Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Τα «φαντάσματα» του Βαρθολομαίου «στοιχειώνουν» το Φανάρι και απειλούν με σχίσμα- Θεραπαινίδες τής εκκλησιαστικής εξουσίας.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Και ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθεί διακαώς μεν, ανεπιτυχώς δε, να ασκήσει πιέσεις και να πείσει τον κόσμο της Ορθοδοξίας να αναγνωρίσει τη σχισματική ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας, ένα μεγαλύτερο σχίσμα βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω ενός σεξουαλικού σκανδάλου με «πρωταγωνιστές» δύο μητροπολίτες.

Υποθέσεις παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας της Αμερικής έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αρκετές φορές. Πρόσφατα μάλιστα η αστυνομία ξεκίνησε νέα έρευνα για υπόθεση κληρικών παιδεραστών στο Μίσιγκαν. Έτσι, το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης έχει φτάσει και στους κληρικούς. Ακτιβιστές ξεκίνησαν και την καμπάνια #churchtoo, ακολουθώντας το trend του περίφημου hashtag #metoo που ξεκίνησε από το Χόλιγουντ.
Όμως, δεν είναι πολύς ο καιρός που είχε σοκάρει το κοινό, μια υπόθεση που ακόμα ταλανίζει την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το φρικιαστικό σεξουαλικό σκάνδαλο που κλόνισε την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Το 2015 το FBI έλαβε έναν φάκελο με την υπόθεση της πρώην μοναχής Χριστονύμφης (κατά κόσμον Σάρα Φιτζπάτρικ), από την Σταυροπηγιακή Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια των ΗΠΑ. Η κοπέλα είχε κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση τον Μητροπολίτη Τυάνω Παΐσιο, που κάποτε ήταν ένας από τους σημαντικότερους κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Το σκάνδαλο ξέσπασε πριν από εννέα χρόνια και από τότε εμφανίζονται νέες συγκλονιστικές λεπτομέρειες.
Η Φιτζπάτρικ έγινε μοναχή σε ηλικία 14 ετών και αυτό, σύμφωνα με τη μητέρα της, έγινε υπό την επιρροή και καθοδήγηση του Παϊσίου. Το αποτέλεσμα της «στενής επικοινωνίας» που είχαν, ήταν να φύγουν μαζί για την Ιερουσαλήμ.
«Ήμουν τρομερά εξοργισμένη. Πάντα του έλεγα, ότι ένα κορίτσι δεν πρέπει να μπαίνει στο δωμάτιό του, και αυτό με ενοχλούσε και σόκαρε. Εκείνος όμως μου απαντούσε, ότι την ήξερε από όταν ήταν ακόμα μικρό κοριτσάκι», ομολόγησε στους δημοσιογράφους η μητέρα της μοναχής.
Εκτός από τη Φιτζπάτρικ, στο κελί του μητροπολίτη έμπαιναν δύο παιδιά Ρώσων μεταναστών. «Ήταν 9 και 11 χρονών, και τους φορούσε μοναχικά ενδύματα», δήλωσε η ίδια.
Όταν όμως η αστυνομία της Νέας Υόρκης έμαθε τι συνέβαινε στη Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, ο Μητροπολίτης Παΐσιος εξαφανίστηκε ξαφνικά και τόσο βιαστικά, που ξέχασε να πάρει μαζί του μια βαλίτσα με 260.000 δολάρια και 100 χρυσά νομίσματα, τα οποία η μοναχή Χριστονύμφη τα παρέδωσε στους αστυνομικούς μαζί με την καταγγελία της για βιασμό.
Αργότερα, ο κληρικός εξήγησε ότι έπρεπε να πάει στην Ελλάδα γιατί είχε προκύψει κάτι επείγον και ότι η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευσε. Ωστόσο, η ένταση ολοένα και αυξανόταν. Όπως διαπιστώθηκε, ο Μητροπολίτης Παΐσιος μαζί με τον Επίσκοπο Βικέντιο, οργάνωναν στη Μονή «​​όργια». Δύο χρόνια αργότερα, το 2012, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη συνέλευση της Συνόδου, επέβαλε στους κληρικούς την ποινή της καθαίρεσης. Όμως, παρέμειναν στην τάξη των μοναχών.

Σιωπούσαν επίτηδες

Για πολλά χρόνια, το Φανάρι κατόρθωνε να αποκρύπτει αυτό το σκάνδαλο. Όμως, τον Μάιο, παραιτήθηκε από τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος (κατά κόσμον Δημήτριος Τρακατέλλης), ο οποίος, όπως έγραφαν τότε τα μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος, χωρίς τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα μπορούσε να επιβάλει στους κληρικούς την ποινή της καθαίρεσης, αλλά για κάποιο λόγο δεν το έκανε. Από το 2001, η Αρχιεπισκοπή όμως έχει καταβάλει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε «αποζημίωση στο πλαίσιο της προδικαστικής ρύθμισης» σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Προσπαθούσε δηλαδή να «κρύψει» το σκάνδαλο με χρήματα.
Ο διάδοχος του Δημήτριου και νέος προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Κάποτε, ο Ελπιδοφόρος ήταν αρχιγραμματέας της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, και αρκετοί εκτμούν ότι εμπλεκόταν στο σεξουαλικό σκάνδαλο.
Όπως ανέφερε στο Sputnik ανώνυμη εκκλησιαστική πηγή, «ο Ελπιδοφόρος προσπαθούσε να καθυστερήσει την έρευνα επειδή ήταν καλός φίλος και των δύο κατηγορουμένων». Αυτό ήταν που εξόργισε ιδιαίτερα τους ενορίτες της Αμερικής. Το Φανάρι δεν έλαβε υπόψη τις διαμαρτυρίες από τους ενορίτες και τους χορηγούς της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής, με αποτέλεσμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σήμερα να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σχίσματος.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρέδωσε στο FBI ένα πολύ μεγάλο πακέτο με έγγραφα και μαρτυρίες των θυμάτων του σκανδάλου, ωστόσο, προς στιγμή, ο πλήρης κατάλογος των θυμάτων, καθώς και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας, παραμένουν μυστικά.

«Θα υπάρξει σχίσμα»

Μέχρι την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στις 22 Ιουνίου, δεν ήταν βέβαιο ότι οι ενορίτες της Αμερικής θα τον αποδεχθούν. Μεταξύ τους, εκτός από μεγάλους επιχειρηματίες και τραπεζίτες, είναι και μερικοί από τους υψηλόμισθους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης. Για παράδειγμα, ο Ράινς Πρίμπους, ο οποίος υπήρξε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2017.
Ωστόσο, όλα κύλησαν ομαλά. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έγινε δεκτός και από τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
«Στον Ορθόδοξο κόσμο, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την πολιτική συνειδητοποιούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δεν είναι μόνο διαμεσολαβητής, αλλά και εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον στο Φανάρι, οπότε ο διορισμός του σε οποιαδήποτε θέση πάντοτε εγείρει αμφιβολίες», δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Αρκάντι Μάλερ.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο τίτλος του προκαθήμενου της Αμερικανικής Αρχιεπισκοπής τον καθιστά ως προφανή διάδοχο του Βαρθολομαίου στον πατριαρχικό θρόνο. Ωστόσο, μια υπόθεση παιδεραστίας και σεξουαλικής κακοποίησης στη μονή που βρίσκεται σε εκκρεμότητα μπορεί να καταστρέψει αυτές τις προοπτικές.
«Όλα εξαρτώνται από το πώς θα συμπεριφερθούν οι συντηρητικοί ενορίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από τα 15 Πατριαρχεία και τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι το πιο φιλελεύθερο. Επομένως, πολλοί ενορίτες αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να παραμείνουν εκεί. Από τη στιγμή που κανένας δεν απαγορεύει να μετακινηθεί κάποιος από μια τοπική εκκλησία στην άλλη», εξηγεί ο αναλυτής.
Οι Αμερικανοί ενορίτες της ελληνικής διασποράς, παραδοσιακά, επίσημα ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
«Θεωρώ, ότι η ιστορία με την εμπλοκή του Ελπιδοφόρου στο σεξουαλικό σκάνδαλο θα μπορέσει να προκαλέσει μια σειρά συντηρητικών σχισμάτων στο εσωτερικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο επίπεδο επαρχιών και ενοριών. Υπάρχουν κάποια παραδείγματα που κάποιες κάποιες μεμονωμένες κοινότητες μετακινήθηκαν στο Πατριαρχείο Μόσχας σε ένδειξη διαμαρτυρίαςγια την πολιτική που ασκεί το Φανάρι στην Ουκρανία», λέει ο Μάλερ.
Η πιθανότητα εμπλοκής του δυνητικού διαδόχου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπονομεύει περαιτέρω την εξουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ορθόδοξο κόσμο.
https://sputniknews.gr/kosmos/201907314136891-ta-fantasmata-tou-vartholomaiou-stoixeiwnoun-to-fanari-sxisma/

https://sputniknews.gr/kosmos/201907314136891-ta-fantasmata-tou-vartholomaiou-stoixeiwnoun-to-fanari-sxisma/

greeknation

Δεν υπάρχουν σχόλια: