Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Στρογγυλή Τράπεζα : «Η ερμηνευτική των κανόνων και η σημασία του Πηδαλίου σήμερα»


Πραγματοποίηση στρογγυλής τράπεζας

Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ
ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΗΔΑΛΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
 
 
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 η διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Η ερμηνευτική των κανόνων και η σημασία του Πηδαλίου σήμερα», με συνομιλητές τον Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο (Παπαθωμά), Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου των Παρισίων και τον Θεόδωρο Γιάγκου, Καθηγητή Κανονικού Δικαίου και πρώην Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με σχολιασμό από την Δρ. Ντένια (Σπυριδούλα) Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Δρ. Θεολογίας, εκπαιδευτικό και ψυχοθεραπεύτρια. Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος (Γεωργακόπουλος) και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος (Καραγιάννης). Επρόκειτο για την όγδοη διαδικτυακή εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι», που διοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Η συζήτηση κινήθηκε σε δυο άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την εργασία του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη, στις αρχές του 19ου αιώνα, και την προσπάθεια του να αποκαθαίρει το σώμα των ιερών κανόνων από υλικό που είχε παρεισφρήσει χωρίς να προέρχεται από αποφάσεις οικουμενικών συνόδων ή άλλες έγκυρες πηγές, ενώ συζητήθηκε η αντίδραση που υπήρξε για την επικαιροποίηση της γλώσσας των κανόνων και την αντικατάσταση της με την καθομιλουμένη της εποχής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόσφατη έκδοση του Θεόδωρου Γιάγκου και του μακαριστού καθηγητή Αντώνιου-Αιμίλιου Ταχιάου, Αλληλογραφία Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτη και Δωροθέου Βουλησμά: το Πηδάλιον και οι περιπέτειες του, που έριξε νέο φως στο ιστορικό συμφραζόμενο της συγγραφής του Πηδαλίου, χάρη στην αλληλογραφία ανάμεσα στον άγιο Νικόδημο και τον Δωρόθεο Βουλησμά. Ο δεύτερος άξονας της συζήτησης αφορούσε την εφαρμοσιμότητα των κανόνων του Πηδαλίου στο σημερινό συμφραζόμενο και τον ορθό τρόπο ερμηνείας του, καθώς γίνεται φανερό ότι μία κατά γράμμα ερμηνεία των κανόνων απέχει πολύ από τις σημερινές αντιλήψεις όχι απλά για το πρέπον, αλλά ακόμη και για το λογικό.
 
Η βιντεοσκόπηση της στρογγυλής τράπεζας είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας στο YouTube.

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» με θέμα: «Τι είναι η χριστιανική πολιτική; Σκέψεις με αφορμή το έργο του π. Σέργιου Μπουλγκάκωφ», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, με ομιλητή τον διακεκριμένο θεολόγο Rowan Williams, Oμότιμο Kαθηγητή του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και Aρχιεπίσκοπο πρώην Κανταουρίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

 

  “Η Θεαρχία όταν είμαστε μωρά, σύμφωνα με τις λέξεις της Γραφής μας χάρισε την νομική ιεραρχία, σκεπάζοντας την αλήθεια κάτω από σκοτεινές εικόνες, χρησιμοποιώντας αντίγραφα απομακρυσμένα πολύ από τα πρωτότυπα, δύσκολα αινίγματα να ερμηνευθούν και φιγούρες από τις οποίες δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την σημασία παρά μόνον με μεγάλη προσπάθεια, απλώνοντας ένα φως ανάλογο στα αδύναμα βλέμματα μας για να μην πληγώσει”. (Εκκλ. Ιερ. 501 B/C, Κορινθ. ΧΙΙΙ, 11, Εφεσίους IV, 14). Παρότι ατελής και πρόχειρη, η νομική ιεραρχία είναι ήδη αγία. Επιβάλλει τον σεβασμό σε όλα τα μέλη της: καθένας πρέπει να διατηρήσει την θέση του, οι Ιερείς πρέπει να είναι καθαροί και οι λαϊκοί είναι αυστηρώς αποκλεισμένοι. Εάν η νομική ιεραρχία δεν διαθέτει μία πλήρως πνευματική λατρεία, εάν δεν είναι παρά ένα σκίτσο της εκκλησιαστικής, ετοιμάζει τουλάχιστον τον λαό του Ισραήλ σ’αυτή την αληθινή λατρεία και οι νόμοι της δεν είναι ριζικώς διαφορετικοί από εκείνους που θα στηρίξουν την Εκκλησιαστική Ιεραρχία.

Η Εκκλ. Ιεραρχία παραμένει κατώτερη της ουρανίου. Οι ανθρώπινοι νόες είναι δεμένοι σε σώματα. Το σώμα το ίδιο έχει εισαχθεί στον κόσμο της ύλης τον  οποίο οφείλει να χρησιμοποιήσει και μόνον μέσω των σωμάτων τους και μέσω αυτού του υλικού κόσμου οι νόες μπορούν να κοινωνήσουν (επικοινωνήσουν). Ακόμη παραπάνω η θέωση των ανθρώπινων νόων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την βοήθεια και την μεσολάβηση του αισθητού. (Αυτό είναι το νόημα των Μυστηρίων). Διαβλέπουμε ήδη λοιπόν, ένα ολόκληρο δίκτυο διαλογικών οδών και συμβολικών σχέσεων, στα οποία οφείλει να κινείται η εκκλ. Ιεραρχία και από το οποίο είναι απελευθερωμένη η ουράνιος, η οποία είναι άυλη, χωρίς σώμα, καθαρά νοερή.

Η διεθνής «οικογένεια των φυσικών» έμεινε όσο της ήταν δυνατό ενωμένη. Οπωσδήποτε ήταν σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους συγγραφείς και άλλους των επιστημών του πνεύματος, που εξέδιδαν μανιφέστα γεμάτα μίσος για τους συναδέλφους τους στις εχθρικές χώρες.

Η ΑΓΑΠΗ ΓΕΝΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΧΘΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ; ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΟΣ ΑΛΛΑ ΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΤΗΡΙΟ; ΤΙ ΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ;  ΜΙΣΟΣ; ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: