Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Σύνοδος για τη συνοδικότητα: πρόγραμμα της δεύτερης συνόδου (2024)

 

Παρουσίαση του προγράμματος τής δεύτερης συνεδρίας 16 Σεπτεμβρίου 2024

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2024, οι καρδινάλιοι Jean-Claude Hollerich , Γενικός Σχεδιαστής(επιβλέπων) της Συνόδου, και Mario Grech , Γενικός Γραμματέας, παρουσίασαν τη δεύτερη σύνοδο της XVI Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη. από τις 2 έως τις 27 Οκτωβρίου 2024.

Έχει ήδη ειπωθεί σε αυτόν τον ιστότοπο ότι οι αλλαγές στους συμμετέχοντες είναι λίγες, αλλά μερικές φορές σημαντικές, όπως στην περίπτωση των Κινέζων επισκόπων.
Οι συμμετέχοντες θα περιλαμβάνουν πλήρη μέλη, ειδικούς καλεσμένους και άλλους συμμετέχοντες, όπως συνέβη στην πρώτη συνεδρία. Ο αριθμός τους φτάνει τους 368, εκ των οποίων οι 272 είναι επίσκοποι.

Όπως αναφέρει το Vatican News, εξηγήθηκε ότι ο ρυθμός θα είναι μικρότερος από πέρυσι: λιγότερες συνεδριάσεις της ολομέλειας, περισσότερες στιγμές παύσης για προβληματισμό ή προσευχή.

Όπως και με την προηγούμενη συνεδρία, οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν μια διήμερη πνευματική καταφυγή, στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, την οποία θα κηρύξουν ο πατέρας Timothy Radcliffe , ένας πρεσβύτερος Δομινικανός, και η Βενεδικτίνα μοναχή Maria Ignazia Angelini .
Το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί τελετή μετάνοιας για την εξομολόγηση των (νέων) αμαρτιών της Εκκλησίας. Αυτό έχει ήδη συζητηθεί σε αυτόν τον ιστότοπο ( βλ . ).

Προγραμματίζεται επίσης οικουμενική προσευχή με τον Πάπα Φραγκίσκο, το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου 2024, όπως έγινε κατά την πρώτη συνεδρία.
Αυτή η ημερομηνία επιλέχθηκε για τον εορτασμό της επίσημης έναρξης της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού, 11 Οκτωβρίου 1962.

Ο Καρδινάλιος Γκρες εξήγησε ότι αυτή η μεγάλη Σύνοδος εγκαινίασε μια νέα οικουμενική περίοδο «της οποίας η σημερινή Σύνοδος αποτελεί έκφραση και μαρτυρία, στην έμπρακτη επιθυμία να βοηθήσει ολόκληρη τήν Εκκλησία να προχωρήσει στον δρόμο προς την πλήρη ενότητα».

Τέλος, να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελική φάση της Τακτικής Συνέλευσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν άλλη μια ημέρα πνευματικής καταφυγής στις 21 Οκτωβρίου 2024: όπως σχολίασε ο Card. Grech: «Θα είναι ένα είδος στάσης για να εκλιπαρούμε τον Κύριο για τα δώρα του με σκοπό τη διάκριση σχετικά με το σχέδιο του τελικού εγγράφου».

Τελευταία νέα, τέσσερα φόρουμ θα είναι ανοιχτά σε όλους: δύο θα διεξαχθούν στις 9 Οκτωβρίου με θέματα « Ο λαός του Θεού, θέμα της αποστολής » και « Ο ρόλος της εξουσίας του επισκόπου σε μια συνοδική Εκκλησία ». Οι άλλες δύο θα διεξαχθούν στις 16 Οκτωβρίου με θέμα « Αμοιβαίες σχέσεις τοπικής Εκκλησίας και οικουμενικής Εκκλησίας » και « Η άσκηση του πρωτείου και η Σύνοδος των επισκόπων».

Αυτά τα φόρουμ θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα από εκκλησιολογική άποψη, σε σχέση με το περιεχόμενο του Instrumentum laboris , και θα συμμετέχουν θεολόγοι, τού κανονικού δικαίου και επισκόποι.

Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε εκτός από: περιμένετε και βλέπετε ... - ας περιμένουμε και θα δούμε ...

 https://www-unavox-it.translate.goog/ArtDiversi/DIV6190_FSSPX_Sinodo_Presentazione_programma_seconda_sessione.html?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_sch=http

Δεν υπάρχουν σχόλια: