Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Κοινό καλό, κοινά αγαθά (2ο μέρος) – Roberto Pecchioli

Συνέχεια από: Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

  

Για να προσδιοριστούν τα κοινά αγαθά για τους σκοπούς του κοινού καλού, είναι απαραίτητο να οριστεί η έννοια του αγαθού από οικονομική και αστική έννοια.[Η ΑΘΕΛΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ] Μας αρέσει το σκεπτικό που προτείνει ο Maurizio Pallante. Τα αντικείμενα και οι υπηρεσίες που ανταλλάσσονται με χρήματα είναι αγαθά. Η λέξη που ορίζει ένα αντικείμενο ή μια υπηρεσία από την οποία οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αντλούν μια χρησιμότητα είναι καλή . Αυτό σκοπεύουμε να συζητήσουμε. Υπάρχουν αγαθά, δηλαδή χρήσιμα αντικείμενα και υπηρεσίες, που δεν μπορούν να αγοραστούν, από επιλογή ή επειδή προτιμά κανείς να τα παράγει ο ίδιος ή να τα ανταλλάσσει με τη μορφή δώρου. Μια βλασφημία για το εμπορευματικό σύστημα στο οποίο όλα έχουν μια τιμή σε χρήμα. Άλλα αγαθά που δεν μπορούν να αγοραστούν είναι τα λεγόμενα σχεσιακά αγαθά, δηλαδή ό,τι ανήκει ή αφορά στην κοινότητα της οποίας είναι μέρος, καθώς και κάποια κοινά αγαθά που έχει το φυσικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί. Τα κοινά αγαθά, αυτά που παράγονται ιδιοχείρως ή ανταλλάσσονται με τη μορφή δώρων, αγαθών σχέσεων, δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αγαθών. Επομένως, πρέπει να διατηρηθούν και να απομακρυνθούν από την αγορά. Πολλά αντικείμενα και υπηρεσίες που αγοράζονται στην αγορά και εμπίπτουν στην κατηγορία των αγαθών δεν έχουν καμία χρήση.

Μεταξύ των σχεσιακών αγαθών συμπεριλαμβάνουμε την προστασία της επικράτειας με τη διπλή έννοια της προστασίας της φύσης και της διατήρησης των κοινοτήτων που ζουν εκεί. Δύο στοιχεία που έχουν αυξανόμενη οικονομική, αλλά και αστική αξία. Ας σκεφτούμε το κόστος αποκατάστασης και ανακατασκευής μετά από ακραία κλιματικά φαινόμενα. Η επένδυση στην υπεράσπιση της φύσης, εκτός από την αποφυγή καταστροφών, καθορίζει ενάρετους οικονομικούς κύκλους, επιτρέπει στους πληθυσμούς να ζουν καλύτερα και να δημιουργούν ευημερία μέσα από την εφευρετικότητα και την αρχαία και αιώνια σοφία του λαού μας. Είναι ένα σχεσιακό αγαθό που γίνεται κοινό αγαθό, κινητήρια δύναμη για ευφυή ανάπτυξη. Ομοίως, είναι σχεσιακό και κοινοτικό αγαθό να μην στερούνται - ή να αποκαθίστανται - αποδεκτά επίπεδα υπηρεσιών για εκατομμύρια πολίτες που ζουν - εκ γενετής ή επιλογή - σε αγροτικές περιοχές και σε περιοχές μακριά από μεγάλες εμπορικές ροές. Το κλείσιμο του ταχυδρομείου, του τελευταίου κοντινού μαγαζιού, του μπαρ που λειτουργεί ως σημείο συνάντησης και αναφοράς, είναι το θανάσιμο χτύπημα για εκατοντάδες κοινότητες. Η δημόσια βοήθεια γίνεται μια μακροπρόθεσμη επένδυση με τεράστιες επιπτώσεις όσον αφορά την ποιότητα ζωής (άυλο κοινό αγαθό), την άμυνα και την ανασυγκρότηση της περιοχής, την ικανότητα να κρατηθούν ζωντανές πόλεις και κοιλάδες.

Από υλική άποψη, το κατ' εξοχήν κοινό καλό είναι το νερό. Καμία παραχώρηση στην αγορά: το νερό είναι ζωή και δεν μπορεί να εμπορευτεί. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, η επένδυση σε λεκάνες[ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ΒΡΥΣΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΣ] που εξασφαλίζουν αστικά, γεωργικά και βιομηχανικά εφόδια και ταυτόχρονα αποφεύγουν τη διαδοχή καταστροφών που παραμορφώνουν την περιοχή, καταστρέφουν την οικονομία και τη ζωή των κοινοτήτων, θα πρέπει να αποτελεί αναπόφευκτη προτεραιότητα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνολογικά μέσα που είναι διαθέσιμα σήμερα. Οι ιδιώτες -δηλαδή οι κερδοσκοπικοί γίγαντες- πρέπει να αποκλειστούν, να διωχθούν από την εκμετάλλευση του νερού. Ένα άλλο πράγμα είναι η συνεργασία μεταξύ των δημοσίων αρχών και των πληθυσμών, των οποίων η ικανότητα για καινοτομία, η φαντασία στην επινόηση λύσεων πρέπει να ενθαρρυνθεί και να χρησιμοποιηθεί η φυσική τάση για επίλυση των προβλημάτων της αλυσίδας ύδρευσης. Κοινό αγαθό είναι και η ικανότητα αυτοδιοίκησης των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες πρέπει επιτέλους να επιτραπεί να ασκήσει την αρχή της επικουρικότητας, στην οποία οι κολοσσοί που κατέχουν την αγορά αντιτίθενται με τη δύναμη του χρήματος. Το νερό είναι το πιο προφανές από τα φυσικά μονοπώλια που κατέχουν οι κοινότητες και οι θεσμοί που τις κυβερνούν.

Ένα άλλο κοινό αγαθό που πρέπει να αφαιρεθεί από την αγορά -δηλαδή από τη μονοπωλιακή, ληστρική βούληση λίγων- είναι η υγειονομική περίθαλψη. Η βούληση των ολιγαρχιών, στη Δύση και συγκεκριμένα στην ΕΕ, είναι η ιδιωτικοποίηση του κλάδου. Καμία αντίρρηση για την ύπαρξη ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης, αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και την Ιταλία είναι απαράδεκτο. Όσοι συχνάζουν σε νοσοκομεία και στα επείγοντα πέφτουν στην κόλαση: αναποτελεσματικότητα, ακολασία, ατελείωτοι χρόνοι αναμονής που σημαίνουν βάσανα, πόνο, απώλεια ανθρώπινων ζωών, συχνά σε ανάξιες πολιτικές συνθήκες. Όλα αυτά -πέρα από την αφοσίωση όσων εργάζονται εκεί- είναι σκόπιμα. Η ατυχής επιλογή είναι να εκτραπεί ο μεγαλύτερος αριθμός υπηρεσιών, υπηρεσιών και επαγγελματιών προς τον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει αγορά για την υγεία, δηλαδή την επιβίωση, ούτε είναι αποδεκτό ένας τόσο ευαίσθητος τομέας να μεταβιβάζεται εξ ολοκλήρου στις περιφέρειες. Είναι το κράτος που πρέπει να πάρει πίσω τα ηνία της υγειονομικής περίθαλψης, είναι η πολιτική εξουσία που πρέπει να εγγυηθεί το δικαίωμα όλων, από το Bolzano έως το Barbagia, σε μητροπολιτικές και περιθωριακές περιοχές σε υψηλό επίπεδο καθολικής βοήθειας. Αρκετά με το κλείσιμο δημόσιων εγκαταστάσεων και νοσοκομείων, με την επιφύλαξη της ανάγκης συγκέντρωσης, για λόγους ποιότητας μηχανημάτων και τεχνολογιών, των πιο σύνθετων υπηρεσιών. Στην υγειονομική περίθαλψη, η ροή χρημάτων που περνά από το δημόσιο σύστημα στο ιδιωτικό είναι τεράστια. Πέρα από τις εκλογικές διακηρύξεις, καμία πολιτική δύναμη δεν έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Κοινά αγαθά είναι το σπίτι, η αγροτική γη, το δίκτυο υποδομών κινητικότητας. Η πολιτική εξουσία πρέπει να εγγυάται την πρόσβαση σε ευρεία ιδιοκτησία κατοικίας. αδύνατο αν δεν νικηθούν οι λαβίδες της κερδοσκοπικής χρηματοδότησης και της κοινωνικής επισφάλειας. Είναι ολοένα και πιο δύσκολη αλλά και δαπανηρή η πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια για στέγαση (και για την έναρξη μικρομεσαίων επιχειρηματικών, εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων) λόγω των συνθηκών που επιβάλλονται σε ένα σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς από το τραπεζικό σύστημα. Αποκλεισμός των νεότερων, των εργαζομένων με επισφαλείς συμβάσεις, των φτωχών εργαζομένων, που παρότι έχουν σταθερή εργασία, αντλούν ανεπαρκές εισόδημα από αυτήν. Είναι η αγορά, ακούμε να λένε οι πιστοί της, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι. Αυτό δεν ισχύει και σε κάθε περίπτωση η αγορά δεν είναι το μέτρο των πάντων ούτε η δικαιολογία για κάθε αδικία.

Το πιστωτικό σύστημα - που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την ευημερία, την επινοητικότητα, τις καλές ιδέες - έχει ιδιωτικοποιηθεί πλήρως. Ταμιευτήρια και συνεταιριστικές τράπεζες δεν υπάρχουν πλέον, παρά μόνο ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Η συνεταιριστική πίστωση αντιστέκεται σε υπολειπόμενη μορφή. Η κατάργηση των τραπεζικών νόμων που έκαναν την Ιταλία μεγάλη (1926, 1936), τόσο που αντιγράφηκαν από τις ΗΠΑ του Ρούσβελτ, είχε ως αποτέλεσμα μια κοινωνική βόμβα που σκάει με τον καιρό. Αντί να ιδιωτικοποιούμε -χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εθνικά συμφέροντα- πρέπει να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δημόσια τράπεζα με πιστωτικές λειτουργίες για εθνικές εταιρείες, έρευνα και καινοτομία. Μια δημόσια τράπεζα έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται χρήματα υπό τους όρους των κεντρικών τραπεζών, παρακάμπτοντας -τουλάχιστον εν μέρει- το πιο απεχθές μονοπώλιο, αυτό της νομισματικής δημιουργίας χρέους, που έχει ανατεθεί σε μια ανεξάρτητη ιδιωτική οικονομική οντότητα, το κεντρικό τραπεζικό σύστημα. Δεν υπήρξε πιο καταστροφικό μέτρο από την ιδιωτικοποίηση του νομίσματος, που παρήγαγε το διεστραμμένο σύστημα του δημόσιου χρέους, ανεκτίμητο από μαθηματικά στοιχεία. Το μεγαλύτερο ψέμα, που τροφοδοτείται από τον ψευδή μύθο των «νομισματικών αρχών», του Μάριο Ντράγκι και της Μαντάμ Λαγκάρντ , πράκτορες του χρηματοπιστωτικού θόλου, που αφαιρέθηκαν από κανόνες, ελέγχους και ευθύνες με παράλογες διεθνείς νομικές εγγυήσεις.

Τον 21ο αιώνα, το άλλο γιγαντιαίο ιδιωτικό ολιγοπώλιο που δέχεται επίθεση αφορά τα μεγάλα δίκτυα πληροφορικής και τεχνολογίας, τους εικονικούς αυτοκινητόδρομους στους οποίους τρέχουν δισεκατομμύρια δεδομένα και μεταδεδομένα που χρησιμοποιούνται στον οικονομικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Το σύστημα τηλεπικοινωνιών είναι καθοριστικό για την ασφάλεια των κρατών και την ελευθερία των πολιτών. Δεν μπορεί να είναι στα χέρια του fintech εφάπαξ . Στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, οι δορυφόροι που χρησιμοποιήθηκαν είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιοκτησία ιδιωτικών γιγάντων που συνδέονται με το βαθύ κράτος ορισμένων δυνάμεων, κυρίως των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Είναι αδιανόητο τα δεδομένα που αφορούν την κρατική ασφάλεια -με τη σχετική τεράστια δύναμη του εκβιασμού- να μην αποτελούν αποκλειστικό μέλημα των κρατών, έκφραση των λαών.

Είναι πολύ προφανές να διεκδικήσουμε την κοινή καλή φύση των ενεργειακών δικτύων, των υποδομών όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια και ορισμένων στρατηγικών βιομηχανικών τομέων. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να ιδιωτικοποιούν. Πρόσφατα δόθηκε εξουσιοδότηση στη Leonardo, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της άμυνας, της αεροδιαστημικής και της ασφάλειας, να πουλήσει το μερίδιο τριών τοις εκατό στη Black Rock, το πιο ισχυρό fund στον πλανήτη. Ο ανόητος ενθουσιασμός της κυβέρνησης: είναι απόδειξη, ισχυρίζεται, ότι το σύστημα λειτουργεί και οι ιταλικές εταιρείες είναι ελκυστικές. Ναι, από τους διεθνικούς θόλους που θα καταλήξουν να κυριαρχούν σε ζωτικούς οικονομικούς και ερευνητικούς τομείς, κατευθύνοντάς τους αδιαφορώντας για το εθνικό συμφέρον. Παρόμοιες ιδιωτικοποιήσεις -μερικές αλλά ενδεικτικές μιας διαδικασίας λεηλασίας κοινών αγαθών- θα αφορούν τα Ταχυδρομεία (με συνακόλουθο το τέλος της ευρείας εδαφικής διάχυσης των κλάδων) και τους σιδηροδρόμους. Θανάτου για ασύμφορες γραμμές, κατά παράβαση της συνταγματικής διάταξης που διασφαλίζει την κινητικότητα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως κατοικίας.

Δυστυχώς, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, για παράδειγμα, να μιλάμε για επιστημονική έρευνα, η οποία πρέπει να είναι δωρεάν, αλλά τα αποτελέσματα της είναι ένα κοινό αγαθό στο οποίο η αγορά πρέπει να υποτάσσεται στο δημόσιο συμφέρον. Ή, οδικές υποδομές. Η ιδιωτικοποίηση της Autostrade πρόσφερε μια τεράστια οικονομική ώθηση σε όσους ευνοούσαν το κέρδος έναντι της ασφάλειας και της καινοτομίας, με αποτέλεσμα την παραμέληση, τις δυσλειτουργίες και τις καταστροφές όπως η κατάρρευση της γέφυρας Morandi. Συχνά η πολιτική δικαιολογία για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι το διεκδικούμενο πλεονέκτημα όσον αφορά την ποιότητα και τα τιμολόγια. Έχουμε αποδείξεις για το αντίθετο στις τσέπες μας. έχοντας εμπιστευτεί κοινά αγαθά σε ιδιώτες (γενικά αλλοδαπούς, ανεξέλεγκτους, πιο ισχυρούς από το κράτος) έχει περικόψει ανελέητα μισθούς και θέσεις εργασίας. Χωρίς, ωστόσο, αλλαγή της κατάστασης του δημόσιου χρέους: μερικά δισεκατομμύρια σε μετρητά μπροστά σε ένα τεράστιο χρέος και πάνω από όλα την παραίτηση από την κυριαρχία επί των κοινών αγαθών και - πολύ συγκεκριμένα - ορισμένα κέρδη από δραστηριότητες (διανομή ενέργειας, τηλεφωνία) από ιδιώτες σε μονοπωλιακό καθεστώς.

Ένα βιβλίο ονείρου, θα πουν πολλοί, η διεκδίκηση των κοινών αγαθών ως ενέχυρο του κοινού καλού. Σωστό, αλλά μόνο αν δεν αναγνωρίσουμε τη δυνατότητα ανατροπής του σημερινού συστήματος που βασίζεται σε γενικευμένη ολιγαρχική ιδιωτικοποίηση. Φτώχεια και προλεταριοποίηση στον πάτο, πλούτος σε σημείο παντοδυναμίας στην κορυφή, με τη δεισιδαιμονία της καταραμένης «σταθερότητας», δηλαδή την απαγόρευση - νομικά θεσπισμένη από νόμους που έφτιαξαν οι άρχοντες για τους εαυτούς τους - να τροποποιηθεί το σύστημα. Η αιωνιότητα του κακού λόγω της ψευδούς απουσίας εναλλακτικών επιλογών, η άρνηση του κοινού καλού μέσω της οικειοποίησης των κοινών αγαθών.

 https://www.ereticamente.net/bene-comune-beni-comuni-2-parte-roberto-pecchioli/

Δεν υπάρχουν σχόλια: