Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Διαβάζοντας τον Ντοστογιέφσκι για να κατανοήσουμε το παρόν (αλλά και το μέλλον)

Patrizia Fermani

Το απρεπές θέαμα που παρακολουθούμε δεν είναι πρωτοφανές, επίσης επειδή τα θεμελιώδη συστατικά του το καθιστούν μόνο ένα αντίγραφο – με κάποια αντικατάσταση των ηθοποιών στα δευτερεύοντα μέρη – αυτού που ο Ντοστογιέφσκι είδε με απελπιστική διαύγεια και το οποίο σημείωσε στο Ημερολόγιό του.

Είχε μπροστά στα μάτια του το φούσκωμα σαν ποτάμι γεμάτο  το «ζήτημα της Ανατολής». Δηλαδή, όταν εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί σφαγιάστηκαν κάτω από την αδιαφορία των δυτικών δυνάμεων που επικεντρώθηκαν στην αρπαγή των δικών τους εδαφικών πλεονεκτημάτων μετά τη διάλυση της τουρκικής αυτοκρατορίας, και ως εκ τούτου σχεδόν ανυπομονούσαν να πραγματοποιηθεί η εθνοθρησκευτική κάθαρση, ως όπλο περιορισμού της Ρωσίας. Αυτή, στην πραγματικότητα, μόλις η Οθωμανική Αυτοκρατορία βγει από τη μέση, «θα ριχτεί στην Ευρώπη και θα καταστρέψει τον πολιτισμό της».

«Είπαν ξεδιάντροπα ψέματα για τα πάντα, προκειμένου να διεγείρουν τις μάζες του λαού στο μίσος, όχι ενάντια στους μουσουλμάνους σφαγείς, αλλά ενάντια στον υποτιθέμενο επικείμενο εχθρό». Όπως και σήμερα, μέσα από το στόμα των ψεύτικων τηλεοπτικών σειρών , ο πόλεμος μεταμφιεσμένος και προετοιμασμένος από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια παραμεθόρια περιοχή, για να ξεκινήσει ο πόλεμος κατά της Ρωσίας, ανατρέπει γεγονότα και ευθύνες. «Και επιπλέον στην Ευρώπη τα γεγονότα διαψεύδονται», έγραψε ο συγγραφέας μας, «διαψεύδονται στα κοινοβούλια, δεν πιστεύονται, προσποιούνται ότι δεν πιστεύουν: όχι, δεν συνέβη, είναι υπερβολικό, είναι οι ίδιοι, οι Βούλγαροι, που έσφαξαν εξήντα χιλιάδες δικούς τους για να κατηγορήσουν τους Τούρκους». Ίσως παίρνοντας αφορμή από το αξιομνημόνευτο «Εξοχότατε, μαστιγώσατε τον εαυτό σας» που διαβάσαμε στον Γενικό Επιθεωρητή του Γκόγκολ.

Το ίδιο παράδοξο που όχι μόνο υπηρετείται με αδιατάρακτη θρασύτητα από τους δυτικούς μάγειρες και τους συμμάχους τους στην ανατολή, αλλά και χωνεύεται πρόθυμα από τα τηλεχειραφετημένα πλήθη, Όχι άδικα, και για την αιώνια επιστροφή του ίδιου, σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων ίσως και των γερμανικών, έγινε αμέσως φανερό ότι, με εξαιρετική αυτοτιμωρητική ορμή, ακόμη και οι αγωγοί τέθηκαν εκτός χρήσης από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, πώς οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί του Ντονμπάς αυτοδιώκονται και σκοτώνονται κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε μια παλιά μεταφορά που είναι λίγο τραχιά σχετικά με ορισμένες πιθανές αυτοκαταστροφικές συζυγικές βεντέτες που είναι άβολο να παραθέσουμε ολόκληρες.

Σε αυτά τα γεγονότα ο Ντοστογιέφσκι είδε «την τελευταία λέξη ενός πολιτισμού μετά από δεκαοκτώ αιώνες εξέλιξης, όλου εκείνου του εξανθρωπισμού της ανθρωπότητας για τον οποίο η Ευρώπη κατέστρεψε το δουλεμπόριο και τον δεσποτισμό, διακήρυξε τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιούργησε την επιστήμη, γιόρτασε την ανθρώπινη ψυχή με τέχνη, υποσχέθηκε στους ανθρώπους δικαιοσύνη και αλήθεια και στη συνέχεια γύρισε την πλάτη της στους χριστιανούς που σφαγιάστηκαν με εντολή του σουλτάνου».

Επιπλέον, αξίζει να θυμηθούμε πώς μερικές δεκαετίες μετά από αυτά τα γεγονότα, με τον ίδιο κυνισμό, οι δυτικές εξελίξεις γύρισαν την πλάτη τους ακόμη και μπροστά στη γενοκτονία των Αρμενίων, για την οποία μια ντροπιαστική και αμήχανη σιωπή παραμένει απλωμένη μετά από περισσότερο από έναν αιώνα, μπροστά στην κραυγή που ενεργοποιήθηκε στον Χίτλερ, τουλάχιστον μέχρι να φανεί χρήσιμη η μνήμη της. Στην πραγματικότητα, τώρα ακόμη και το Άουσβιτς κινδυνεύει να επιστρέψει στο λυκόφως, διότι, αν από τη μία πλευρά οι Γερμανοί έχουν εσωτερικεύσει την ενοχή σε σημείο να αλλάξουν δέρμα, βάζοντας στην άκρη κάθε υπερηφάνεια και μνήμη ταυτότητας, για να προσαρμοστούν τελικά στη νέα ενεργειακή και οικονομική φτώχεια, από την άλλη πλευρά ο νέος ουκρανικός ναζισμός για αγγλοαμερικανική χρήση και κατανάλωση τροφοδοτείται και ενισχύεται ενόψει μιας νέας αλλά πάντα πολυπόθητης επιχείρησης Μπαρμπαρόσα.

Είναι ο ναζισμός που επιδεικνύεται ατιμώρητα στο στήθος από έναν κύριο που επισκέπτεται τον επίσκοπο της Ρώμης μαζί με μια διμοιρία συντρόφων με στολές παραλλαγής, σύμφωνα με την ολοκαίνουργια ετικέτα που εγκρίθηκε από τη Γραμματεία του Κράτους του Βατικανού. Μια ενημερωμένη εθνική-λαϊκή ετικέτα που έχει επεκτείνει το λευκό, που προορίζεται για αιώνες στις καθολικές βασίλισσες που επισκέπτονται τον ποντίφικα, επίσης καί σε εκείνες των ρωμαϊκών χωριών που αντιπροσωπεύονται από την εδαφική αρμοδιότητα της αδιάφορης κυρίας Giorgia.

Αλλά εξακολουθούμε να διαβάζουμε στο Ημερολόγιο: «Από πού προέρχονται όλα αυτά; Γιατί δεν θέλετε να δείτε, να ακούσετε και λέτε ψέματα; Γιατί ρίχνετε λάσπη στον εαυτό σας; Είναι επειδή εμπλέκεται η Ρωσία. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία ενοχλεί, είναι ένοχη ότι είναι η Ρωσία, η οποία σαν βάρβαρη ορδή θα ορμήσει στην Ευρώπη και θα καταστρέψει τον πολιτισμό της, αυτόν τον πολιτισμό, ακριβώς, που ξαφνικά αποδείχθηκε μπλόφα».

Έτσι, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει από τότε. Και ο πολιτισμός είναι αυτός που είναι ικανός να αρπάξει τα έργα τέχνης του Ερμιτάζ που δανείζονται στις δυτικές γκαλερί. Να κατασχέσει καταχρηστικά τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία και τις τραπεζικές καταθέσεις των Ρώσων πολιτών.Νά έχει υπογράψει συνθήκες ειρήνης μόνο για να εξαπατήσει στρατηγικά το άλλο μέρος, παραβιάζοντας τον μόνο δεσμευτικό κανόνα που καυχιέται το περίφημο διεθνές δίκαιο που επεξεργάστηκε ο δυτικός πολιτισμός, δηλαδή το pacta sunt servanda. Ενώ αυτός ο ίδιος κανόνας παραμένει «άυλος» για να συνεχίσει να σφίγγει γύρω από το λαιμό τους ανυπεράσπιστους Ευρωπαίους υπηκόους που φυλακίστηκαν στο Maastrichitt.

Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο αγγλοσαξονικός ωφελιμισμός έχει κερδίσει σε όλους τους τομείς, μια πληβειακή και χυδαία εκδοχή του σκοπού που δικαιολογεί τα μέσα που υιοθετούν ακόμη και οι αμβλείς ηπειρωτικοί κάτοικοι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, εφοδιασμένοι ή όχι με ευγενείς ή ακαδημαϊκούς τίτλους που δεν εμποδίζουν τους ιδιώτες εκατομμυριούχους να συνεργάζονται με όλους τους διατλαντικούς εγκληματίες, εις βάρος του ανυποψίαστου φορολογούμενου της ίδιας της ΕΕ. Για να μην αναφέρουμε τους Ελβετούς οι οποίοι, όντας οι απόλυτοι λάτρεις του ωφελιμισμού, έχουν επίσης βάλει την πανοπλία στην αγαπημένη και παροιμιώδη ουδετερότητά τους.

Επιπλέον, ο διαχωρισμός μεταξύ πολιτικής και ηθικής ήταν ένα αρχαίο πρόβλημα και παρουσιάστηκε στη συνείδηση πολύ πριν από τον Μακιαβέλι, ο οποίος, ωστόσο, έγραψε ο Κρότσε, «ανακαλύπτει την αναγκαιότητα και την αυτονομία της πολιτικής, η οποία είναι πέρα από, ή μάλλον εδώ, από το ηθικό καλό και το κακό, που έχει τους δικούς της νόμους στους οποίους είναι μάταιο να επαναστατήσουμε, που δεν μπορούν να εξορκιστούν και να εκδιωχθούν από τον κόσμο με αγίασμα». Αν και, πρόσθεσε, «αυτό που συνήθως δεν παρατηρείται είναι η σκληρή πικρία με την οποία ο Μακιαβέλι συνοδεύει αυτόν τον ισχυρισμό της πολιτικής και της αναγκαιότητάς της».

Στην πραγματικότητα, σε κάθε περίπτωση, η χρησιμότητα της παγίδας και της σφαγής της Σενιγκάλια που σχεδίασε ο Δούκας Valentino εγγράφεται, στις προθέσεις του συγγραφέα, στο χρήσιμο αλλά σίγουρα όχι στην τιμή. Όπως και στην περίπτωση του Remirro de Orco, υπολοχαγού του δούκα, ο οποίος ειρήνευσε την περιοχή με πρωτοφανή βιαιότητα, τοποθετήθηκε ένα πρωί στην πλατεία της Cesena "σε δύο μέρη με ένα ματωμένο μαχαίρι στο πλάι, έτσι ώστε οι πολίτες να παραμείνουν ικανοποιημένοι και ηλίθιοι".

Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε πώς η ίδια η διεθνής πολιτική έχει ένα «ηθικό» καθεστώς που με τη σειρά του διαφοροποιείται επίσης από αυτό της εσωτερικής πολιτικής. Πρόκειται για μια πολυμορφία που δημιουργήθηκε αυθόρμητα λόγω της ποικιλομορφίας των συμφερόντων και των στόχων που διακυβεύονται, οι οποίοι είναι, πράγματι, σε ένα ιδανικό όραμα, η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών, αφενός, και το καλό της εθνικής κοινότητας, αφετέρου. Αλλά ακόμη και αυτή η διαφορά πέφτει, όταν, όπως σήμερα, τα ευρωπαϊκά έθνη, που δεν είναι πλέον ανεξάρτητα και κυρίαρχα, δεν απολαμβάνουν πλέον πολιτική αυτονομία επειδή βρίσκονται σε κατάσταση υποτέλειας σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο από στρατιωτική άποψη, αλλά επίσης, μέσω της ΕΕ που είναι η longa manus της, για εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, οικονομικές και «ιδεολογικές» οδηγίες. Έτσι, ούτε και για υποτέλεια δεν είναι σωστό να μιλάμε, αλλά για ολοκληρωτική, εξευτελιστική υποδούλωση.

Αλλά ο Ντοστογιέφσκι, ξεκινώντας από την de facto αναγνωρισμένη αυτονομία της διεθνούς πολιτικής, προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Σίγουρα δεν ήταν ένας αφελής και ανίδεος ιδεαλιστής, ανίκανος να συλλάβει το φιλοσοφικό πρόβλημα της διπλής ηθικής που χαρακτηρίζει αντίστοιχα την πρόταση της πολιτικής και της ατομικής ζωής. Ωστόσο, ρωτάει: «Πού είναι οι αλήθειες που κατακτήθηκαν με τόσα βάσανα; Αρκεί μια πρακτική αιτία και όλα πετάνε μακριά;» Στην πραγματικότητα, γνώριζε καλά τι δεν μπορούσε ακόμα να σκεφτεί ο Μακιαβέλι   επειδή ήρθε μετά από αυτόν. Όλο το έργο της σκέψης, όλον αυτόν  τόν προβληματισμό για την πραγματικότητα της πολιτικής και όλα εκείνα τα ιστορικά γεγονότα που είχαν οδηγήσει, μέσω μιας αλληλένδετης εργασίας γεγονότων και ιδεών, στη σύλληψη του σύγχρονου κράτους και στα άλλα επιτεύγματα για τα οποία καυχιέται η πολιτική σκέψη του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού. Αυτό στη συνέχεια έφτασε άσχημα σε κενές ρητορείες σχετικά με τα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ειρηνική συνύπαρξη, την ελευθερία και την ισότητα, το κράτος δικαίου, την προστασία των μειονοτήτων, και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής, ή σε μια ολόκληρη σειρά λέξεων χωρίς αληθινό νόημα που χρησιμεύουν για να καλύψουν την υποστροφή προς την άρνηση αυτού που είχε πωληθεί. αλλά και είχε γίνει αισθητό από τις μάζες, ως πρόοδος.

Έτσι διαβάζουμε ξανά στο Ημερολόγιο: «Ωστόσο, δεν δικαιολογείται καν να παραμείνουμε στο βάναυσο επίπεδο της διπλής τροχιάς και να μην ανέλθουμε σε ένα υψηλότερο και πιο πειστικό κερδοσκοπικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, με αυτή την αναγνώριση της ιερότητας των σημερινών συμφερόντων, του ευθύτατου και άμεσου κέρδους, του δικαιώματος να φτύνει κανείς την τιμή και τη συνείδηση για να σκίσει μια νιφάδα μαλλιού για τον εαυτό του, μπορεί κανείς σίγουρα να πάει πολύ μακριά. Αλλά μόνο πρακτικά πλεονεκτήματα, μόνο τα τρέχοντα κέρδη αντιπροσωπεύουν το πραγματικό πλεονέκτημα ενός έθνους και της «υψηλής» πολιτικής του; Αντίθετα, δεν είναι για ένα μεγάλο έθνος ακριβώς αυτή η πολιτική τιμής, μεγαλοψυχίας και δικαιοσύνης η καλύτερη πολιτική, ακόμη και αν φαινομενικά έρχεται σε αντίθεση, αλλά στην πραγματικότητα δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντά του; Η πολιτική της ανιδιοτέλειας και της τιμής, δηλαδή των μεγάλων και τίμιων ιδεών, είναι αυτές που τελικά θριαμβεύουν στους λαούς και τα έθνη. Η πολιτική της τιμής και της αδιαφορίας δεν είναι μόνο η ευγενέστερη, αλλά ίσως και η πιο συμφέρουσα για ένα μεγάλο έθνος, ακριβώς επειδή είναι ευγενές. Ενώ η συνεχής ρίψη του εδώ κι εκεί, όπου είναι πιο συμφέρουσα, υποβιβάζει μια κατάσταση σε μικρότητα, σε εσωτερική αδυναμία».

Δεν θα έπρεπε αυτός να είναι ο νέος στόχος του πολιτισμού, τουλάχιστον για την Ευρώπη; Και να αποκηρύξει εκείνους τους νόμους του Belluine για τους οποίους ακόμη και ο Μακιαβέλι αισθάνθηκε αηδία; Μετά τα αισχρά αποτελέσματα μιας επανάστασης που κατέληξε στην τρέλα και τις ναπολεόντειες ληστείες, μετά τους αδελφοκτόνους πολέμους και τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας; Αλλά αυτή η ελπίδα ήταν ουτοπική και η αντίφαση ήταν πολύ πιο παράδοξη, επειδή έχουμε φτάσει σε έναν τότε αδιανόητο βαθμό παράλογης απανθρωποποίησης, με τις τεράστιες τραγωδίες και αισχρότητες στις οποίες η οφθαλμαπάτη και η υπόθεση της προόδου της ανθρωπότητας κατέληξε στον εικοστό αιώνα, στον εκφυλισμό και την αντίφαση των ιδεών που θα έπρεπε να την εξασφαλίζουν.

Η Ευρώπη παρασύρθηκε στην εκτεταμένη ηγεμονία των ΗΠΑ με αντάλλαγμα την υλική καταστροφή, ενώ η περίφημη αυτόχθονη ή εισαγόμενη δημοκρατία μεταμορφώθηκε σε επίσημα εξουσιοδοτημένο δεσποτισμό, μοντέλο 1933. Και πάντα χάρη σε έναν αδιατάρακτο μετασχηματισμό, τώρα, μετά από ογδόντα χρόνια πασιφισμού, που διακόπτεται χωρίς δισταγμό κάθε φορά που μια ηγεμονική δύναμη το αποφασίζει, μετά από κάθε είδους εξαπάτηση που διαπράττεται εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού στο έλεος των αγγλοσαξονικών ολιγαρχιών, ρίχνεται με τα μούτρα στον πόλεμο που αυτές έχουν σχεδιάσει ad hoc. Εκτεταμένες ολιγαρχίες ανοιχτές σε κάθε διαφθορά, καθοδηγούμενες από τον ωφελιμισμό και τη θέληση για εξουσία που μπορούν να επιδεικνύονται ατιμώρητες σε κάθε είδους ψέματα, σε κάθε αντιστροφή αρχών που προηγουμένως επιδεικνύονταν, σε κάθε ψευδή ηθική και φαρισαϊκή απόφαση, σε κάθε προδοσία και κάθε μικρότητα, σε κάθε καταστροφική πρόθεση χωρίς ντροπή και χωρίς ανάληψη ευθύνης, πίσω από διάφορες σκηνικές μάσκες.

Όπως εκείνοι που πήγαν να τιμήσουν χωρίς περιορισμούς τη μνήμη των θυμάτων της ατομικής βόμβας μαζί με εκείνους που δεν ντρέπονται που έριξαν αυτή τη βόμβα και ποτέ δεν μετάνιωσαν για αυτή τη φρίκη. Μια ζοφερή εικόνα που έμοιαζε αδιανόητη, αυτή των δύο θλιβερών μορφών, του Ευρωπαίου και του Αμερικανού μαζί, ανάμεσα σε ισάριθμες θλιβερές και ασήμαντες φιγούρες. Papier-mâché, θα ειπωθεί, αλλά ικανό να κινεί ανενόχλητα το πεπρωμένο άπειρων και ανεπανάληπτων ζωών, επειδή το ποίμνιο από το οποίο αντλούν την ύπαρξή τους έχει δεόντως ναρκωθεί και αποβιρωθεί.

Οι κυρίαρχες ολιγαρχίες έχουν πάρει την πολιτική εξουσία στα χέρια τους χάρη στον εκφυλισμό του δημοκρατικού και αντιπροσωπευτικού συστήματος, αλλά πάνω απ' όλα στην προληπτική μείωση της ικανότητας κατανόησης και αντίδρασης των υποκειμένων. Μονοδιάστατων ανδρών, επίπεδα ειδώλια κολλημένα στο άλμπουμ της ιστορίας από κουκλοπαίκτες ικανούς για τα πάντα, επειδή στερούνται τη συνείδηση πραγματικών ανδρών. Οι πολιτικοί που συρρέουν σήμερα στον διάσημο δυτικό κόσμο ή στον ανθόκηπο του Borrell, και στις δύο πλευρές του ωκεανού, προεικονίζουν τα επικίνδυνα αυτόματα που έχουν σχεδιαστεί για να ανακουφίσουν την εναπομείνασα ανθρωπότητα του μέλλοντος από την κούραση της ανθρώπινης ζωής και της σκέψης.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό που κάποτε ήταν οι τέχνες της διπλωματίας, μια πειθαρχία πολύ απαιτητική για να καλλιεργηθεί από τα αδύναμα μυαλά των ημι-αναλφάβητων αυτομάτων, έχει κατασταλεί και αντικατασταθεί από μια ματαιοδοξία που ταλαντεύεται απειλητικά μεταξύ ύβρεως, ηλιθιότητας και ψεμάτων. Αυτό αποκαλύπτει τον κίνδυνο αυτών και των συσκευών στις οποίες είναι ένθετες.

Σκεφτείτε μόνο τις δηλώσεις του πάντα εριστικού Stoltemberg, ο οποίος δεν χάνει ποτέ καμία ευκαιρία να δείξει το διαμέτρημά του. Η πολύ πρόσφατη ομιλία σχετικά με την προσέγγιση μιας εκτεταμένης εφαρμογής του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ είναι υποδειγματική.
Ένα αριστούργημα φαρισαϊκής υποκρισίας να πούμε με λίγα λόγια ότι η ερμηνεία θα επικρατήσει manu militari κατά τό γράμμα του κανόνα, έτσι ώστε όλοι οι υπογράφοντες να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν ακόμη και με τους στρατούς τους στον πόλεμο στο πλευρό της Ουκρανίας, ακόμη και αν αυτό δεν είναι μέρος της συμμαχίας. Δηλαδή, έλαμψε στο νεφέλωμα των λέξεων ο de facto θεσμός μιας υποχρεωτικής άμεσης επιθετικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στη χυδαιότητα της πρωτόγονης βίας του, ο ουκρανός υπουργός που μετά την επίθεση στο Λουγκάνσκ λέει: αν δεν μας δώσετε τα όπλα που ζητάμε, πρέπει και εσείς να περιμένετε επιθέσεις. Κάτι που εγκληματικά ονομάζεται απειλή, αλλά του οποίου η ανωμαλία και η χυδαιότητα δεν φαίνεται να γίνονται αντιληπτές ως τέτοιες ακόμη και από εκείνους που θα έπρεπε να είναι εξοικειωμένοι, άμεσα ή μέσω της φιλμογραφίας, με τον επικοινωνιακό και λειτουργικό κώδικα των διαφόρων πραγμάτων μας, της εθνικής δόξας παγκοσμίως γνωστής και εξαγόμενης.

Τώρα, όσον αφορά τόσες πολλές εύγλωττες εκδηλώσεις μιας γενικευμένης υποβάθμισης, των δόλιων εργαλείων της πολιτικής όλο και πιο ξεδιάντροπα επιδεικτικών, πρέπει να σημειωθεί ότι, για να δικαιολογήσει κάθε απορία στο όνομα του λόγου ύπαρξης, στην εποχή της εξάλειψης κάθε κριτικής συνείδησης από τα μέσα ενημέρωσης, η μάζα καταλήγει να απορροφά την ιδέα της κανονικότητας αυτής της ηθικής και να είναι σε θέση να την κάνει δική της ακόμη και στην καθημερινή ζωή.
Εάν τα ψέματα ή η προδοσία, ο δόλιος λόγος και ο εκβιασμός, ο κρυφός καταστροφικός στόχος ή η παραποίηση της πραγματικότητας δεν γίνονται πλέον αντιληπτά ως τέτοια, επίσης επειδή είναι γενικά κανονικοποιημένα και επομένως γενικά νομιμοποιημένα. Αν δεν εισάγονται πλέον ούτε καν στο κλειστό περίβλημα μιας πολιτικής που υπακούει στον δικό της και ιδιαίτερο κώδικα, το πέρασμα προς την απορρόφηση αυτού του habitus στην τρέχουσα ηθική είναι σχεδόν υποχρεωτικό. Αυτή η παρεκκλίνουσα και ιδιαίτερη ηθική, της οποίας η γένεση και οι αρθρώσεις δεν φαίνονται πλέον, καταλήγει να γίνει κοινό νόμισμα ακόμη και έξω από το φράχτη της πολιτικής και πράγματι γίνεται ένα αποδεκτό μοντέλο για ιδιωτικές σχέσεις, που έρχεται να διαστρεβλώσει την ατομική συνείδηση.

Επομένως, περιττό να πούμε ότι, σε μια ιστορική στιγμή στην οποία δεν γνωρίζουμε καν αν κάποιος άλλος μπορεί πραγματικά να ακολουθήσει, η ελπίδα του Ντοστογιέφσκι για μια «υψηλή» πολιτική, ακούγεται ξεπερασμένη. Η δυνατότητα αξιοποίησης του πλούτου της ιστορίας που συσσωρεύτηκε από τη δυτική σκέψη, μαζί με έναν αδιάκοπο φιλοσοφικό στοχασμό, και την κληρονομιά της χριστιανικής πνευματικότητας πριν από τη μόλυνσή της, φαίνεται πολύ μακρινή και ουτοπική. Φαίνεται αδύνατο σε αυτή την πολιτισμική κατάρρευση, την εξιδανίκευση με την οποία η ώριμη ζωή ελέγχει τα γεγονότα κοιτάζοντας πέρα από αυτό που είναι ασήμαντο και ιδιαίτερο, ψεύτικο και ασήμαντο από έναν όλο και υψηλότερο ορίζοντα.

Αυτή είναι η εποχή των τσακαλιών και των υαινών, ή ίσως της marabunta. Και στην έλευση των ανώτερων ζώων φαίνεται σχεδόν αδύνατο ακόμη και να ελπίζουμε.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και οι φιγούρες papier-mâché, όσο φαύλες κι αν είναι, όπως ο τρομερός δικαστής Morton εχθρός του Roger Rabbit, με λίγη προσπάθεια και πολλή τύχη θα μπορούσαν να διαλυθούν στον αέρα χάρη στην πραγματική τους ασυνέπεια. Τουλάχιστον σε αυτό πρέπει να επιστρέψουμε στην ελπίδα, ίσως... ακόμη και πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία!;

Leggere Dostoevskij per comprendere il presente (e anche il futuro) – Ricognizioni

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!

2 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

Το ημερολόγιο του συγγραφέα που λοιδορήθηκε από τους «προοδευτικούς» της χώρας σαν προϊόν ενός οπισθοδρομικού και θρησκόληπτου αντιευρωπαϊστή μεταφράστηκε πλήρως στα ελληνικά μόλις στα τέλη του 2022. Τι είναι 140 χρονάκια, τίποτα! Η δε αλληλογραφία του στο σύνολό της παραμένει αμετάφραστη.
Έτσι είναι η «πρόοδος», ότι ενοχλεί μένει στο σκοτάδι και μας ενημερώνει αυτή τι θέλει να πει ο ποιητής.
Έχουν πλάκα οι εκδόσεις της δεκαετίας του 1960 που επιμελήθηκε ο Βάρναλης στην οποίες υπάρχει η κριτική από την Ρώσικη ακαδημία επιστημών, όταν με την αποσταλινοποίηση βγήκε από τον πάγο ο Ντοσταγιέφσκυ και εκδόθηκε ξανά. Τόσο η ανάλυση ,όσο και τα σχόλια ουσιαστικά λένε : «διαβάστε τον σαν ένα καλό συγγραφέα μπορεί και ψυχογράφο , αλλά σας εκλιπαρούμε μην πιστέψετε τίποτα μα τίποτα απ΄όσα λέει αυτός ο φανατικός και αντιδραστικός».

amethystos είπε...

Οι Ελληνες ζούν στό μυθιστόρημά τους. Τό ημερολόγιο είναι η στροφή πρός τήν πραγματικότητα όπως τά διηγήματα τού Παπαδιαμάντη. Η πραγματικότης είναι άγνωστη λέξη στούς Ελληνες.