Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Ακολουθεί αντιδημοφιλής ανάρτηση


Τώρα που τελείωσαν οι πανελλαδικές εξετάσεις και η κατάθεση των μηχανογραφικών από τους μαθητές αισθάνομαι ότι πρέπει να πω δυο λόγια για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.
Το να λέμε ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα νοσεί δεν είναι πλέον είδηση και το αποδεικνύουν πολλές έρευνες κυρίως διεθνών οργανισμών. Το ότι την τελευταία 4ετια υπήρξε περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης είναι επίσης κάτι που το βιώσαμε συλλογικά. Δαιμονοποίηση της αριστείας, εξισωτισμός προς τα κάτω και κυριαρχία της αρχής της ήσσονος προσπάθειας.
Το βασικό πρόβλημα της εκπαίδευσης όμως δεν είναι στην διαδικασία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο αλλά πολύ νωρίτερα. Οι έρευνες του οργανισμού PISA έχουν καταδείξει ότι οι μαθητές που εισάγονται στο ελληνικό λύκειο έχουν χαμηλότερο επίπεδο σε βασικές γνώσεις και δεξιότητες από τους συνομήλικους τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι λοιπόν έχουν χάσει το παιχνίδι της γνώσης πολύ πριν φτάσουμε στην διαδικασία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Παρόλα αυτά λόγω των στρεβλωσεων που επικρατούν στην διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμη και αυτοί θα εισαχθούν σε κάποια τριτοβάθμια σχολή. Και αυτό γιατί ο αριθμός των εισακτέων είναι λίγο μικρότερος από τον αριθμό των μαθητών που παίρνουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Δεύτερη στρεβλωση είναι η εντύπωση που έχουν οι γονείς και οι μαθητές για τις εξετάσεις αυτές. Οι εξετάσεις αυτές κατατάσσουν τους μαθητές σε μια σειρά επιτυχίας για να μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που δεν ίσχυε η βάση του 10 δεν παίζει κανένα ρόλο το επίπεδο των θεμάτων. Είτε γράψουν καλά και είτε γράψουν χάλια οι μαθητές ο αριθμός των εισακτέων ΔΕΝ αλλάζει.
Ακούς λοιπόν κάποιους κουτοπονηρους κάθε χρόνο να λένε ότι "χτυπησαν" (ποιοι άραγε;) τους μαθητές στη Φυσική ή στη Χημεία ή στα Μαθηματικά. Μόνο που οι κουτοπονηροι αυτοί ξεχνούν να πουν ότι η πλειοψηφία των μαθητών ΔΕΝ μπορούν να ανταπεξελθουν στα μαθήματα αυτά αλλά και ότι η αυξημένη δυσκολία στα μαθήματα αυτά δεν άλλαζε απολύτως τίποτα* ως προς την εισαγωγή στις ανώτερες σχολές.
Βλέπεις ο μαθητής δε φταίει ποτέ. Φταίνε τα σκοτεινά κέντρα που απεργαζονται μυστικά μεσα σε διαδρόμους υπουργείων πως δε θα περάσει ιατρική ο Γιωργάκης, που παρότι οι γονείς του πληρώνουν για ιδιαίτερα μαθήματα, αυτός δεν μπορεί να κατανοήσει 2 παραγράφους κείμενο.
Φτάνουμε τέλος στην κατάθεση των μηχανογραφικών. Πρώτη διαπίστωση: όσο πιο εντυπωσιακό τίτλο έχει μια σχολή τόσο πιθανότερο είναι να οδηγεί στην ανεργία. Μπορεί π.χ. το ΤΕΙ μπουγατσοκοπτικης με laser να ακούγεται ελκυστικό, αλλά στην πράξη κανένας δεν θα χρησιμοποιήσει laser για να κόψει μπουγάτσες.
Ειδικά φέτος μπήκαν στα μηχανογραφικά μια πλειάδα τέτοιων σχολών που πρακτικά δεν έχουν ούτε προσωπικό και ούτε καν πρόγραμμα σπουδών.
Καλό είναι επίσης να ξέρουν όσοι δηλώσουν πιο παραδοσιακές σχολές ότι π.χ. σπουδές στη θεολογία κατά 99% οδηγούν σε παρατεταμένη ανεργία, ενώ σε φυσικομσθηματικές και πολυτεχνεία αποφοιτούν λίγοι περισσότεροι από τους μισούς εισακτέους.
*σχεδόν τίποτα θα ήταν μια πιο σωστή διατύπωση αλλά γενικά ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων δεν επιδρά σημαντικά στη σειρά κατάταξης των πανελλαδικών εξετάσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: