Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Ουκρανική αυτοκεφαλία: «Αδιανότητο, προκαθήμενος εκκλησίας να ζητά αμερικανική στήριξη»

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Επιφάνιος της Ουκρανίας
Το εκκλησιολογικό και το πολιτικό σκέλος του προβλήματος, που προέκυψε από την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Ουκρανίας, εξηγεί στο Sputnik, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος.
Να συμβάλλει στο διάλογο του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Ρωσική Εκκλησία,αλλά και των υπόλοιπων Εκκλησιών φιλοδοξεί Έλληνας ιεράρχης, ώστε να λυθεί το ζήτημα που προέκυψε μετά την απόδοση του τόμου Αυτοκεφαλίας από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Επιφάνιο, τον προκαθήμενο της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας.
Για το λόγο αυτό, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, συνέγραψε το βιβλίο με τίτλο «Ουκρανικό Αυτοκέφαλο: Συμβολή στο Διάλογο».
Από τον πρόλογο του βιβλίου του, καλεί τους Έλληνες να σταθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ενώπιων της εκκλησιαστικής πίστης.
Ειδικότερα στη συζήτησή μας, βρέθηκαν οι εκκλησιαστικοί κανόνες που παραβιάζονται και η αμερικανική υποστήριξη του αυτοκεφάλου.
Ερωτηθείς για ποιο διάλεξε να γράψει το βιβλίο για το ουκρανικό ζήτημα, απαντά:
«Πιστεύω ότι πέρα από τις διαφωνίες των δύο εκκλησιών είναι ένα ζήτημα που αφορά την εκκλησιαστική τάξη και την ανά την οικουμένη ορθόδοξη εκκλησία. Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα από την ηγεσία αλλά και τα απλά μέλη της εκκλησίας. Στο μέτρο που έχουμε το χάρισμα, τη δυνατότητα και τη δύναμη να συμβάλουμε στο διάλογο αυτό. Μια συμβολή στον ενδοορθόδοξο διάλογο ώστε να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις οι σύνοδοι των ορθόδοξων εκκλησιών».
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που τον ώθησε να γράψει το βιβλίο του ήταν το θέμα των αυτοχειροτόνητων ιεραρχών. Ο ιερέας υπενθυμίζει ότι οι αποφάσεις Βαρθολομαίου για την αυτοκεφαλία είχαν ως συνέπεια την αναγνώριση του καθηρημένου Φιλάρετου (σ.σ. πρώην επικεφαλής της «ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου») και του αυτοχειροτόνητου Μακαρίου (πρώην επικεφαλής της «αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας») καθώς και της αυτοχειροτόνητης ομάδας του.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο παραδοσιακά σχισματικές εκκλησίες δημιούργησαν μια νέα εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο και την αναγνώριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
«Εκτός από εκκλησιολογικό και κανονικό ζήτημα τίθεται κάτι σοβαρότερο, με το θέμα των αυτοχειροτόνητων. Ασφαλώς η περίπτωση του Φιλαρέτου που ενώ ήταν καθηρημένος, αναθεματισμένος από όλη την ορθόδοξη εκκλησία, αυτός συνέχιζε να ιεροπρακτεί και να χειροτονεί επισκόπους είναι βασικό ζήτημα», επισημαίνει.
«Ωστόσο η περίπτωση του Μακαρίου είναι ακόμα πιο απαράδεκτη. Έλκει την καταγωγή του από έναν απατεώνα. Είναι θλιβερό ότι οι 15 από τους 50 επισκόπους της νέας αυτοκέφαλης εκκλησίας έλκουν την καταγωγή τους από έναν αχειροτόνητο. Τίθεται σοβαρότατο πλέον ζήτημα για την αποστολική διαδοχή αυτών των ιερέων. Πρωτοφανές στην ορθόδοξη εκκλησία. Το ανησυχητικό είναι ότι για την περίπτωση του Μακαρίου δεν μιλάει κανένας. Ούτε η αυτοκέφαλη ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ούτε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν να πουν κάτι. Σε ποια αρχιεροσύνη αποκαταστάθηκε ο Μακάριος, αφού δεν είχε ποτέ;»
Όπως υπενθυμίζει, η άγνωστη σε πολλούς τρίτη εκκλησία (σ.σ. η ομάδα του Μακάριου) ξεκίνησε να υφίσταται το 1990, όταν ένας πρώην καθηρημένος διάκος ρωσικής καταγωγής παρουσιάστηκε ως επίσκοπος, που όμως στην πραγματικότητα, δεν είχε χειροτονηθεί.  
Την ίδια στιγμή π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, τονίζει τη σημασία της Πανορθόδοξης αντιμετώπισης του ζητήματος.
«Ο διχασμός πρέπει να εκλείψει και να βρεθεί λύση. Η εκκλησία στο διάβα των αιώνων ενδιαφερόταν για την αλήθεια και την ενότητα. Κάθε τι που προσβάλλει αυτό το δίπτυχο, γίνεται μείζον θέμα για την εκκλησία μέσα στους αιώνες», αναφέρει, προσθέτοντας ότι:
«Όλες οι σύνοδοι μιλούν για  μία πανορθόδοξη αντιμετώπιση του ζητήματος όπως γινόταν διαχρονικά στην εκκλησιαστική ιστορία. Τέτοια μεγάλα ζητήματα προσβάλλουν την οικουμενική ενότητα της εκκλησίας όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο και αντιμετωπίζονται μόνο με μια πανορθόδοξη συναίνεση, διάλογο και συζήτηση. Και το βουλγαρικό σχίσμα που έγινε πριν από λίγες δεκαετίες λύθηκε με πανορθόδοξη σύνoδο. Δεν είναι εικόνα για την εκκλησία μας να ερίζει».
Αναφορικά με την κίνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να χορηγήσει την αυτοκεφαλία, εξηγεί το ισχύον πλαίσιο, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και 332 χρόνια δεν υπήρχε καμία αντίρρηση από ιστορικούς μελετητές ότι η Ουκρανία υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.
«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει τη δυνατότητα να δίνει την αυτοκεφαλία στις εκκλησίες υπό προϋποθέσεις», ωστόσο, όπως τονίζει «είναι αδιανόητο να δίνει αυτοκεφαλία σε έδαφος άλλης εκκλησίας».
Αναλυτικότερα επισημαίνει:
«Το Oικουμενικό Πατριαρχείο από το 170 αιώνα, μετά το 1686 και την Συνοδική πράξη του Πατριάρχη Διονυσίου έως και το 2018 αναγνώριζε ότι η Ουκρανική Εκκλησία, υπαγόταν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας. Αυτό υπάρχει καταγεγραμμένο στα επίσημα έγγραφα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν εξέφραζε (σσ. Το Oικουμενικό Πατριαρχείο) καμία ένσταση για αυτό. Και ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το έχει παραδεχθεί σε δημόσια ομιλία πριν από χρόνια στο Κίεβο. Όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες το αναγνώριζαν αυτό».

Η αμερικανική στήριξη της αυτοκεφαλίας

Ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος έχει εκφραστεί πολλές φορές δημόσια απέναντι στις ΗΠΑ και στο ρόλο τους στην αυτοκεφαλία. Ερωτηθείς για αυτό απαντάει:
«Δεν έχω κανένα στοιχείο για αυτό, ούτε πληροφορίες. Αναλύω μόνο όσα έχουν δημοσιευθεί. Όσα ρητώς έχουν εκφράσει, τόσο η νέα εκκλησία της Ουκρανίας και μάλιστα ο προκαθήμενος της Επιφάνιος όσο και οι αμερικανικοί παράγοντες».
Και τονίζει:
«Ο Επιφάνιος έχει ομολογήσει τη μεγάλη συμβολή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Οι ίδιοι είμαστε ευγνώμονες, έχει δηλώσει ο Επιφάνιος, απέναντι στις ΗΠΑ καθώς θα εξασφαλίσουν ότι η ουκρανική εκκλησία θα έχει την ίδια προστασία στο μέλλον. Είναι φοβερό και αδιανόητο πράγμα ένας προκαθήμενος να προσβλέπει στην αμερικανική υποστήριξη της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας. Και οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει την ενεργή τους συμμετοχή στο ζήτημα αυτό. Οι ίδιοι το λένε, όχι εγώ», προσθέτοντας ότι:
«Άλλωστε οι επισκέψεις του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και άλλων Αμερικανών διπλωματών από την Ουκρανία ως τους Έλληνες Ιεράρχες μόνο τυχαίες δεν είναι. Εμφανές το που αποβλέπουν».
Παράλληλα υποστηρίζει ότι σε όλα τα αυτοκέφαλα υπάρχει και ένα πολιτικό ενδιαφέρον.
«Η αυτοκεφαλία συνδέεται με την κρατική αυτοδιοίκηση και κάτι τέτοιο είναι φυσικό. Για παράδειγμα το ελλαδικό αυτοκέφαλο, το πρώτο, το 1850 είχε γίνει με ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας».
Και προσθέτει:
«Αυτό που είναι μοναδικό σήμερα σε όλη την ιστορία των αυτοκέφαλων εκκλησιών είναι ότι μια ξένη δύναμης ενδιαφέρεται για την αυτοκεφαλία της εκκλησίας ενός απομακρυσμένου κράτους. Τέτοιο πράγμα δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη αυτοκεφαλία. Να υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον, από τον αμερικανικό παράγοντα, δηλαδή από μια υπερδύναμη».
Το ζήτημα της αυτοκεφαλίας έχει δημιουργήσει μια μεγάλη κρίση στην Ουκρανία, με μεγάλη εσωτερική ένταση.
Σε όλους τους τόνους, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διαμηνύσει ότι είναι απέναντι στο ζήτημα της αυτοκεφαλίας.
ΣΧΟΛΙΟ: Ο πρ. Α. Γκοτσόπουλος χρησιμοποιεί πολύ σωστά γιά τό πρόβλημα πού αντιμετωπίζει  τόν όρο εκκλησιολογικό-πολιτικό. Ο αρχηγός τής ομάδος στήν οποία ανήκει, ο πρ. Ζήσης, ονομάζει τό πρόβλημα σάν τόν  θρησκευτικὸ Συγκρητισμό – Οἰκουμενισμὸ τῆς ἐποχῆς μας. Καί ελπίζουν ότι παλεύοντας τήν σαρωτική επιβολή τού συγκρητισμού μέ τούς κανόνες τής εκκλησίας θά έχουν αποτέλεσμα, παρότι η κοινή παρατήρηση τών γεγονότων καί σέ εκκλησιαστικό καί σέ πολιτικό επίπεδο λέει ότι η πρόοδός τους παραμένει ανεπηρέαστη.  Δυστυχώς η αίρεση η οποία στηρίζει τίς καταστροφές στόν αγώνα μας γιά τήν σωτηρία τής ψυχής μας, διά Ιησού Χριστού, είναι η αιτία τού συγκρητισμού αλλά δέν ταυτίζεται μέ τό αποτέλεσμά της.  Ο αντιοικουμενισμός στό θεωρητικό επίπεδο έχει ονομάσει τόν συγκρητισμό παναίρεση. Επηρεασμένος από τόν Αγιο Πόποβιτς ο οποίος όμως επινόησε τόν όρο σάν αντιπαράθεση στήν παναλήθεια τού Χριστού ο οποίος μάζεψε όλες τίς μικρές αλήθειες πάνω του. Καί δέν μπορούν νά κατανοήσουν μέχρι σήμερα ότι αυτό ακριβώς είναι ο συγκρητισμός-οικουμενισμός. ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ, ΘΕΜΕΛΙΟΥΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΛΗΘΕΙΑ. ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΚΤΙΣΤΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΎ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Δ. ΔΙΟΤΙ Η ΠΑΝΑΛΗΘΕΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟ ΚΑΊ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΣΜΟ.
Η ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. Ο ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ  ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΣΤΟΝ ΡΟΥΧΙΣΜΟ, ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΕΥ ΖΕΙΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ, ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ. ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΕΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;
ΑΥΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΛΙΓΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΖΩΗΣ ΑΚΟΜΗ.
Η ΑΙΡΕΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ.
Αμέθυστος
Ανώνυμος είπε...

Δε βαριεσαι Αμεθυστε . Τους το εχεις πει σε ολους ( ΓΟΧ ΜΟΧ αποτειχισμενους εντοιχισμενους οργανωσιακους και ανοργανωτους ρωσοφιλους και ρωμιοφυλους οικουμενιστες και super duper αντιοοικουμενιστες ) οτι η εκκλησια δεν ειναι Θεος , αυτοι δεν θελουν να καταλαβουν . Ειδικα οι κατα τοπους αυτοκεφαλες εκκλησιες εχουν χρονολογια οπως καθε ανθρωπινος οργανισμος χωρις αυτο να ειναι κακο . Ποσο μαλλον η ελλαδικη που ειναι ΝΠΔΔ . Αυτοι τον χαβα τους οτι ο Θεος ειναι τζινι στο μπουκαλι και θα τον υποχρεωσουν να αγιασει τα δωρα και μαλιστα να μην αγιασει των αντιπαλων . Οι του Νεου θα υποχρεωσουν κοτζαμ Θεο να μην αγιασει των ΓΟΧ αλλα και οι ΓΟΧ ειναι σιγουροι οτι ας πουμε ο Θεος θα ειναι παρων στην βαφτιση των νεοημερολογητων και στο χρισμα οχι . Στο χρισμα αυτοι εχουν την αντιπροσωπεια . Και οι μακαριακοι τα ιδια για καλινικους και ταναπαλιν . Και στην κρατουσα φανταζονται η μαλλον παριστανουν οτι φανταζονται αναλογα με την ιδιοσυγκρασια οτι ο Θεος θα ειναι πουτινοφιλος η φαναριωτοφιλος και θα αγιαζει κατα την ιδια τους καλαισθησια τα μυστηρια των ημετερων και θα αποριπτει των αντιθετων . Δεν νομιζω οτι υπηρξε ποτε κατωτερη ιδεα περι Θεου απο οτι στην λιβανισμενη εποχη μας . Οταν ημουν νεαρος δεκαετια 80 αλλα και στον καιρο της μητερας μου που ηταν συνδρομητρια της Ζωης και δεν υπηρχε τοση πατερικη και νηπτικη δηθεν ενασχοληση ( ολοι κακοποιουν τους Πατερες τουλαχιστον ο Τρεμπελας τους αφηνε στην ησυχια τους ) κανεις δεν τολμουσε να φανταστει τον Θεο σαν τζινι που θα του δινει εντολες . Σε πολλα θεματα διαφωνουμε Αμεθυστε αλλα αυτο εισαι απο τους λιγους θρησκευτικους bloggers που το επιασες σωστα . Η εκκλησια ΔΕΝ ειναι Θεος . ΑΜ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι μισοί επίσκοποι λεν ότι η Ουκρανία είναι έδαφος του ρωσικού Πατριαρχείου οι άλλοι μισοί ότι ήταν της Κωσταντινουπολης άρα καλώς δόθηκε το αυτοκέφαλο . Κατά τα άλλα το κύριο έργο του επισκόπου είναι να είναι προεστώς της θείας ευχαριστίας .Μάλλον με τα πάρεργα ασχολούνται όμως όπως φαίνεται .Και μια ερώτηση στον Ιωάννη Περγάμου .Όταν λέει ότι κύριο έργο του επισκόπου είναι να προεδρεύει στην θεία ευχαριστία εννοεί να προσέχει μήπως κάποιος πήρε δύο φορές αντίδωρο φεύγοντας αντί για ένα ? ΑΜ

amethystos είπε...

Νά αγιάζει τά δώρα. Οπως δέν μπορούμε νά προσευχηθούμε χωρίς τήν μεσολάβηση τού Επισκόπου, έτσι δέν υφίσταται αγιασμός χωρίς τήν μεσολάβηση τού επισκόπου. Αναβάθμισε τούς επισκόπους εις βάρος τών ιερέων , τήν οποία ακολούθησαν καί οι αποτειχεσμένοι καί έμειναν οι ιερείς μετά τόσους αιώνες δικτατορίας στό Ιερό Ποτήριο στόν άσσο. Τό πήραν πίσω οι επίσκοποι γιά νά τό δώσουν ευκολώτερα στόν πάπα. Είπαν στούς παπάδες. Ο,τι καλύτερο έχετε τό πήρατε από εμάς. Σάς τό παίρνουμε πίσω.

amethystos είπε...

Είναι μεγάλη η πουστιά. Διότι παριστάνει τόν Πατέρα. Δέν είναι πλέον εις τύπον καί τόπον Χριστού αλλά είναι εικόνα τού Πατρός, ο οποίος, λέει, απλώς παρίσταται στήν οικονομία τής Σωτηρίας. Ετσι αναβαθμίζεται καί η εκκλησία η οποία είναι εις θέσιν θεού καί επειδή η αγάπη είναι τού Πατρός, ο θεός είναι αγάπη κατ' ουσίαν καί ο τρόπος ζωής τού κτιστού γιά νά αναλογεί στόν τρόπο τού ακτίστου, είναι η αγαπολογία. Ξεφορτώθηκε μ' αυτή τήν επιτήδεια πουστιά τήν ενοχλητική μετάνοια η οποία ανήκε στήν εποχή τού Υιού καί αγκάλιασε τό Αγιο Πνεύμα τό οποίο είναι η αγάπη τού Υιού πρός τόν Πατέρα, έτσι ώστε όποιος αγαπά τόν επίσκοπο εξ όλης τής ψυχοσωματικής του ενότητος νά δέχεται τήν αγαπολογία, τό ίδιο τό Αγιο Πνεύμα.

Ανώνυμος είπε...

Δε βαριεσαι Αμεθυστε . Τους το εχεις πει σε ολους ( ΓΟΧ ΜΟΧ αποτειχισμενους εντοιχισμενους οργανωσιακους και ανοργανωτους ρωσοφιλους και ρωμιοφυλους οικουμενιστες και super duper αντιοοικουμενιστες ) οτι η εκκλησια δεν ειναι Θεος , αυτοι δεν θελουν να καταλαβουν . Ειδικα οι κατα τοπους αυτοκεφαλες εκκλησιες εχουν χρονολογια οπως καθε ανθρωπινος οργανισμος χωρις αυτο να ειναι κακο . Ποσο μαλλον η ελλαδικη που ειναι ΝΠΔΔ . Αυτοι τον χαβα τους οτι ο Θεος ειναι τζινι στο μπουκαλι και θα τον υποχρεωσουν να αγιασει τα δωρα και μαλιστα να μην αγιασει των αντιπαλων . Οι του Νεου θα υποχρεωσουν κοτζαμ Θεο να μην αγιασει των ΓΟΧ αλλα και οι ΓΟΧ ειναι σιγουροι οτι ας πουμε ο Θεος θα ειναι παρων στην βαφτιση των νεοημερολογητων και στο χρισμα οχι . Στο χρισμα αυτοι εχουν την αντιπροσωπεια . Και οι μακαριακοι τα ιδια για καλινικους και ταναπαλιν . Και στην κρατουσα φανταζονται η μαλλον παριστανουν οτι φανταζονται αναλογα με την ιδιοσυγκρασια οτι ο Θεος θα ειναι πουτινοφιλος η φαναριωτοφιλος και θα αγιαζει κατα την ιδια τους καλαισθησια τα μυστηρια των ημετερων και θα αποριπτει των αντιθετων . Δεν νομιζω οτι υπηρξε ποτε κατωτερη ιδεα περι Θεου απο οτι στην λιβανισμενη εποχη μας . Οταν ημουν νεαρος δεκαετια 80 αλλα και στον καιρο της μητερας μου που ηταν συνδρομητρια της Ζωης και δεν υπηρχε τοση πατερικη και νηπτικη δηθεν ενασχοληση ( ολοι κακοποιουν τους Πατερες τουλαχιστον ο Τρεμπελας τους αφηνε στην ησυχια τους ) κανεις δεν τολμουσε να φανταστει τον Θεο σαν τζινι που θα του δινει εντολες . Σε πολλα θεματα διαφωνουμε Αμεθυστε αλλα αυτο εισαι απο τους λιγους θρησκευτικους bloggers που το επιασες σωστα . Η εκκλησια ΔΕΝ ειναι Θεος . ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία είναι θεός(ΚΑΤΑ ΧΑΡΙΝ).Είναι το Σώμα του Θεού Χριστού.Ο Θεός είναι Πνεύμα,Λόγος και ΝΟΥΣ.Η Εκκλησία έχει Νούν Χριστού.Είναι Μυστήριο η Εκκλησία!