άγιο μας διδάξη, τότε γνωρίζομε με ενάργεια και αισθητώς την αγάπη και γινόμαστε όμοιοι με τον Κύριο,

Ελεήμων Κύριε, δίδαξέ μας όλους με το Πνεύμα Σου το Άγιο να ζούμε σύμφωνα με το θέλημά Σου, έτσι που όλοι να γνωρίσωμε με το Φως Σου Εσέ τον αληθινό Θεό. Γιατί χωρίς το Φως Σου δεν μπορούμε να καταλάβωμε όλο το πλάτος της αγάπης Σου.

Φώτισέ μας με τη χάρη Σου, κι αυτή θα θερμάνη τις καρδιές μας για να Σε αγαπούμε.
 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, νυν οσίου Σωφρονίου, ο «Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», έκδοση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.

Χωρίς το Άγιο Πνεύμα κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει τον Θεό και πόσο πολύ μας αγαπά! | Πεμπτουσία (pemptousia.gr)

ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΠΙΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ; ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΜΑΧΟΙ, ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: