Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Ορατός ο κίνδυνος να περάσουμε το «πυρηνικό κατώφλι» #ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ_ΠΟΛΕΜΟΣ #ΙΔΕΟΧΩΡΟΣ

 

Στην εκπομπή του «Ιδεοχώρου», ο Δημήτρης Λιάτσος και ο καλεσμένος του καθηγητής Γεωπολιτικής & Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, συζητούν για το μείζον ζήτημα της τελευταίας περιόδου, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον ορατό πλέον κίνδυνο να περάσει η ανθρωπότητα το «πυρηνικό κατώφλι» προς τον όλεθρο.

 0:00 Έναρξη εκπομπής. Επιδίωξη Ζελένσκι να αποσπάσει θετική απόφαση από ΗΠΑ για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. «Βοηθάνε» οι Εγγλέζοι ενώ ο Σολτς διαφωνεί… 3:15 Κατανόηση με καθαρό μυαλό του επικίνδυνου της κατάστασης. Η κλιμάκωση με νέα όπλα ωθεί προς τη χρήση νέων, ακόμα και πυρηνικών, όπλων. 5:55 Επιχειρήσεις «γκρίζας» ζώνης. Μικρά πυρηνικά. «Κόκκινη ζώνη» οι πυρηνικές εκρήξεις στο διάστημα. 8:00 Αλλάζει το παλιό σοβιετικό αμυντικό δόγμα για τα πυρηνικά. Σήμερα, ρώσοι και αμερικανοί αλλάζουν βαδίζοντας προς μια πιο ευάλωτη θέση χρήσης των πυρηνικών. 10:20 Η θεωρία για επίτευξη νίκης της Δύσης κατά της Ρωσίας είναι εξωπραγματική και έτσι, επικίνδυνη 13:00 Σαφής η προειδοποίηση Πούτιν για πλήγμα-απάντηση σε πιθανή επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι Ρώσοι μπορούν να πλήξουν δορυφόρους στο διάστημα 15:30 Πληθωριστικό ΝΑΤΟ σήμερα. Αχρείαστος και επικίνδυνος οργανισμός. Τι δουλειά έχει η Αλβανία, τα Σκόπια κ.α στο ΝΑΤΟ με τις Βαλτικές; 17:55 Δεν υπάρχει δυνατότητα να πετύχει η Ουκρανία μια φαντασιακή νίκη όπως τη σπρώχνουν κάποιοι. Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει 19:35 Αγγλοσάξωνες επιμένουν στην όξυνση αλλά η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη. Η ασιατοποίηση της Ρωσίας σημαίνει ότι η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της. 22:00 Ώθησαν, όμως, τη Ρωσία στη δημιουργία των BRICKS. Και πίσω από αυτή, στη συσπείρωση του λεγόμενου «Παγκόσμιου Νότου». 23:25 Έκφραση, έστω αβάσιμης, αισιοδοξίας ότι θα επικρατήσει η λογική. Τέλος εκπομπής.

Οι συζητήσεις στη Δύση, που αναθερμάνθηκαν με αφορμή την επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, την άρνηση της Γερμανίας να δώσει το «πράσινο φως» για βομβαρδισμούς με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός του ρωσικού εδάφους, τις τοποθετήσεις διαφόρων «λαγών» (ηγεσιών δυτικών χωρών) ότι είναι υπέρ τέτοιου είδους βομβαρδισμών, καθώς και τις προειδοποιήσεις Πούτιν ότι, εφόσον απειληθεί η εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, επανέφεραν το θέμα του «πυρηνικού ολέθρου» στην επικαιρότητα. Δυστυχώς, η ανθρωπότητα σήμερα συζητά περί αυτού του ενδεχομένου, λες και είναι κάτι το ... «φυσικό». Ουδέποτε, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ακόμα και μέσα στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η ανθρωπότητα δεν βρισκόταν τόσο κοντά στο να κάνει το απονενοημένο διάβημα. Να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Να περάσει το «πυρηνικό κατώφλι» και να οδηγηθεί στον όλεθρο, τονίζουν οι Δ. Λιάτσος και Κ. Γρίβας. Οι ηγεσίες παγκοσμίως έχουν τεράστιες ευθύνες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο τραβάει σε μάκρος χρόνου και κακοφορμίζει, με τις εμμονικές - φαντασιακές «λογικές» της Δύσης ότι μπορεί να νικήσει τη Ρωσία, τόσο πιο κοντά φέρνει την ανθρωπότητα στο χείλος του πυρηνικού γκρεμού. Είναι τουλάχιστον αφέλεια να νομίζει κανείς ότι η Ρωσία μπλοφάρει. Παίζουν με τη φωτιά στη Δύση. Οι Δ.Λιάτσος και Κ. Γρίβας συζητούν επίσης για τα «σενάρια», βάσει των οποίων μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση, ακόμα και με χρήση των πυρηνικών όπλων. Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι, μέσα σε αυτό το επικίνδυνο σκηνικό, η Ρωσία κατέστησε σαφές, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα, ότι επεξεργάζεται «νέο αμυντικό δόγμα», που θα περιλαμβάνει πιθανές αλλαγές και στο «πυρηνικό δόγμα» της.

 https://www.youtube.com/watch?v=mfHQu8n9YiY

Δεν υπάρχουν σχόλια: