ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
Η Παιδεία ως φορέας πνευματικής αυτοάμυνας
Ένας τρόπος για να μπορέσουν οι άνθρωποι να υπερασπιστούν τον εαυτό τους πνευματικά και να προστατευθούν από ψευδο-προφήτες, είναι η Παιδεία.
Τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα είναι το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται η νόησή μας για να κατανοήσει τον κόσμο μας και, κατά συνέπειαν, να ενισχύσει τη ευφυΐα μας στις επιλογές και τις απόψεις μας. Αυτό τουλάχιστον ακούμε συνεχώς σε πολλά φόρουμ.
Ωστόσο, οι απόψεις των ελίτ εδώ και έναν χρόνο αποκαλύπτονται στους λαούς εντελώς κυνικά. Για παράδειγμα, τολμούν να λένε ότι οι Αμερικανοί είναι ένας αμόρφωτος λαός που δεν διαθέτει τα πνευματικά εργαλεία για να κατανοήσει τα γεωπολιτικά ζητήματα που τον αφορούν.
Eξηγούν λοιπόν, με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα στον κόσμο, ότι η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ οφείλεται στην ανοησία των ψηφοφόρων του (που υποτίθεται ότι είναι όλοι αγρότες μόνο με …τρία δόντια στο στόμα τους).
Το ακούσαμε κι’ αυτό, και μάλιστα θυμίζει ακριβώς τα λόγια του Φρανσουά Ολάντ που παλαιότερα είχε αποκαλέσει τους Γάλλους διαδηλωτές ξεδοντιάρηδες.
Μ’ άλλα λόγια, ο λαουτζίκος σκέφτεται και ψηφίζει άσχημα επειδή είναι φτωχός και αμόρφωτος!
Κι αν τελικά συμβαίνει το αντίθετο; Κι αν μια εκπαίδευση συγκεκριμένης δομής εμποδίζει την κατανόηση ορισμένων θεμελιωδών ζητημάτων της ζωής, κατευθύνοντας τη γνώση σε ολισθηρά μονοπάτια, κλείνοντας τελικά όλες τις πόρτες σε αυτήν;
Κι αν η εκπαίδευση έχει γίνει σήμερα κατήχηση;
Κι αν έχει γίνει ένα ισχυρό καλούπι ανάγνωσης της πραγματικότητας του κόσμου, ένα εργαλείο για τη διαμόρφωση και την προετοιμασία των πολιτών, μια μήτρα που παράγει ομοιόμορφες σκέψεις;
Πιθανότατα πάντα να ήταν έτσι, αλλά φαίνεται ότι σήμερα όλα αυτά έχουν υπερτονιστεί περισσότερο από ποτέ. Θα ήθελα να πιστέψω ότι η Παιδεία μπορεί να χρησιμεύσει ως πνευματική αυτοάμυνα. Δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρος ότι η σημερινή εκπαίδευση είναι και φορέας πνευματικής καλλιέργειας.
Η μηχανική υπακοή και η ακαμψία της σκέψης που παρατηρείται σε πολλούς από τους μορφωμένους συμπολίτες μας, υποδηλώνει ότι στην πραγματικότητα η εκπαίδευσή τους φρενάρει την αξιοποίηση μιας σύνθετης και απελευθερωμένης στοχαστικής διαδικασίας.
Σε τι χρησιμεύει σήμερα η Εκπαίδευση;
Χρησιμεύει κυρίως για την κατάρτιση χρήσιμων εργαζομένων και καλών εκτελεστικών οργάνων που ενσωματώνονται σε ένα σύστημα. Ο όρος «ανθρώπινοι πόροι» δεν θα μπορούσε να περιγράψει πιο αποτελεσματικά την πραγμοποίηση του ανθρώπου στις εργασιακές και τις οικονομικές σχέσεις του, ενώ η εκπαίδευση χρησιμεύει κυρίως για την κατασκευή ανθρωπομηχανών που διδάσκονται να μην σκέφτονται και πολύ.
Το ίδιο ισχύει και για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση της λεγόμενης πνευματικής μας ελίτ. Μέσω της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των φιλοσόφων και άλλων διανοουμένων, διακινείται ο ισχυρισμός ότι το πνευματικό τους έργο είναι υπεράνω κάθε άλλης εργασίας, επειδή είναι ευγενές και διαποτισμένο από τη λογική.
Αυτοί οι ιδεαλιστές διανοούμενοι απομακρύνονται από την καθημερινή πραγματικότητα και τις υλικές δυστυχίες των ανθρώπων διαιωνίζοντας ένα όραμα του κόσμου που εξυπηρετεί μόνο την εκάστοτε εξουσία.
Πόσοι ειδικοί δεν βγαίνουν σήμερα να μας πουν ότι η οικονομική κατάρρευση των μικρο-επιχειρηματιών είναι αναγκαίο κακό προκειμένου να περιφρουρήσουμε την υγεία μας, ότι η απομόνωση και η κατάθλιψη είναι τα άλλα αναγκαία κακά για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;
Μιλάμε για ξεκάθαρη αντιστροφή της λογικής. Για ηθικό παραλογισμό.
Ο ηθικός παραλογισμός αυτής της κοσμοαντίληψης, ότι δηλαδή, αν και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid-19 καταστρέφουν τις κοινωνίες μας, ωστόσο το ότι δικαιολογούν ριζικές κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις με τη σφραγίδα του ολοκληρωτισμού, αυτό φυσικά δεν αναφέρεται και πολύ -για να μην πούμε καθόλου- από τους πιστοποιημένους εμπειρογνώμονές μας.
Έτσι, οι διανοούμενοι έχουν καταντήσει τα μαντρόσκυλα της εξουσίας, πραγμοποιημένοι και εκπαιδευμένοι να είναι και αυτοί γρανάζια του οχήματος που μεταφέρει και διατηρεί την ολιγαρχική ελίτ στην κορυφή.
Διότι πάνω απ’ όλα, η τρέχουσα κρίση εκτός από υγειονομική, πολιτική και οικονομική, είναι κρίση Παιδείας και Πολιτισμού.
Αυτή η στιγμή της Ιστορίας μας, χαρακτηρίζεται δε από δύο κύρια γνωρίσματα:
1. Την επιτάχυνση της καταπίεσης των λαών από τις υπερ-κρατικές ολιγαρχίες,
2. Τη δεκτικότητα των λαών να καταπιεστούν.
Ωστόσο, η υπάρχουσα παιδεία δεν περιστρέφεται καθόλου και ποτέ, γύρω από μια τέτοια ερμηνεία των ταξικών σχέσεων και της εξουσίας. Αυτό το ερμηνευτικό πλαίσιο θεωρείται μάλιστα από τους περισσότερους συστημικούς διανοούμενους, ως συνωμοσία.
Κατ’ αυτούς λοιπόν παράνομοι εξουσιαστές είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και κάποιοι ήρωες ιστορικών σειρών που το Netflix μας ταΐζει με το κουτάλι.
Διότι η τόσο καλοπροαίρετα στοργική εθνική μας παιδεία, μας διδάσκει πόσο πολύ μας φροντίζουν οι θεσμοί μας, περιστρέφεται μόνο γύρω από την υγειονομία, τον μηδενικό κίνδυνο, την προοδευτικής φιλοσοφίας ταυτότητα φύλου, την απόρριψη των παραδοσιακών αξιών, 12 τον υπερτονισμό του δυναμικού της πληροφορικής και της τεχνολογίας, και το άνοιγμα των συνόρων για τον φερόμενο παγκόσμιο πολίτη.
Μέσω αυτής της εκπαίδευσης, η ομοιόμορφη σκέψη φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Οι νέοι διδάσκονται ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την πνευματικότητα υπέρ του υλισμού, καθιστώντας έτσι την εκκοσμίκευση (αθεΐα και αθρησκεία) και την τεχνολογία ως τα ιερά ορόσημα του μεταμοντέρνου κόσμου.
Διδάσκονται να είναι καλοί τεχνικοί εκτελεστές αλλά να μην ενδιαφέρονται για τα σχέδια εκείνων στους οποίους προσφέρουν το εργατικό τους δυναμικό.
Διδάσκονται στο να δικαιολογούν την ιδεολογία της θυματοποίησης των μειονοτήτων που λέει ότι όλες οι μειονότητες επιτρέπεται να έχουν πάντα δίκιο, να διαμαρτύρονται και να απαιτούν να ζητούν συγγνώμη από εκείνους που υποτίθεται ότι τους έχουν προσβάλει… Αμήν.
Διδάσκονται να μιλούν και να σκέφτονται ώστε να μην βλάπτουν κανέναν, χρησιμοποιώντας μια φτωχή σε λέξεις και σε έννοιες γλώσσα, που της έχει αφαιρεθεί η αναφορά στο φύλο και σε ο,τιδήποτε έχει σχέση με το αποτύπωμα άνθρακα.
Διδάσκονται σαν νέο Ευαγγέλιο ότι η πράσινη ανάπτυξη θα σώσει την ανθρωπότητα και ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβληθούν σε κάθε είδους προσωπικές, κοινωνικές και φορολογικές επιβαρύνσεις, προκειμένου να σωθεί η θεά Γαία.
Και όταν ο Covid−1984 θα έχει… ξεπλύνει την οικονομική και κοινωνική μας υφή, το καθολικό βασικό εισόδημα θα συνδυαστεί με αυτήν την εκπαιδευτική προπαγάνδα, προκειμένου να αλυσοδέσει για πάντα τους νέους στην επιθυμία για εθελοδουλεία.
Με το πρόσχημα λοιπόν μιας προοδευτικής ηθικής, οι νέοι μας διδάσκονται να είναι αδύναμοι, να βλέπουν την διαφορετική γνώμη ως απειλή, και να απαιτούν προστασία από την κυβέρνηση.
Με άλλα λόγια, οι νέοι μας έγιναν τα όργανα ενός ισχυρού, παρεμβατικού και ρυθμιστικού ως το κόκκαλο, κράτους.
Είτε πρόκειται για την πράσινη πλύση εγκεφάλου, είτε για την πολιτική ορθότητα που συνδέεται με ζητήματα ταυτότητας (εθνικότητα, φύλο κ.λπ.), είτε για τη νέα «ηθική» υγειονομία, όλα αυτά τα ιστορικώς πρόσφατα κοινωνικά φαινόμενα, φαίνεται να εξυπηρετούν την ίδια πραγματικότητα: τον πλήρη κρατικό έλεγχο.
Οι αξίες μας έχουν αλλάξει. Η αίσθησή μας για το τι είναι ιερό έχει αλλάξει. Ενώ η παγκόσμια ιστορία και οι μύθοι μιλάνε για σφαγή κάποιων ανθρώπινων ζωών υπέρ μιας καλύτερης ποιότητας ζωής προς όφελος των επόμενων γενεών, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού είδαμε να γίνεται αντιστροφή αυτών των αξιών: προτείνεται δηλαδή να σφαγιαστεί η ποιότητα της ζωής όλων μας, προκειμένου να σωθούμε όλοι, μέσα όμως σε ένα πολύ βραχυπρόθεσμο πλαίσιο.
Ωστόσο, αυτό είναι εντελώς εκ του πονηρού, και αυτή η αντιστροφή απέτυχε παταγωδώς, διότι και σφαγιάζεται η ποιότητα της ζωής των περισσοτέρων από εμάς (αλλά όχι όλων), και εξακολουθούν να πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι και να μη σώζονται όλοι (αλλά μόνο οι ημέτεροι), και αυτό υπολογίζεται ότι θα αποτελεί την κανονικότητα του μέλλοντός μας!
Πώς φτάσαμε όμως να συμπεριφερόμαστε με τρόπο που συνίσταται στο να κρυβόμαστε μέσα στη σπηλιά μας υπό την φροντίδα των κυβερνητικών παροχών για να σώσουμε ζωές; Ό,τι και να πουν οι πιστοί της Παναγίας του Φόβου, δεν σώζουμε ζωές μένοντας κρυμμένοι μέσα στα σπίτια μας.
Αυτό που αποκαλύπτουν τα υγειονομικά μέτρα-οδοστρωτήρας και η αποδοχή τους από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είναι η γενική τάση απώλειας της έννοιας του συλλογικού και η ισχυρά επιστροφή της λαϊκής βούλησης στο να επιβιώνει υπό κρατική κηδεμονία.
Συμπεράσματα
Αν υπάρχει μία πραγματική κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στον κόσμο μας, αυτή δεν είναι παρά να απαλλαγούμε από την γάγγραινα του φαίνεσθαι, του κομφορμισμού και της κατευθυνόμενης σκέψης, προκειμένου να αποκατασταθεί το δικαίωμα της ανθρωπότητας στην ελεύθερη, εξωθεσμική σκέψη.
Σε αντίθεση με τη μιντιακή και τη μικροαστική κοσμοαντίληψη που τείνει να περιφρονεί οποιαδήποτε λαϊκή θέση απέναντι στα τρέχοντα ζητήματα που μας απασχολούν, πρέπει όλοι να ξαναδώσουμε αξία στη σκέψη που εκφράζεται έξω από τη βούληση της εκάστοτε εξουσίας.
Ωστόσο, τα περιθώρια ελιγμών συρρικνώνονται. Η υποβολή διαφορετικών ιδεών στη πυρά της Ιεράς Εξέτασης και η ποινικοποίηση της ελεύθερης γνώμης, μας χτυπούν τη πόρτα.
Καλός πολίτης θεωρείται πλέον αυτός που πιστεύει στις ελίτ, αυτός που ακολουθεί τους ηγέτες και αντλεί την ευτυχία του από την εμπιστοσύνη που τους έχει!
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι κρατικοί εμπειρογνώμονες γίνονται αυτόκλητοι ινστρούχτορες της καθεστηκυίας τάξης, και παραβιάζονται οι αρετές του δημοκρατικού διαλόγου. Κάθε άποψη που υπερβαίνει το ακαδημαϊκό, επιστημονικό ή μιντιακό κατεστημένο, θεωρείται συνωμοσία, παραλήρημα, ακόμη και ανοησία.
Να λοιπόν τι αντιπροσωπεύει η ετικέτα του συνομωσιολόγου σε άτομα που αμφισβητούν το κρατικό αφήγημα: την καταστολή της αντίδρασης με στήριγμα την εξουσία και τη συστημική σκέψη. Πλέον αποτελεί απόδειξη ενοχής να έχει κάποιος ιδέες αντίθετες απ’ αυτές της κοινότητας.
Η δημόσια καταδίκη και ο εξευτελισμός που την ακολουθεί αναχαιτίζουν όσους διαφωνούν και εξυπηρετούν τέλεια την επιχειρηματολογία των ισχυρών. Αντίθετα, η ομοιόμορφη σκέψη καθίσταται καθησυχαστική.
Η ελευθερία όμως έρχεται μόνο πληρώνοντας τίμημα ταλαιπωρίας και θάρρους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να χάσουν ούτε τη βολή τους, ούτε τις ψευδαισθήσεις τους, προκειμένου να βαδίσουν σε άγνωστα μονοπάτια.
Αυτός που βγαίνει από τη σπηλιά του Πλάτωνα για να δει επιτέλους κάτι διαφορετικό από τις σκιές των αντικειμένων που προβάλλονται στον τοίχο της, λυντσάρεται απ’ αυτούς που παραμένουν αλυσοδεμένοι στις βεβαιότητές τους.
Κάθε δικτατορία περνά απ’ αυτήν τη φάση, όταν υπάκουοι άνθρωποι μετατρέπονται σε γραφειοκρατικά πιόνια που εφαρμόζουν οδηγίες με άκαμπτο ζήλο, απανθρωπίζοντας τις κοινωνικές σχέσεις στη ρίζα τους.
Οι διανοούμενοι θα μπορούσαν να είναι ισχυροί φάροι που μας φωτίζουν στη μέση του σκοτεινού πελάγους. Ενώ μερικοί το κάνουν υπέροχα, δυστυχώς οι περισσότεροι, ειδικά εκείνοι που αφθονούν στα πανεπιστήμια και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κρατάνε τα μάτια μας ερμητικά κλειστά.
Η εκπαίδευση διαμορφώνει λοιπόν την πνευματικότητα. Η κουλτούρα τη συντηρεί και τη τελειοποιεί. Κατά συνέπειαν, θα αποκαλέσω «ακαλλιέργητους μορφωμένους» εκείνους τους διανοούμενους που υποτιμούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και κουνάνε το δάχτυλο στους «φτωχούς ανθρώπους που σκέφτονται, ενεργούν και ψηφίζουν άσχημα».
Λόγω της κοινωνικής τους κατάστασης και της δειλίας τους, οι ακαλλιέργητοι μορφωμένοι είναι σίγουρα οι πιο χρήσιμοι πολίτες για την εξουσία.
Διότι όπως έλεγε και ο Καναδός πολιτικός Πιέρ Μπουργκώ: «Δεν έχω τίποτε ενάντια στους ανόητους. Όταν εκπαιδεύονται γίνονται πολύ επικίνδυνοι».
* O Vincent Mathieu είναι Καναδός ψυχολόγος και θεραπευτής ομάδων. Είναι διδάκτωρ του πανεπιστημίου Λαβάλ του Καναδά και ειδικεύεται σε θέματα ενσυναίσθησης, καθώς και ναρκισσιστικών και αντικοινωνικών παθολογιών.
ΠΗΓΗ:
Ces éduqués non-cultivés. L’ère de la pensée unique: Totalitarisme techno-scientifique et éducation doctrinaire, 2ο μέρος.
Αναρτήθηκε στον επιστημονικό ιστότοπο academia.eu
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Sir Thomas More, Η ουτοπία, εκδ. Ιάμβλιχος, 2003
- Émile Flourens, Un fiasco maçonnique à l’aurore du vingtième siècle de l’ère chrétienne, εκδ. Hachette, 1912.
- Michel Schooyans, La face cachée de l’ONU, εκδ. Fayard, 2000.
- Ζακ Αταλί: Συστημικός Γάλλος διανοούμενος, οικονομολόγος και συγγραφέας, πρώην σύμβουλος του προέδρου Μιτεράν και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
- Hervé Fischer, Le choc du numérique, εκδ. VLB, 2000.
- Χάνα Άρεντ, Το ολοκληρωτικό σύστημα, εκδ. Ευρύαλος, 1988
- Michel Foucault, Ιστορία της σεξουαλικότητας. Η βούληση για γνώση, εκδ. Πλέθρον, 2011.
- Αναφέρεται στο βιβλίο του Σίγκμουντ Φρόυντ «Το μέλλον μιας αυταπάτης», που εκδόθηκε αρχικά το 1927 (στα ελληνικά εκδόθηκε από τις εκδόσεις Νίκας το 2011), στο οποίο εκθέτει τις απόψεις του σχετικά με την τάση των μαζών να κυριαρχούνται από μια μειονότητα και να βασίζονται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις που τους απαλλάσσουν από τα συναισθήματα της ανικανότητας και της ανασφάλειας.
Ο Φρόυντ αναφέρει ότι οι επιστημονικές αρχές μπορούν να βοηθήσουν στην παράκαμψη αυτού του προβλήματος, προσφέροντας στους ανθρώπους μια λογική εκτίμηση της σχέσης τους με τον κόσμο. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει σήμερα, καθώς η επιστήμη που χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, τείνει να έχει δογματικό χαρακτήρα, εκμεταλλευόμενη για λόγους κυριαρχίας και ελέγχου, την αδυναμία και την ανασφάλεια των μαζών.
- Φράνσις Βάκων, Νέα Ατλαντίδα, εκδ. Ηριδανός, 1990.
- Άλντους Χάξλεϊ, Επιστροφή στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο, εκδ. Μέδουσα, 2014
- Η συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών χαπιών έχει φτάσει στα ύψη σε όλη τη Δύση. Tα καναδικά κρατικά καταστήματα πώλησης αλκοολούχων ποτών SAQ και SQDC παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια των περιόδων της καραντίνας. Eπίσης, οι τηλε-σειρές αποτελούν άλλο ένα μέσον διασκέδασης των ανθρώπων, και μπορούν να χρησιμεύσουν ως δόσεις τεχνητής και εφήμερης ευτυχίας. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον Καναδά όπου επιτρεπόταν το χόκεϊ, απαγορεύτηκαν όλα τα αθλήματα, το ψάρεμα και το κυνήγι.
- Aς σκεφτούμε τη θέση που έλαβε η Νάνσι Πελόζι με στόχο να αντικαταστήσει μέσα σε ένα κείμενο της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, τις διακριτικές λέξεις «πατέρας», «μητέρα», «γιος», «κόρη» με μη φυλετικές λέξεις όπως «γονέας» και «παιδί». Θυμίζει αυτό που περιγράφεται στο βιβλίο Θαυμαστός καινούργιος κόσμος του Χάξλεϊ, όπου η χρήση λέξεων που σχετίζονται με την οικογένεια, όπως «πατέρας» και «μητέρα», θεωρούνται παρωχημένες, ακόμη και άσεμνες.
- Ακαλλιέργητοι μορφωμένοι – Aperopia
1 σχόλιο:
Μορφωμένοι χωρίς όραμα του κόσμου... http://theodotus.blogspot.com/2018/11/blog-post_45.html
Δημοσίευση σχολίου