Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Η τουρκική κατάρρευση

Κανένας δεν θέλει σήμερα να έχει στην κατοχή του τουρκικές λίρες, ούτε βέβαια καταθέσεις στις υπό χρεοκοπία τράπεζες της χώρας – η οποία συνεχίζει παρ’ όλα αυτά να απειλεί την Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μας βέβαια με άσφαιρα πυρά, αφού ευρίσκεται τόσο από οικονομικής, όσο και από γεωπολιτικής πλευράς σε άθλια κατάσταση – με τους ελάχιστους συμμάχους που έχει να είναι στην ουσία άσπονδοι εχθροί της, λόγω της αμετροεπούς συμπεριφοράς του δικτάτορα της.    

Επικαιρότητα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας – χωρίς να φαίνονται ακόμη οι ζημίες που έχει υποστεί, από το κόστος των πολέμων που έχει διενεργήσει τα τελευταία χρόνια. Πόλεμοι που δεν κέρδισε ποτέ, αφού στην ουσία πρόκειται για μία αδύναμη χώρα που προσποιείται την ισχυρή, πληρώνοντας ένα τεράστιο τίμημα για την αλαζονεία της. Αυτή τη στιγμή βέβαια, για μία ακόμη φορά, η κρίση που βιώνει είναι νομισματική – εφαρμόζοντας την πολιτική που της επέβαλλε στο παρελθόν το ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το κράτος ξεπουλάει ότι έχει και δεν έχει, μεταφέροντας ταυτόχρονα τα χρέη του στον ιδιωτικό τομέα.



Έτσι, ενώ το δημόσιο χρέος της διατηρείται χαμηλά στο 31% του ΑΕΠ της, κυρίως μέσω της ανόδου του ΑΕΠ, μεταξύ άλλων λόγω της αύξησης του πληθυσμού της, το ιδιωτικό χρέος ακολουθεί μία έντονη ανοδική πορεία (γράφημα) – η οποία φυσικά θα προκαλέσει μαζικές τραπεζικές χρεοκοπίες, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος, όταν υπερβεί σε σταθερή βάση το 1:7 σε σχέση με το δολάριο (άρθρο). Ήταν δε γνωστό από την προηγούμενη νομισματική κρίση του 2018 πως δεν θα επιβίωνε μίας επόμενης – όπως η σημερινή του COVID 19 που προκάλεσε την κατάρρευση των τουριστικών της εσόδων, σε μία εποχή που ήδη τα καθαρά συναλλαγματικά της αποθέματα είναι αρνητικά, οπότε έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ το τουριστικό συνάλλαγμα
Η χθεσινή πτώση λοιπόν της λίρας στο 1:7,27 σε σχέση με το δολάριο (γράφημα), όταν τα «νυχτερινά» επιτόκια δανεισμού είχαν εκτοξευθεί στα ύψη, σηματοδότησε την αρχή του τέλους της – με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μαζικά την αγορά της, φοβούμενοι τη χρεοκοπία της (μόνο τον Ιούνιο πούλησαν 893 εκ. τουρκικές μετοχές, πηγή). Η κεντρική της τράπεζα δε, έχοντας προ πολλού χάσει την ανεξαρτησία της, διατηρεί τα επιτόκια στο 8,25% – κάτω δηλαδή από τον επίσημο πληθωρισμό που τοποθετείται στο 11,8%. Έτσι αναγκάσθηκε να πουλήσει δεκάδες δις $ από τα αποθεματικά της για να στηρίξει το νόμισμα (1 δις $ μόνο την Τετάρτη), αντί να αυξήσει ως όφειλε το βασικό επιτόκιο – επειδή ο δικτάτορας δεν της το επιτρέπει.
Φυσικά δεν πρόκειται για μία βιώσιμη πολιτική, όπως τεκμηριώνεται από τον κατά κάποιον τρόπο δείκτη χρεοκοπίας της – από τα CDS που αυξάνονται ξανά, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2018 (γράφημα). Όσον αφορά τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της κορυφώθηκαν επίσης στο 14,22% πρόσφατα, έναντι 11,9% πριν από μερικές ημέρες – ενώ το ΔΝΤ προειδοποίησε την κεντρική τράπεζα για τους κινδύνους που στο παρελθόν είχε καταπολεμήσει με το ξεπούλημα επιχειρήσεων της σε Κινέζους, με τη στήριξη του Κατάρ (συμφωνία ανταλλαγής, swap δηλαδή 10 δις $), καθώς επίσης με τις κλοπές χρυσού της Λιβύης.
Η άνοδος τώρα του τραπεζικού δανεισμού της από το εξωτερικό τροφοδοτεί τη ζήτηση για εισαγωγές, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της – το οποίο είχε περιορισθεί από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Κανένας πάντως δεν γνωρίζει εάν καλέσει το ΔΝΤ, εάν θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων της ή εάν θα υποτιμήσει επίσημα το νόμισμα της – μετά το διπλασιασμό σχεδόν της ποσότητας χρήματος Μ2 εντός δύο μόλις ετών (γράφημα, τα τυπογραφεία της δουλεύουν στο φουλ).
Κλείνοντας, κανένας δεν θέλει σήμερα να έχει στην κατοχή του τουρκικές λίρες, ούτε βέβαια καταθέσεις στις υπό χρεοκοπία τράπεζες της χώρας – η οποία συνεχίζει παρ’ όλα αυτά να απειλεί την Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μας βέβαια με άσφαιρα πυρά, αφού ευρίσκεται τόσο από οικονομικής, όσο και από γεωπολιτικής πλευράς σε άθλια κατάσταση – με τους ελάχιστους συμμάχους που έχει να είναι στην ουσία άσπονδοι εχθροί της, λόγω της αμετροεπούς συμπεριφοράς του δικτάτορα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: